Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Puterea familiilor

Mesajde andrei_calinescu » 31 Ian 2012, 18:25

gabi bee scrie:asta mi-a placut , auzi , ti-e frica sa nu pice pe tine mastodontii ! :lol: . nu victore , fac decat 2 sau 3 sa verific eu cum merge treaba si la toamna incep lucrul la apilift pt a nu ne rupe nici cu cei de 10 rame ! te salut ! :D

Gabi Bee, nu sunt impotriva experimentelor, daca sunt gratis.
Cum la stupi insa nu prea se potriveste, prefer drumurile batatorite.
Am parcurs de curand o carte a lui Malaiu care se poate descarca de pe Apiardeal, e despre sporirea cantitatii de miere in stupi standardizati. Acolo ai diversi parametri tehnici care vizeaza eficienta.
Eu am gasit scrierea buna, abordata la obiect si cu multe informatii conexe(despre biologia, fiziologia albinei) printre altele.
Incearca s-o studiezi, poate iti va fi de ajutor.
Eu o s-o reiau in cel mai mic detaliu. Sunt multe informatii de aur in ea.
andrei_calinescu

Mesajde gabi bee » 31 Ian 2012, 21:35

am si eu cartea in format pdf si am citit-o si intr-adevar este f buna ! acolo insa se pune accentul pe folosirea stupilor ME si eu nu prea inclin spre acest sistem cu toate ca am incercat sa ma conving singur prin cele studiate . tehnicile de la ME se pot folosi insa si cu alte modele de stupi , inclusiv cu stupul pe 14 rame pe care vreau sa-l fac . iese un mic monstru dar nici un ME pe 5 corpuri nu arata altfel ! vom vedea , mai studiem ! te salut ! ;)
Masoara timpul cu faptele tale !
gabi bee

Mesajde gabi bee » 07 Mar 2012, 11:56

spuneti-mi si mie cam cate albine culegatoare are o familie de 30000 de albine si cate are una de 60000 de albine , in conditii normale ! am citit undeva despre cifrele astea si nu le-am retinut si nici nu mai dau de sursa respectiva ! mersi mult ! :P
gabi bee

Mesajde IonutMioveni » 07 Mar 2012, 15:24

salut gabi!
In catrea "Albinaritul pentru incepatori" a lui Franz Lampeitl undeva la pagina 16 in josu' paginii scrie ca in lunile mai-iunie o colonie de 30000 de lucratoare poate trimite la cules circa 10000 de albinute.Legat de cifra 60000 nu mai stiu cat dar cu siguranta peste 20000 de albinute merg la cules.
Daca cumva am gresit va rog corectati-ma!
Nascut pentru a reusi !!!
http://ionutmioveni.sunphoto.ro/
Tel.0745092353
IonutMioveni

Mesajde gabi bee » 07 Mar 2012, 21:52

da , am si eu cartea ! am citit insa undeva pe forum cred , mai demult si se dadea numarul de culegatoare pana la o familie de 60000 albine , dar daca nu mi-am notat , acuma bajbai ! daca stie cineva cifrele si vrea sa le dea , ai multumesc ! parca , din ce imi aduc eu aminte , la 60000 de albine , sunt vreo 30-35000 de culegatoare dar nu sunt sigur ! :roll:
gabi bee

Mesajde stefanmadalin » 08 Mar 2012, 01:21

Daca vreti sa va convingeti de stupul cu mai multe matci,cautati pe internet informati despre profesorul Ioan Ursu.Eu de la dansul am invatat apicultura de pe Youtube unde are postate zeci de filmulete.Eu unul nu sunt adeptul acestui stup,e prea complicat,dar ca incapator am avut enorm de invatat.Sa mai precizez ca a luat medalie la "Inventica" si ca si-a trecut toata stupina de 2 ani pe noul model de stup.
Bafta la documentat!
stefanmadalin

Mesajde catalin.profiri » 08 Mar 2012, 03:26

Apicultura nu se invata de pe youtube. Nici de pe net.
Apicultura o inveti cu nasul in stup. Langa cineva cu mai multa experienta.

Iar in ce priveste inventiile... sunt reticent. Arata-mi pe cineva cu 400 de familii de-ale Ursului si mai vorbim. Pana atunci, prefer sa merg pe moda data de la Paris, sau pe drumurile batatorite ( a se citi MER sau Dadant 10R+caturi 1/2).
si reciteste postarea lui andrei_calinescu.
„În conformitate cu Sfintele Scripturi, capătul posibilităţilor umane este frecvent locul de întâlnire cu Dumnezeu.”
catalin.profiri

Mesajde stefanmadalin » 08 Mar 2012, 03:47

Asa este,am spus cam mult "am invatat".Doar mi-am intarit ideile citite in diverse carti de apicultura.Cand esti incepator uneori nu prea iti vine sa crezi unele lucruri,esti reticent,dar cand le vezi in practica,chiar si intr-un video iti sunt de mare ajutor.Nu toti avem apicultori cu experienta pe langa noi.
stefanmadalin

Mesajde vicpo » 08 Mar 2012, 07:33

cind inveti linga un apicultor cu experienta inveti din experienta lui adica ceea ce a acumulat si practicat el care oricum e limitat,fiind insa deschis la ce au practicat si altii cunostintele cresc si barierele dispar ,nu cred ca pina in momentul de fata albina nu m-ai are nici un secret care trebuie(si poate)fi descoperit.
vicpo

Mesajde nae » 08 Mar 2012, 18:45

gabi bee scrie:da , am si eu cartea ! am citit insa undeva pe forum cred , mai demult si se dadea numarul de culegatoare pana la o familie de 60000 albine , dar daca nu mi-am notat , acuma bajbai ! daca stie cineva cifrele si vrea sa le dea , ai multumesc ! parca , din ce imi aduc eu aminte , la 60000 de albine , sunt vreo 30-35000 de culegatoare dar nu sunt sigur ! :roll:

Nu cunosc cifra dar am citit intr-o carte (mi-a disparut -cresterea productiei de miere - ) ca:
-nevoile unui stup(fam.) sunt satisfacute de un nr. aproximativ egal de lucratoare ...
Ex.:
1-fam. 2kg albina =1kglucratoare +1kgculegatoare ,
2-fam. 6kg.albina =~1kglucratoare +~5kgculegatoare . Cifrele nu sunt la centima ,este un ex. ,dar ideea este corecta ;stuparii care spun ca nu cara ''lemne '' in pastoral spun acelasi lucru .
nae

Mesajde nae » 08 Mar 2012, 19:02

gabi bee scrie:am si eu cartea in format pdf si am citit-o si intr-adevar este f buna ! acolo insa se pune accentul pe folosirea stupilor ME si eu nu prea inclin spre acest sistem cu toate ca am incercat sa ma conving singur prin cele studiate . tehnicile de la ME se pot folosi insa si cu alte modele de stupi , inclusiv cu stupul pe 14 rame pe care vreau sa-l fac . iese un mic monstru dar nici un ME pe 5 corpuri nu arata altfel ! vom vedea , mai studiem ! te salut ! ;)

ME/5corpuri poate sa fie = cu un model 14 R /cat X ca VOLUM ,doar atat .
Pur teoretic poti sa faci un orizontal 20 R cu cat 1/1 si ai rezolvat TOT :
-nu roieste (teoretic are volum ),
-nu blocheaza,
-il vizitezi o data pe sezon,
-poti sa folosesti 8 matci (sunt rautacios )....(asta nu e pt tine ,scuze )
DOAR TEORETIC .
nae

Mesajde gabi bee » 08 Mar 2012, 19:39

nae scrie:Ex.:
1-fam. 2kg albina =1kglucratoare +1kgculegatoare ,
2-fam. 6kg.albina =~1kglucratoare +~5kgculegatoare . Cifrele nu sunt la centima ,este un ex. ,dar ideea este corecta ;stuparii care spun ca nu cara ''lemne '' in pastoral spun acelasi lucru .
[/quote]

ar fi super bine daca la o familie de 6 kg de albine , 5 kg din ele ar fi culegatoare dar nu cred ca cifrele sunt corecte ! bine , acum nr de culegatoare ale unei familii poate sa varieze in functie de cat puiet deschis are , de intensitatea culesului , de varsta albinelor potentiale culegatoare , daca familia are sau nu matca !
despre stupul pe 14 rame , va fi unul atipic , mai greu de manevrat , mai scump , va avea 4-5 corpuri , 2-3 matci , diafragme etanse , etc ! cel mai greu va fi sa invat sa-l pilotez si sper sa o fac cat mai repede ! :D
gabi bee

Mesajde nae » 08 Mar 2012, 20:05

Am specificat : ''este un exemplu ''
Nevoile stupului sunt satisfacute de un nr . aproximativ egal de albine .
Avem 2 entitati egale ca volum si dezvoltare (corp/cat 1/1 ,7-8 rame puiet )~25000 indivizi .
Unul ''fura ''culegatoarea de la doua fam apropiate (vezi Bunka )si ajunge la 60000 (cu 7-8 rame de puiet ) .
La primul culeg 5000 , la cel de-al doilea ~30000 ____ teoretic .
nae

Mesajde joohny » 30 Apr 2013, 08:26

va salut.In stuparitul nou de Hristea scrie ca la 60000albine=6kg albina, culegatoare sint 40000albine-4kg albine.sanatate
joohny

Mesajde akmm » 30 Apr 2013, 12:56

joohny scrie:va salut.In stuparitul nou de Hristea scrie ca la 60000albine=6kg albina, culegatoare sint 40000albine-4kg albine.sanatate

Cred ca le-a numarat una cate una.Niste cifre interesanta de altfel.
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

Mesajde joohny » 30 Apr 2013, 17:14

Va salut.Eu am scris ce am citit in cartea lui.Sanataye.
joohny

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR