Salut
Sunt un incepator in ale apiculturii si urmaresc forumul de ceva timp si cand am timp.
Am decis sa scriu si eu pe forum pentru ca ma confrunt cu o situatie la prima vedere inexplicabila , pentru mine cel putin.
O sa intru direct in subiect.
Am 15 familii in lazi Dadant , care au iesit cam lovite din iarna din mai multe motive , n-o sa intru in amanunte.
Oricum odata cu luna aprilie , inflorirea pomilor fructiferi , papadiei ,lucrurile au intrat pe fagasul normal familiile dezvoltandu-se cum ma asteptam
mai mult sau mai putin exploziv. Acum aproximativ 2 saptamani jumate am observat ca o familie peste medie , cu matca de anul trecut a ramas putin in urma
in sensul ca desi stransese mult polen (incepea sa stranga si nectar) matca nu se oua la fel ca in celelalte familii de nivelul ei. Am zis ok, asta e , matca se comportase imprevizibil si
inainte in sensul ca de la stadiul de fara speranta imi depasise asteptarile . La verificarile ulterioare nu am observat schimbari majore , familia stagna, lucru care deja ma ingrijora .
La verificarea din 2 mai , surpriza totala , nu am mai vazut asa ceva , desi se ouase relativ normal pe alta rama , rama pe care am gasit matca avea destul de multe celule supraouate, cate 10-15 oua intr-o celula.Atat puietul capacit cat si ouale sunt dispuse compact , nu sunt trantori sau puiet de trantor.
Negasind o explicatie am zis ca dupa sarbatori ma mai uit odata ,si iau o decizie , eram curios ce se va intampla intre timp.
Pe 6 mai am ajuns seara pe la 20.00 si am zis sa arunc totusi o privire in stup.Surpriza nu a fost placuta , nici urma de matca , oua , nectar, albine nu prea mai erau ( doar tinere si putine pe puietul capacit) . Albine moarte nu sunt nici in stup nici in fata lui.
Asta e episodul ( de X-files inca ) pe care l-am trait.
Ce credeti ca s-a intamplat ?