Hristos a inviat si pace in suflet tuturor!
=======
Am decis si le-am taiat. Pe 24 si 26 Mai. Rama cu rama, cu multa atentie si cu acoperirea cu o panza a cutiei dupa fiecare rama scoasa pentru taiat. M-am tot uitat dupa matca in ambii stupi dar n-am reusit sa dau de ele, asa ca fiecare rama era scuturata si periata cu atentie deasupra stupului.
Fiecare stup a fost taiat la 2 zile distanta unul de altul, caci a fost groaznic pe langa ei chiar numai cu unul deschis.
Pentru taiere am folosit un fierastrau pendular intors, incat sa aiba panza de taiere orientata in sus. Fierastraul fixat bine de o placa de lemn cu gaura pentru panza si un ghidaj lateral dintr-o scandura fixata ca sa-mi taie fix 7 cm. Viteza panzei setata sa fie spre foarte mica - cam o cursa a panzei la o secunda. Vibratiile am fost inexistene, am testat metoda mai inainte pe o rama oarba. Asta am folosit pentru lemn.
Pentru taierea fagurilor am folosit un cutit de descapacit.
Dupa taiere, imediat, le-am mai pus o cutie deasupra cu rame necladite intercalate cu cateva rame cu puiet capacit din cutia de jos. Ramele necladite le-am stropit cu putin sirop invertit. In doua zile am revenit sa vad cum merge treaba si sa ma uit dupa matca. Am vazut ca ramele le luasera la cladit in proportie mare: sa zic ca fara vreo 3-4.
In tot timpul de la taiere le-am hranit cu sirop invertit, cu menta dintr-un borcan gaurit pus pe sita podisorului.
Atunci mi-am vazut si matcile, se oua si se pare ca le merge bine. Zilele astea am un bum de albina.
=========
Din pacate am o nefericire:
AM ALBINELE EXTREM DE AGRESIVE ! Acum mut stupii usor, usor sa ii departez de un vecin care are gardul pe langa stupii mei - care mi s-a plans ca aproape nu mai iese din casa.
Agresivitatea se manifesta, binenteles daca umblu la ei - atunci esti inconjurat de un roi si intepat din toate partile prin costum.
Am cunoscut albinele cand le-am luat, caci vanzatorul m-a dus in doua stupine si le vazusem agresivitatea intr-o zi cu mult vant. Dar sunt atat de agresive pe domeniul meu, incat exaspereaza!
Vanzatorul chiar se minuna de ele cand l-am chemat sa-mi faca o vizita. A incercat sa vada daca nu este locul de vina sau ceva din apropiere care sa le deranjeze, dar totul era ok. Chiar si acum cand sunt la distanta de locul ales initial, am aceeasi problema.
Atingi numai stupul cu un deget si ti-ai luat intepaturile.
Treci pe la 3m de ele si gata - te zumzaie cateva agresiv la nivelul capului. Scapi de ele doar daca te indepartezi macar 10 m de stup.
Multe intepaturi am mai incasat doar mergand prin gradina, pana sa ne dam seama ca nu trebuie sa facem miscari bruste sau sa le gonesc cand te bazaie cateva - stai calm si in final pleaca.
Nasol e ca daca le deschid numai si scot o rama, deja incep unii cainii de prin vecini sa latre si sa schelalaie de mi se face mila de ei. N-am mai scos ramele sa le mai arunc un ochi din 30 mai, dar nu prea mai cutez de mila vecinilor.
Nimic nu le calmeaza daca umbli in stup: nici cu fum, nici fara fum. Mai am o solutie cu narcotizarea lor, poate devin mai docile cand se umbla la ele. Nu stiu cat de buna ar fi metoda, nici cum le afecteaza si cat de des poate fi folosita.
Daca a incercat cineva metoda poate ma lumineaza nitel ori poate mai aveti cateva solutii de care n-am auzit.