Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: mihai33

Mesajde mihai33 » 07 Mai 2013, 23:14

hahaha...misto faza cu salcamul!!
la mine salcamul mai are un pic si trece,..s-a suprapus cu culesul principal de aici "sulla"...mda..radeti ca asa am ras si eu:)) :D
familiile stau bine, sunt multumit...lingustica este adaptata climei italiene,..doar aici este tara ei,...trebuie doar sa ai grija sa ii iei catul cu miere la timp,...altfel te uiti lung.. :roll:
Apicultura este o arta, multi pot desena, dar putini isi pot vinde lucrarile!!!
mihai33

cantec de lingustica!!

Mesajde mihai33 » 28 Mai 2013, 21:20

am trecut de pragul strategic de 200 de regine in aceasta luna!..sunt multumit

http://www.youtube.com/watch?v=HbPQQ_iU ... e=youtu.be
mihai33

cateva fotografii

Mesajde mihai33 » 28 Mai 2013, 21:46

recolta de ieri si astazi! :lol:
Fişiere ataşate
fotografie0230 (Copy).jpg
Ultima oară modificat de mihai33 pe 28 Mai 2013, 21:53, modificat 1 dată în total.
mihai33

...

Mesajde mihai33 » 28 Mai 2013, 21:50

finisor!!... :D ...se mai intampla!!...sa NU iei botcile dimineata!!
Fişiere ataşate
fotografie0227 (Copy).jpg
mihai33

Mesajde mihai33 » 01 Iul 2013, 22:09

m-am saturat sa fac roi....am pierdut naibii si numarul...a venit floarea peste mine, si iar trebuie sa iau puiet si sa fac roi,..caturi...nu sunt deocamdata..asa ca.....offf!!....temperaturi mari...de as avea o mana de ajutor ce bine mi-ar prinde!....vineri dupa transvazat trebuie sa le dau spatiu la roii deja facuti, doar ce am cumparat 300 de rame...dar nu sunt suficiente!!...nu este o lauda este doar stress-ul de primul an cand nu ai nimic si trebuie sa te descurci cum poti si sa mai si traiesti din albine!..nu este usor!
mihai33

Mesajde ANITEI » 02 Iul 2013, 23:24

Hai ca te sustin psihic de la distanta! Nu stiu cum va fi pentru mine (de va fi vreodata) sa ma bazez economic pe apicultura! Ai toata admiratia mea! Sper ca ti-am dat energie sa faci inca 300 de roi :)
" Luaţi seama, dar, la felul cum ascultaţi; căci celui ce are, i se va da; dar celui ce n-are, i se va lua şi ce i se pare că are.” Luca " ISUS HRISTOS
ANITEI

Mesajde mihai33 » 10 Iul 2013, 08:17

Am inceput cu 42 de roi, dupa cum am mai spus aici in italia se ierneaza roi, iar la sfarsitul lunii martie deja sunt familii pt reproductie, incepand cu 5-10 aprilie incepe perioada roirii, avantajul ligusticei este ca faci roi de te saturi iar la urmatorul control dupa 2 saptamani poti face iar, singura conditie este sa nu ingenunchezi familia.
eu am folosit pana acum numai pentru starteri in jur de 100 de rame cu puiet, deloc economic, aceste rame cu puiet insemnau inca 100 de familii in acest moment pe 7-8 rame..dar..a trebuit sa merg pe starteri.
am spus ca eu transvazez joi si vineri, si recoltez luni si marti ,pentru ca reginele sa ajunga la destinatar joi, maxim vineri.
in prima luna , luna mai am sarit de pragul strategic de 200 de regine, in iunie 340 de regine, iar acum pana pe 10 iulie sunt deja 170.
am dat aceste detalii pentru cei ce doresc sa isi completeze un pic cunostintele (vaste sau pentru cei ce sunt la inceput)..urmand sistemul italian de reproductie.
sincer la inceput nu imi convenea, dar acum privesc cu alti ochi.
lucrez cu aproximativ 300 de nuclei de imperechere, acestia sunt acum in productie si incerc sa ii tin plini tot timpul, in lipsa de cules pe care am avut-o de aproximativ 3 saptamani a fost dificil cu cresterea botcilor.
folosesc un incubator ..botcile de luni le iau duminica cand ma intorc de la plaja :D iar cele de marti luni dupa ce termin...in cazul cand duminica nu trec pe la ele orfanizez finisorul de luni joi seara, vineri botcile fiind in ziua 12 vor muri datorita socului...
probleme cu botcile am avut , am pierdut luna trecuta in jur la 300 datorita transportului si temperaturii ...de unde am eu stupina pana acasa sunt 28km...o jumatate de ora a fost suficient.
imperecherea a fost in jur la 70% o medie sa spunem, dar am avut si 26% si 93%...de plouat nu a plouat dar a batut un vant de nu puteai sta in picioare.
un mare accent pun pe cresterea trantorilor, in fiecare familie se regasesc una sau doua rame , la inceput in marginea cuibului iar acum in mijlocul lui, altfel datorita tendintei de blocare a cuibului, le umple cu miere.
Problemele cu care m-am confruntat au fost multe, nimeni nu ma luat de manuta sa imi spuna pas cu pas si le-am vazut pe propria piele..iar acum pot spune ca am reusit sa tin depopularea nucleilor in frau....totul consta in verificarea botcilor joi si vineri, dupa un mic calcul al meu, in jur la 5 % din regine nu eclozioneaza, este un procent mic, dar la o cantitate de 300 de nuclei folositi de 2 ori pe luna se aduna si iti da peste cap locurile de imperechere, unde incerci sa ai 70-80 de nuclei la zi...vei avea ulterior 100-120,...si de aici nebunie si cu botcile, si cu timpul scurt, si cu roierea din apidea..si cu finisorii.si cu spatiul mic din camera de pastrare a nucleilor.
daca am reusit sa va fac o idee despre cresterea matcilor in sistem intensiv...ma bucur mult, consider ca trebuie sa pun si eu umarul la acest forum cu informatii, ca de invatat am invatat destul de pe urma lui!
am sa revin cu fotografii!
mihai33

Mesajde mihai33 » 10 Iul 2013, 08:55

Revin cu o mica lamurire: NU sfatuiesc nucleul apidea, daca comenzile de regine nu sunt ferme
mihai33

Mesajde Adi Hodis » 15 Iul 2013, 03:54

Salutari din departari Mihai !.
Vin si eu cu intentia de a te sustine psihic ... avem si noi probleme şi rateuri dar aşa e viaţa.
Ar fi prea frumos să fie numai cu succesuri ...
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde mihai33 » 16 Iul 2013, 07:14

O alta problema intampinata sunt matcile care se intorc de la imperecheat si gresesc ...o data la 2 saptamani, am matci in starteri, am incercat cu hanneman la urdinis, nu da rezultate 100% trece matca , ..asa ca am adoptat o metoda mai sigura,..dupa startare ii bag repejor in finisor, un exemplu, saptamana asta 2 starteri in care am avut 8 leaturi de crestere 0 botci...trebuie sa le caut reginele.
Si cand ne gandim ca multa lume in albina vede doar miere...:)

Adi, personal sunt multumit , acasa mare balci cu 40 de familii nu faceam, multumesc pt incurajare.
Fiind primul an in cresterea intensiva de matci, am cateva neclaritati, undeva gresesc si nu imi pot da seama unde, si din acest motiv pierd in jur la 100 de regine imperecheate lunar...

Raspunsul tot la o ciorba de burta va veni :lol:
mihai33

Mesajde Bambucha » 16 Iul 2013, 07:41

Si eu vad apideea ca un nucleu foarte mic, mai ales pentru Romania unde in mai sunt posibile si nopti cu 0 grade, in rest se umple mult prea repede cu albina.
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde mihai33 » 17 Iul 2013, 00:42

sa sti, ca aici are un avantaj cu temperatura, chiar de este mica, chiar de sta in plin soare la 40 de grade!...80% din nucleii mei stau in plin soare, nu am alta varianta.
problema la apidea este ca roieste in ziua 32-maxim 34..acesta a si fost motivul pentru care am spus ca daca comenzile de regine nu sunt ferme, apidea are un dezavantaj major.
sincer imi place sa lucrez cu apidea, albina putina, imediat populezi,o matca care a depus oua, iti tine alte 2 care nu s-au mai intors, am nuclei apidea la care iarba s-a uscat sub ei :lol: acolo au ramas de cand i-am populat prima data in aprilie.
ma incanta si ca pret dar mai ales impotriva gaselnitei si a curatului un nucleu tip apidea din plastic, am sa vorbesc cu seful meu sa vedem in ce masura putem face o comanda de 200-300..sincer eu vreau sa cumpar 100 din banii personali,..poate vine si el cu un aport pana la restul de 300.
acum lucrez cu 100 si ceva de apidea, la naiba ca nici numarul exact nu il stiu...si restul sunt din polistiren cu 1/2 de rama de 1/2...acestia au un singur avantaj roieste dupa 8 zile adica in ziua 40-41, dezavantajele sunt mai multe..depopulari masive, mananca foarte mult...200 de bucati in jur la 20 kg de apifonda la 2 saptamani, apidea in schimb 5 kg, risc de racire a botcilor...la prima populare iti ia de 3 ori mai multa albina decat apidea, iar in primavara..este dureros, plus sa nu uitam ca imediat ce s-a depopulat gaselnita iti toaca ramele aproape instantaneu..nu imi place.
pentru acesti nuclei cu rame de jumatate din jumatate, am 3 familii special facute, dar nu fac fata la necesarul pe care il am eu la 200, in schimb la apidea inca nu am familie special pt a umple rame cu puiet, nu am nevoie..pentru mine este pagubos si muuuulta munca degeaba.
inca un lucru spus tot ca un dezavantaj major....am incercat sa ajut cu rame cu puiet sa ii imputernicesc un pic,..cu tot cu albina acoperitoare,...cu puiet gata de ecozionare,...nici gand...am ramas cu puietul racit si tot depopulat l-am gasit,...in schimb la apidea merge si merge bine,...fara sa fie nevoie sa ii inchid si sa ii bag la rece, lucru care pe mine ma costa 2-3 ore pretioase pe care de multe ori nu le am.
am incercat si sa pun matca peste haneman si sa oua in catul de rame 1/2 din 1/2...nu a fost mare balci, am pierdut mult timp...iar din 18 rame cat are un cat daca am avut in 4 zile 5 rame ouate, o stagnare a familiei de productie..samd.

nu vreau sa laud apidea , va spun doar din observatiile mele personale, la o stupina de reproductie, pentru ca aici se vad avantajele si dezavantajele.
mihai33

Mesajde Bambucha » 26 Iul 2013, 23:29

Crezi ca ar merge apideea in RO sezon cap coada? Adica inceput de mai- sfarsit de august! anul trecut la inceput de mai se inregistrau la campie in unele nopti putine grade peste 0.
Eu am imbratisat miniplusul francezilor, atat nucleul cat si roinita, la formarea nucleilor nu mai umblu la familiile de cules. Volumul lor flexibil ma multumeste foarte mult in toate anotimpurile, chiar si ramele! la nevoie le lungesc si le arunc in stupi/roi, nu ajunge gaselnita la ele. Pot ierna in pat rece sau in pat cald. Ar fi un mic dezavantaj,sunt destul de voluminoase per ansamblu. Partea buna e ca matcile au suficienta albina incat sa fie ingrijite corespunzator.
Probabil ca apideea bate orice la numar.
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde mihai33 » 29 Iul 2013, 23:33

parerea mea este ca functionaza, si ca nu sunt probleme,..un exemplu, anul trecut colegului meu i-a ramas o regina, si a iernat-o in apidea pe 5 rame, regina acum este pe productie.
incearca...vezi daca te multumeste,...oricum popularea la apidea nu afecteaza familiile, de pe o rama scuturata populezi 3
mihai33

Mesajde Florin Dobre » 19 Sep 2013, 12:32

La multi ani sanatosi si fericiti!
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde mihai33 » 19 Sep 2013, 14:05

Multumesc frumos pt urari!!
mihai33

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?