Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Inexplicabil pentru mine

Mesajde Musetel » 07 Mai 2013, 08:24

Salut

Sunt un incepator in ale apiculturii si urmaresc forumul de ceva timp si cand am timp.
Am decis sa scriu si eu pe forum pentru ca ma confrunt cu o situatie la prima vedere inexplicabila , pentru mine cel putin.

O sa intru direct in subiect.
Am 15 familii in lazi Dadant , care au iesit cam lovite din iarna din mai multe motive , n-o sa intru in amanunte.
Oricum odata cu luna aprilie , inflorirea pomilor fructiferi , papadiei ,lucrurile au intrat pe fagasul normal familiile dezvoltandu-se cum ma asteptam
mai mult sau mai putin exploziv. Acum aproximativ 2 saptamani jumate am observat ca o familie peste medie , cu matca de anul trecut a ramas putin in urma
in sensul ca desi stransese mult polen (incepea sa stranga si nectar) matca nu se oua la fel ca in celelalte familii de nivelul ei. Am zis ok, asta e , matca se comportase imprevizibil si
inainte in sensul ca de la stadiul de fara speranta imi depasise asteptarile . La verificarile ulterioare nu am observat schimbari majore , familia stagna, lucru care deja ma ingrijora .

La verificarea din 2 mai , surpriza totala , nu am mai vazut asa ceva , desi se ouase relativ normal pe alta rama , rama pe care am gasit matca avea destul de multe celule supraouate, cate 10-15 oua intr-o celula.Atat puietul capacit cat si ouale sunt dispuse compact , nu sunt trantori sau puiet de trantor.
Negasind o explicatie am zis ca dupa sarbatori ma mai uit odata ,si iau o decizie , eram curios ce se va intampla intre timp.

Pe 6 mai am ajuns seara pe la 20.00 si am zis sa arunc totusi o privire in stup.Surpriza nu a fost placuta , nici urma de matca , oua , nectar, albine nu prea mai erau ( doar tinere si putine pe puietul capacit) . Albine moarte nu sunt nici in stup nici in fata lui.

Asta e episodul ( de X-files inca ) pe care l-am trait.

Ce credeti ca s-a intamplat ?
Musetel

Re: Inexplicabil pentru mine

Mesajde ovidiu_78 » 07 Mai 2013, 10:01

Bezmeticit,au omorat matca...etc...daca tot urmaresti si citesti forumul atunci trebuie sa stii ce sa faci in continuare
"Nadejdea mea este Tatal,scaparea mea este Fiul, Acoperamantul meu este Sfintul Duh,Treime Sfanta,Slava Tie"
ovidiu_78

Mesajde Musetel » 07 Mai 2013, 10:53

Mersi de reply totusi nedumerirea mea persista.

Am avut o familie bezmeticita anul trecut care s-a comportat clasic , celule ouate si puiet capcacit de trantor dispuse imprastiat , lipsa matca. Am incercat sa-i dau 2 boci , nu le-a primit, si in final am scuturat familia la ceva distanta in fata stupilor si asta a fost.

Situatia de fata nu pare a fi bezmeticire clasica.Pe 2 mai matca era in viata , am presupus ca ea a ouat cate 10-15 oua in celule pentru ca nu erau celule de trantor capacite in stup , iar celulele ouate erau dispuse concentric si compact in jurul puietului capacit. Pe 6 mai nu am mai gasit oua , matca vie sau moarta , lucratoare ioc .Ce a mai ramas e polen ,puiet capacit si putine albine tinere pe 2 rame unele proaspat eclozionate . E ca si cum ar fi plecat matca cu lucratoarele dar nu am auzit ca asa ceva ar fi posibil.

O sa dau polenul , puietul capacit si albinele ramase altei familii ,dar nelamuririle mele raman.
Musetel

Mesajde FlorinBee » 07 Mai 2013, 11:05

Daca zici ca a fost puternica, nu e improbabil sa fi roit. Matca batrana a plecat cu lucratoarele si a lasat in stup botca, botca din care a iesit matca care poate nu s-a imperecheat. Matcile trantorite iti oua in celule dar ies numai trantori.
Daca lupti poti sa pierzi, daca nu lupti ai pierdut deja.
FlorinBee

Mesajde Trantorul@ » 07 Mai 2013, 21:43

AI avut probabil destul de putine albine in el si din cauza asta matca sa nu-si intrerupa ponta a ouat in aceleasi celule curatate si cat au putut acoperi ele pana le-a umplut de oua acesta fiind prima cauza , mai se paote sa fi aparut si ceva probleme la matca ...
Sa gandeasca altii pentru noi!!!
Ne meritam soarta cu varf si indesat!!!
Un pierde vara!!!

Sa fi domn ii o intamplare, sa fii om ii lucru mare!!!
Trantorul@

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE