Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

aparitie botca

Mesajde eugen5 » 28 Apr 2013, 00:18

Previzualizează: aparitie botca
buna!as avea nevoie de un sfat de la dumneavoastra cei mai cu experientza,am si eu doua famili de albine de anu asta primite
is pe 6 rame,si intr-una am gasit un inceput de botca ,,,as vrea sa stiu ce e de facut?cand roiesc albinele...dupa ce au capacit botcile? sau cand ?cum fac s aimpiedic sa roiasca?astept sfat
eugen5

Re: aparitie botca

Mesajde ovidiu_78 » 28 Apr 2013, 00:46

E sigur inceput de botca?!e una numai?!ar indica o schimbare linistita,daca sunt botci multe sunt de salvare...la 8 zile dupa ce e capacita botca,isi iau zborul regina batrana cu 50% din efectiv...ceva pomi prin apropiere?!ai cules in zona?!e blocat cuibul?!e largit destul?!magazia e sus....si mai multe,poze eventual sau alte detalii
"Nadejdea mea este Tatal,scaparea mea este Fiul, Acoperamantul meu este Sfintul Duh,Treime Sfanta,Slava Tie"
ovidiu_78

Mesajde eugen5 » 28 Apr 2013, 15:18

cred ca enumai un potiras,o sa il urmaresc in continuare,am fo bagata fagure artificial la crescut,acuma marti...si ieri cand am verificat,era si crescuta si ouata,acuma am mai bagat o rama la crescut,rama este de 3/4!daca e botca de schimbare linistita ce sa fac sa o las nu?
eugen5

Mesajde eugen5 » 28 Apr 2013, 15:21

eugen5 scrie:cred ca enumai un potiras,o sa il urmaresc in continuare,am fo bagata fagure artificial la crescut,acuma marti...si ieri cand am verificat,era si crescuta si ouata,acuma am mai bagat o rama la crescut,rama este de 3/4!daca e botca de schimbare linistita ce sa fac sa o las nu?
eugen5

Mesajde un OM » 28 Apr 2013, 19:17

Botca de schimbare (daca botcile sunt 2, cel mult 5) se lasa. Este semnul ca batrana nu mai poate. Vor convietui un timp destul de indelungat impreuna. Vor oua in tandem.
un OM

Mesajde cristi82 » 28 Apr 2013, 21:45

ovidiu_78 scrie:E sigur inceput de botca?!e una numai?!ar indica o schimbare linistita,daca sunt botci multe sunt de salvare...la 8 zile dupa ce e capacita botca,isi iau zborul regina batrana cu 50% din efectiv...ceva pomi prin apropiere?!ai cules in zona?!e blocat cuibul?!e largit destul?!magazia e sus....si mai multe,poze eventual sau alte detalii

8 zile dupa ce botca a fost capacita? sau 8 zile din momentul depunerii oului in botca?
cristi82

Mesajde Crysty » 29 Apr 2013, 23:54

Salut,ieri am gasit la una din familii pe rama din mijloc o botca frumoasa,necapacita.M-am uitata atent si am vazut larva. Dupa pozitie si marime am apreciat ca fiind larva de 2, maxim 4 zile.Am verificat toate ramele, nu mai exista nici o alta botaca in stup. In schimb am gasit codoasca, are piciorusul din fata,cel stang, frant de la jumatate, si aripile foarte jerpelite.
As vrea sa va intreb doua lucruri. Unu ar fi acela daca este posibil ca familia respectiva sa mai ia crestere si o alta botca, in afara de cea existenta?
Si doi, oare nu ar trebuii sa indepartez mataca batrana?, ma tem sa nu roda botca si sa-mi strice socotelile.
Crysty

Mesajde Crysty » 29 Apr 2013, 23:58

cristi82 scrie:
ovidiu_78 scrie:E sigur inceput de botca?!e una numai?!ar indica o schimbare linistita,daca sunt botci multe sunt de salvare...la 8 zile dupa ce e capacita botca,isi iau zborul regina batrana cu 50% din efectiv...ceva pomi prin apropiere?!ai cules in zona?!e blocat cuibul?!e largit destul?!magazia e sus....si mai multe,poze eventual sau alte detalii

8 zile dupa ce botca a fost capacita? sau 8 zile din momentul depunerii oului in botca?

8 zile dupa ce a fost capacita botca.
Crysty

Mesajde ovidiu_78 » 30 Apr 2013, 00:29

cristi82 scrie:

8 zile din momentul depunerii oului in botca,(8,5 zile)caci 3 zile e stadiul ou,6 stadiu larvar si 12 zile stadiul prenimfal si nimfal
"Nadejdea mea este Tatal,scaparea mea este Fiul, Acoperamantul meu este Sfintul Duh,Treime Sfanta,Slava Tie"
ovidiu_78

Mesajde ovidiu_78 » 30 Apr 2013, 00:31

Crysty scrie:Salut,ieri am gasit la una din familii pe rama din mijloc o botca frumoasa,necapacita.M-am uitata atent si am vazut larva. Dupa pozitie si marime am apreciat ca fiind larva de 2, maxim 4 zile.Am verificat toate ramele, nu mai exista nici o alta botaca in stup. In schimb am gasit codoasca, are piciorusul din fata,cel stang, frant de la jumatate, si aripile foarte jerpelite.
As vrea sa va intreb doua lucruri. Unu ar fi acela daca este posibil ca familia respectiva sa mai ia crestere si o alta botca, in afara de cea existenta?
Si doi, oare nu ar trebuii sa indepartez mataca batrana?, ma tem sa nu roda botca si sa-mi strice socotelile.

E botca de schimbare linistita,lasa in pace matca,o rezolva fiica ei :lol:
Daca e pe la mijlocul ramei fii sigur ca e de schimbare linistita
ovidiu_78

Mesajde mirel » 30 Apr 2013, 12:35

@crysty
poti face un roi cu botca,si inca unul si......asta daca nu ti pica de tot matca batrana ;)
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu merge nimic si nici nu stii de ce. (nea' Gica).
0761194759
mirel

Mesajde Crysty » 01 Mai 2013, 10:41

mirel scrie:@crysty
poti face un roi cu botca,si inca unul si......asta daca nu ti pica de tot matca batrana ;)

@mirel, daca iau rama cu botca ,si o mut in alta lada , zici ca familia de baza o sa traga inca odata botca pentru schimbare linistita?
Crysty

Mesajde mirel » 01 Mai 2013, 12:44

asa ar trebui :)
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu merge nimic si nici nu stii de ce. (nea' Gica).
0761194759
mirel

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR