Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

salvare familie

Mesajde pinty » 26 Apr 2013, 21:35

Buna seara!Sint membru nou pe forum si in acelasi timp in breasla apicultorilor.Am cumparat doua familii de la un prieten,din care una este mai slaba,are putina albina,am vazut ceva puiet dar misca foarte incet.Va rog sa-mi dati un sfat, cum as putea salva familia?Va multumesc anticipat.Mult succes si sa ne mearga bine!
pinty

Re: salvare familie

Mesajde danielmihai » 26 Apr 2013, 21:48

salutare! spune mai precis cat de putina albina este? cate rame ocupa? suprafata puiet?
danielmihai

Mesajde pinty » 26 Apr 2013, 22:21

danielmihai scrie:salutare! spune mai precis cat de putina albina este? cate rame ocupa? suprafata puiet?

Am vazut pe rama din mijlocul cuibului pe ambele parti larve si puiet capacit cam cit podul palmei ,restul ramei fiind ocupata cu miere si polen.Albine sint cam pe trei rame.
pinty

Mesajde un OM » 26 Apr 2013, 22:25

O "familie" de albine care la data aceasta calendaristica este pe 3 rame este cel mult "roi". Cu prima ocazie matca trebuie schimbata. Dati mai multe relatii despre data la care au fost cumparate familiile, cum au evoluat.
un OM

Mesajde pinty » 26 Apr 2013, 22:33

cornelioandanciu scrie:In cazul in care puietul este normal (nu este puiet ghebos), acea familie trebuie echilibrata, adica odata la o saptamana iei o rama cu puiet capacit de la familia tare si o vei da familiei slabe.In schimb familiei tari ii vei da o rama cu oua de la familia slaba cu aceeasi ocazie.Cu prima ocazie incearca sa schimbi matca cu un a tanara si imperecheata, probabil ca matca este de vina pentru ca stupul nu merge bine.

Rame cu oua nu sint .Eu credeam ca fiind putine albine nu reusesc sa ingrijeasca bine matca.Daca iau rama cu puiet capacit si nu pun rama cu oua in loc stric ceva?
pinty

Mesajde pinty » 26 Apr 2013, 22:41

un OM scrie:O "familie" de albine care la data aceasta calendaristica este pe 3 rame este cel mult "roi". Cu prima ocazie matca trebuie schimbata. Dati mai multe relatii despre data la care au fost cumparate familiile, cum au evoluat.

Familiile sint la mine de aprox. o luna.Cind le-am adus cea slaba nu avea puiet deloc.Albinutele sint tinere dar cum le vad parca s-au mai imputinat.
pinty

Mesajde Trantorul@ » 26 Apr 2013, 22:44

pinty scrie:
cornelioandanciu scrie:In cazul in care puietul este normal (nu este puiet ghebos), acea familie trebuie echilibrata, adica odata la o saptamana iei o rama cu puiet capacit de la familia tare si o vei da familiei slabe.In schimb familiei tari ii vei da o rama cu oua de la familia slaba cu aceeasi ocazie.Cu prima ocazie incearca sa schimbi matca cu un a tanara si imperecheata, probabil ca matca este de vina pentru ca stupul nu merge bine.

Rame cu oua nu sint .Eu credeam ca fiind putine albine nu reusesc sa ingrijeasca bine matca.Daca iau rama cu puiet capacit si nu pun rama cu oua in loc stric ceva?

Da o sa ai doua martoage in loc de un armasar si o martoaga , lasa asa pana dupa salcam ca poate este destul de tare cealalta si o sa scoti si ceva miere si pe urma vezi ce mai faci .
Sa gandeasca altii pentru noi!!!
Ne meritam soarta cu varf si indesat!!!
Un pierde vara!!!

Sa fi domn ii o intamplare, sa fii om ii lucru mare!!!
Trantorul@

Mesajde Trantorul@ » 26 Apr 2013, 22:51

Eventual spunei pietenului tau de la care le-ai cumparat sa-ti dea el cel putin o rama sau doua de puiet copt altfel ai cam dat banii degeaba pe a doua familie.
Un pierde vara!!!

Trantorul@

Mesajde pinty » 26 Apr 2013, 22:55

Cite rame cu puiet ar trebui ca sa redresez situatia.Mierea nu ma intereseaza decit pentru hranirea albinelor,mai mult sint interesat sa le inmultesc.Ar fi mai bine sa le las in ritmul lor si mai tirziu sa divizez familia buna?
pinty

Mesajde pinty » 26 Apr 2013, 22:58

Trantorul@ scrie:Eventual spunei pietenului tau de la care le-ai cumparat sa-ti dea el cel putin o rama sau doua de puiet copt altfel ai cam dat banii degeaba pe a doua familie.

Mi-a promis un roi dar n-as vrea sa le pierd nici pe astea.
pinty

Mesajde Trantorul@ » 26 Apr 2013, 23:11

Depinde si ce roi o sa primesti , primar , secundar, tertiar , sau 2 sau 3 care roiesc in acelasi timp si se unesc. :lol:
Un pierde vara!!!

Trantorul@

Mesajde Mircea_63 » 26 Apr 2013, 23:55

Pinty, nu dispera. Daca nu ai rame cu puiet si eventual albina acoperitoare pe rame -daca bagi rama cu albine cu tot, pulverizezi si rama si in stupul primitor cu rachiu puturos si diluat- nu ramane decat sa le dai cate 100-150 ml de sirop 1/1, zilnic si nu le dai de construit ci le largesti cuibul pe masura nevoii, cu fagure gata crescut.

Toata grija ta va fi ca acel roi sa ajunga pana in august o familie normala pentru iernat. Urdinisul mic. Sunt slabe si pot fi usor atacate. De acum n-au de ce sa moara. (tratamente facute!). Te tii cu sirop dupa ele si chiar daca se dezvolta incet, aiaie...

Numai bine, ai ocazia sa observi cat de greu se ridica o familie slaba si cat de rapid explodeaza una puternica. Tragi concluzii si pe viitor fugi de martoage, deoarece cu asa ceva muncesti cat nu face.

O solutie ar fi sa le unifici, faci o familie puternica care o sa duduie pana la salcam, apoi cumperi inca doua matci si imparti familia in trei, dai sirop... La floarea soarelui culegi cu trei stupi si intrii in toamna cu trei familii bune.
Stiu... ai doi stupi si nu te lasa inima sa ramai numai cu unul. ;)
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde pinty » 27 Apr 2013, 21:48

cornelioandanciu scrie:
pinty scrie:

Depinde de familia slaba.S-ar putea astfel sa strici familia buna fara nici un rost.Dar sigur ai matca in familia slaba?

Matca am vazut-o si exista ceva larve si puiet capacit chiar daca este foarte putin.O sa mai discut cu prietenul care mi le-a vindut ca nu as vrea sa o stric pe cea puternica si la urma urmei bani a luat cit pe una buna.
pinty

Mesajde pinty » 27 Apr 2013, 21:59

Mircea_63 scrie:Pinty, nu dispera. Daca nu ai rame cu puiet si eventual albina acoperitoare pe rame -daca bagi rama cu albine cu tot, pulverizezi si rama si in stupul primitor cu rachiu puturos si diluat- nu ramane decat sa le dai cate 100-150 ml de sirop 1/1, zilnic si nu le dai de construit ci le largesti cuibul pe masura nevoii, cu fagure gata crescut.

Toata grija ta va fi ca acel roi sa ajunga pana in august o familie normala pentru iernat. Urdinisul mic. Sunt slabe si pot fi usor atacate. De acum n-au de ce sa moara. (tratamente facute!). Te tii cu sirop dupa ele si chiar daca se dezvolta incet, aiaie...

Numai bine, ai ocazia sa observi cat de greu se ridica o familie slaba si cat de rapid explodeaza una puternica. Tragi concluzii si pe viitor fugi de martoage, deoarece cu asa ceva muncesti cat nu face.

O solutie ar fi sa le unifici, faci o familie puternica care o sa duduie pana la salcam, apoi cumperi inca doua matci si imparti familia in trei, dai sirop... La floarea soarelui culegi cu trei stupi si intrii in toamna cu trei familii bune.
Stiu... ai doi stupi si nu te lasa inima sa ramai numai cu unul. ;)

Ai dreptate Mircea ,in tot raul este si un bine,am ocazia sa invat ceva.Multumesc celor care mi-au scris si daca mai este ceva de spus va ascult cu placere sfaturile si chiar unele critici daca este cazul.Cu respect!
pinty

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR