Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Incepatorii intreaba

Mesajde rihmond » 28 Apr 2013, 21:14

multumesc un om pentru raspuns ,am stup pe 12 rame fund antivaroa 15-15 cu plasa si subar de tabla podisor cu hranitos plus plasa.
pot sa-l tin inchis toata ziua de dimineata pina seara cind se intuneca, dupa acea sa-l rearanjez ca inainte? :shock:
rihmond

Mesajde danielmihai » 28 Apr 2013, 21:32

daca ai fund cu sita nu e problema...stiu pe cineva care a uitat cateva zile un stup inchis si nu avea subarul tras doar la capace aerisire! nu au avut nimic...
danielmihai

Mesajde rihmond » 28 Apr 2013, 21:50

multumesc de raspuns daniel :D
rihmond

Mesajde rihmond » 28 Apr 2013, 21:55

mai am oproblema ,mi-a intrat furnici in stup cum scap de ele? :?
stupul este pus pe 2 paralepipede de beton pe un suport de lemn la 30 cm de sol.
rihmond

Mesajde italianu » 28 Apr 2013, 22:01

praf de sulf imprastiat pe unde umbla ele
Intelepciunea vine (o)data cu virsta,...dar nu la toti!
italianu

Mesajde danielmihai » 28 Apr 2013, 22:06

unge cu ulei ars suportii...si arunca si niste sare pe langa ei
danielmihai

Mesajde rihmond » 28 Apr 2013, 22:18

sare le-am pus dar am sa dau si cu ulei ars
multumesc pentru raspunsuri :D
rihmond

Mesajde stuparul tanar » 30 Apr 2013, 20:13

Imi puteti spune ce dezavantaj as avea daca as pune rame intregi in magazie nu jumatati de rame?(folosesc plasa Hanneman ca sa nu ajunga matca in magazie si sa depuna oua)
stuparul tanar

Mesajde Closcutz » 30 Apr 2013, 20:36

Probabil te referi la lucrul cu stupi verticali dadant cu cuib si cat 1/1. Pai ai si avantaje si dezavantaje. Tu ai intrebat de dezavantaje. Ramele de cat intregi sunt incarcate mai greu cu miere si e dificil sa faci miere pe sortimente, asa ca o sa iti cam amestece rapita cu salcamul, teiul si poliflora sau floarea soarelui.2 Sunt mai greu de manipulat ca volum si greutate. Ramele se construiesc numai in cuib.3 Mierea va fi capacita mai greu, deci nu vei putea fi foarte rapid cu plimbatul lor, fiindca risti sa curga nectarul si sa naclaiasca albinele.
Closcutz

Mesajde pinty » 30 Apr 2013, 21:35

Buna seara tuturor.Sint Pinty incepatorul nepriceput si cu voia d-voastra as vrea sa adresez o intrebare celor cu expreienta.Am controlat azi un stup in care am o familie puternica[in total am doi dar celalalt este mai slab] si pe una din ramele cu puiet capacit am observat trei botci.Doua mai mici amplasate in partea de sus a ramei si cealalta mai mare [ avind capacirea de un galben mai deschis] aproape de mijlocul ramei putin lateral dreapta.Eu as vrea sa scot un roi din aceasta familie caruia sa-i dau matca din acea botca dar nu sint sigur ca este botca de matca si apelez la experienta si bunavointa voastra de a ma sfatui.
pinty

Mesajde liviutzbogos » 30 Apr 2013, 21:52

pinty scrie:Buna seara tuturor.Sint Pinty incepatorul nepriceput si cu voia d-voastra as vrea sa adresez o intrebare celor cu expreienta.Am controlat azi un stup in care am o familie puternica[in total am doi dar celalalt este mai slab] si pe una din ramele cu puiet capacit am observat trei botci.Doua mai mici amplasate in partea de sus a ramei si cealalta mai mare [ avind capacirea de un galben mai deschis] aproape de mijlocul ramei putin lateral dreapta.Eu as vrea sa scot un roi din aceasta familie caruia sa-i dau matca din acea botca dar nu sint sigur ca este botca de matca si apelez la experienta si bunavointa voastra de a ma sfatui.

Imi dau si eu cu parerea...probabil acele botci sunt de schimbare linistita...botca de matca o recunosti foarte usor, nu mai gassesti ceva asemanator in stup :P e lunguiata, mare, nu stiu cum sa zic, iti dai seama ca ea e. Un roi cu o botca de schimbare linistita e excelent. Eu nu am avut onoarea inca sa fac roi, tie iti pot ura doar succes si grija mare.
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

Mesajde rihmond » 30 Apr 2013, 22:58

buna seara
astazi am mutat stupul in casa le-am pus apa si sirop am deschis subarul de la fund am pus plasa la podisor ,dar de geaba caci au stropit doar pe oras
problema este ca-ci seara cind leam dat afara le-am deschis urdinisul au iesit cam 20 de albine au cobori pe pamint deplasinduse haotic biziind din aripi paarca incercind sa zbore indepartinduse de stup,intunecinduse nu leam mai vazut sa se intoarca la stup, oare sa nu fi avut destul aer cit au stat in camera
dabia astept sa ma duc miine sa vad cum se comporta. :oops:
rihmond

Mesajde BotaPaul » 01 Mai 2013, 09:10

Ramele se construiesc numai in cuib.
asta posibil sa nu fie chiar asa :P construiesc f bine si in magazie, poate chiar si mai bine :o doar sa aiba cine construii.
Ceea ce face farmecul unui om este bunatatea lui; ( PV 19:22)
BotaPaul

Mesajde martinez » 01 Mai 2013, 15:33

astazi am facut curatenie in stupina, sunt incepator de anul trecut, iar anul asta am ramas cu doar 2 stupi din 18. unul din stupii ramasi este foarte puternic, 3-4 rame de puiet capacit 3-4 rame cu miere proaspat culeasa, m-am hotarat sa le inlocuiesc stupul cu unul curat; am mutat toate ramele si bineinteles ca a ramas o mana de albine in cutia veche; la jumatate de ora dupa mutare m-am gandit sa verific ca nu cumva matca sa fi ramas in ghemul din lada veche si dupa cum m-am gandit asa s-a si intamplat, matca ramasese in cutia veche; incepator fiind nu am vrut sa o prind cu mana sa nu o omor din greseala asa ca m-am chinuit vreo 2 ore cu 2 rame cu miere sa le fac sa se urce pe rame, chinuiala constant in drumuri dese la stup sa vad daca matca a urca pe rame; intr-un final, dupa 3 ore de la mutare, matca pe rama am pus-o in cutia curata unde se afla familia ei veche;
intrebare: este posibil ca in intervalul asta de cateva ore, familia sa-si renege matca si sa o omoare? acum ma gandesc numai la asta...

multumesc.
martinez

Mesajde Closcutz » 01 Mai 2013, 15:47

BotaPaul scrie:
Ramele se construiesc numai in cuib.
asta posibil sa nu fie chiar asa :P construiesc f bine si in magazie, poate chiar si mai bine :o doar sa aiba cine construii.

Atentie ca ma refeream la ramele Dadant intregi, nu 1/2. Daca vrei sa o construiasca mai rapid si fara deformari eu am constatat ca de preferat este sa fie cladita linga ultima rama cu puiet capacit. Acum fiecare face cum crede. La ramele 1/2 e altceva!
Closcutz

Mesajde BotaPaul » 03 Mai 2013, 07:40

la ramele de 1/1 m-am referit si eu :D binenteles ca nu bagi acuma la mar la crescut in magazie :lol: nici nu cred ca sunt prea multi stupi urcati in magazii la ora asta , dar la salcam , daca vrei sa cresti rame e excelent.
Ceea ce face farmecul unui om este bunatatea lui; ( PV 19:22)
BotaPaul

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR