Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Familie dintr-o cutie cu rame de 1/1 pe cele de 3/4

Mesajde SummerCat » 16 Apr 2013, 23:27

Cum pare pretul? ceva peste 400ron/familie?
Am citit ca familiile cu 3-4 rame de puiet sunt slabe, cele cu 6-7 rame de puiet sunt familii mijlocii si cele cu peste 8 sunt familii puternice.
E corect pretul pentru perioada asta?

Si sa inteleg ca nu-i bine sa le iau pe la 10 dimineata? Trebuie neaparat dupa amiaza, ca sa se intoarca toate la stup?
Viata fara belele, numai lapte si miere !
SummerCat

Mesajde ovidiu_78 » 17 Apr 2013, 06:41

Seara e cel mai bine sa le iei,atunci majoritatea sunt acasa,plus le poti transporta linistit,nu ca ar fi caldura acum problema :lol: iar pretul la 400 pare ok daca ai 10 puiet,sau 8 puiet si 2 msncare,tu platesti puietul nu rama goala

Sanatate
"Nadejdea mea este Tatal,scaparea mea este Fiul, Acoperamantul meu este Sfintul Duh,Treime Sfanta,Slava Tie"
ovidiu_78

Mesajde pin » 17 Apr 2013, 10:41

SummerCat scrie:Cum pare pretul? ceva peste 400ron/familie?

Pretul corect este cel la care esti multumit si tu si vanzatorul. Nu conteaza cu ce pret am cumparat eu sau cu ce pret a vandut nea Vasile.
Daca esti hotarat sa cumperi si v-ati inteles la un pret intrebarea asta nu-si mai are rostul acum. Du-te si-ti ia alibinele si sa ai parte de ele.
pin

Mesajde SummerCat » 18 Apr 2013, 23:35

Da, dreptate mare ai avut cu mutatul stupilor pe seara ca sa vina toata albina..asa a fost, i-am luat la orele 19:30.
Omul daduse intalnire la orele 10 pentru "cunoastere", nu ca sa le dea in miezul zilei.

Numa' bine, asa am avut timp sa aduc si "cunoscatorul". Mi-a ales 2 familii, una cu marca din 2012, iar alta cu matca din 2011. Negociate au iesit la 850 ron/2 familii.

Ieri noaptea cand am ajuns cu ei, i-am pus pe standuri si le-am dat drumuri la urdinisuri. Azi am observat bucuros caratul polenului la cosulete, polen galben si unul foarte portocaliu.
Sigur ca le place mult noua locatie :)

Sfatul vanzatorului la transferul din 1/1 in 3/4 a fost : pune cutia de 3/4 sub 1/1, desparte-le cu Hanemann si pune regina in 3/4.
Mai vedem...
SummerCat

Mesajde SummerCat » 06 Mai 2013, 12:42

Hristos a inviat si pace in suflet tuturor! :)

=======

Am decis si le-am taiat. Pe 24 si 26 Mai. Rama cu rama, cu multa atentie si cu acoperirea cu o panza a cutiei dupa fiecare rama scoasa pentru taiat. M-am tot uitat dupa matca in ambii stupi dar n-am reusit sa dau de ele, asa ca fiecare rama era scuturata si periata cu atentie deasupra stupului.

Fiecare stup a fost taiat la 2 zile distanta unul de altul, caci a fost groaznic pe langa ei chiar numai cu unul deschis.

Pentru taiere am folosit un fierastrau pendular intors, incat sa aiba panza de taiere orientata in sus. Fierastraul fixat bine de o placa de lemn cu gaura pentru panza si un ghidaj lateral dintr-o scandura fixata ca sa-mi taie fix 7 cm. Viteza panzei setata sa fie spre foarte mica - cam o cursa a panzei la o secunda. Vibratiile am fost inexistene, am testat metoda mai inainte pe o rama oarba. Asta am folosit pentru lemn.
Pentru taierea fagurilor am folosit un cutit de descapacit.

Dupa taiere, imediat, le-am mai pus o cutie deasupra cu rame necladite intercalate cu cateva rame cu puiet capacit din cutia de jos. Ramele necladite le-am stropit cu putin sirop invertit. In doua zile am revenit sa vad cum merge treaba si sa ma uit dupa matca. Am vazut ca ramele le luasera la cladit in proportie mare: sa zic ca fara vreo 3-4.
In tot timpul de la taiere le-am hranit cu sirop invertit, cu menta dintr-un borcan gaurit pus pe sita podisorului.
Atunci mi-am vazut si matcile, se oua si se pare ca le merge bine. Zilele astea am un bum de albina.

=========

Din pacate am o nefericire: AM ALBINELE EXTREM DE AGRESIVE ! Acum mut stupii usor, usor sa ii departez de un vecin care are gardul pe langa stupii mei - care mi s-a plans ca aproape nu mai iese din casa.
Agresivitatea se manifesta, binenteles daca umblu la ei - atunci esti inconjurat de un roi si intepat din toate partile prin costum.

Am cunoscut albinele cand le-am luat, caci vanzatorul m-a dus in doua stupine si le vazusem agresivitatea intr-o zi cu mult vant. Dar sunt atat de agresive pe domeniul meu, incat exaspereaza!
Vanzatorul chiar se minuna de ele cand l-am chemat sa-mi faca o vizita. A incercat sa vada daca nu este locul de vina sau ceva din apropiere care sa le deranjeze, dar totul era ok. Chiar si acum cand sunt la distanta de locul ales initial, am aceeasi problema.

Atingi numai stupul cu un deget si ti-ai luat intepaturile.
Treci pe la 3m de ele si gata - te zumzaie cateva agresiv la nivelul capului. Scapi de ele doar daca te indepartezi macar 10 m de stup.
Multe intepaturi am mai incasat doar mergand prin gradina, pana sa ne dam seama ca nu trebuie sa facem miscari bruste sau sa le gonesc cand te bazaie cateva - stai calm si in final pleaca.

Nasol e ca daca le deschid numai si scot o rama, deja incep unii cainii de prin vecini sa latre si sa schelalaie de mi se face mila de ei. N-am mai scos ramele sa le mai arunc un ochi din 30 mai, dar nu prea mai cutez de mila vecinilor.

Nimic nu le calmeaza daca umbli in stup: nici cu fum, nici fara fum. Mai am o solutie cu narcotizarea lor, poate devin mai docile cand se umbla la ele. Nu stiu cat de buna ar fi metoda, nici cum le afecteaza si cat de des poate fi folosita.
Daca a incercat cineva metoda poate ma lumineaza nitel ori poate mai aveti cateva solutii de care n-am auzit.
SummerCat

Mesajde un OM » 06 Mai 2013, 14:07

Probabil ai ceva rapita prin preajma. In maxim o saptamana alta viata.
un OM

Mesajde SummerCat » 06 Mai 2013, 14:41

Asa, asa ai dreptate, acuma fac legatura ! e ceva rapita dar nu prea aproape si imi aduc aminte ca mi s-a spus ca are ceva uleiul de rapita care le mareste agresivitatea. Cum erau ele agresive pe 17 apr cand le-am luat si rapita era doar cu boboci, acuma e jale.. si mai si. ..
Ceva sanse sa le mai calmez cand umblu la ele?
SummerCat

Mesajde un OM » 06 Mai 2013, 15:08

Rapita, coriandrul, ceva la mustar si la tei devin mai agresive albinele. Trepidatiile mai ajuta si ele. De aceea se recomanda miscari "calculate". Nu le narcotiza, chiar si in doze mici. Daca se manifesta tot asa si timpul salcamului o varianta ar fi schimbarea matcilor de la vreun apicultor, dar numai dupa ce personal constati ca albinele acestuia sunt mai blande.
un OM

Mesajde pin » 06 Mai 2013, 19:21

SummerCat scrie:Hristos a inviat si pace in suflet tuturor! :)

=======

Am decis si le-am taiat. Pe 24 si 26 Mai. Rama cu rama, cu multa atentie .
...
N-am mai scos ramele sa le mai arunc un ochi din 30 mai, dar nu prea mai cutez de mila vecinilor.

Cred ca am baut cam mult de sarbatori si am dormit o luna. Cred ca am pierdut culesul la salcam. Sa ma duc si eu maine sa vad daca au cules ceva. Azi in ce data suntem?
pin

Mesajde SummerCat » 06 Mai 2013, 19:32

:lol: m-am dilit eu: 24 - 26 aprilie
SummerCat

Mesajde SummerCat » 06 Mai 2013, 21:59

V-am zis ca le tot mut: cam cate un 1 m la 2-3 zile, pe seara, aproape cand nu se mai vede nimic, ca sa n-am grija vecinilor, iar de uitat in interior la rame, nici vorba s-o fac in noapte. Penultima mutare a fost acum cateva zile cand am facut si o inversare: corpul de sus in locul celui de jos.

Asta seara le-am mai mutat 1 m, le-am pus niste frunze la urdinis si cum se mai zarea un pic am scos si cateva rame. Ultimele constatari sunt:
-puiet eclozionat aproape tot;
-ramele cu provizii din laterale s-au usurat foarte mult;
-si ce-am constat cu surprindere e ca A SCAZUT INTENSITATEA AGRESIVITATII cand le mut (si le mut cutie cu cutie), probabil ca e albina de generatie mai tanara;
-cam multe celule capacite de trantor pe ramele vechi taiate care sunt mai in lateralul cuibului, pozitionate pe rama pe unde era pe vremuri coronita de miere;
-iar ziua nu mi-a placut deloc cum s-au comportat la cules, cam slab, cam iocus ateririzari cu cosulete pline.

Zilele care vin o sa le mai pun cate un corp deasupra, cu faguri necladiti, fara gratie, sa vedem daca le iau la cladit.
SummerCat

Mesajde visanc » 07 Mai 2013, 14:43

Sa imi zici si mie cum se comporta avand corpul cu rame cu foite deasupra ca vreau sa fac si eu aceeasi miscare in curand.
visanc

Mesajde SummerCat » 07 Mai 2013, 15:01

Ok!
Le ai pe 2 corpuri? Eu in pun pe al treilea daca ai citit tot topicul.
A doua cutie le- am pus-o deasupra cu puiet intercalat de jos, plus faguri necllditi si le-au crescut extrem de bine.
Planul pe care il am: o sa pun a treia cutie zilele care vin, cu faguri necladiti si fara intercalari si fara gratie hanemann...si o sa tot ii observ. Dupa ce cladesc jumate din al treilea cat, pun intre al doilea si al treilea si o gratie.
Si iar mai le observ... :)
SummerCat

Mesajde pin » 07 Mai 2013, 16:14

Si ce vrei sa obtii prin intercalare?
pin

Mesajde SummerCat » 07 Mai 2013, 19:23

Cresterea ramelor ...mai alert.
Am deja 10 rame adaugate per stup si crescute prin intercalare. Parerea mea e ca a mers bine.
Poate reusesc sa imi cladeasca si ramele din a treia cutie, alea le voi tine ca rame de magazie, nu las matca prin ele.
SummerCat

Mesajde pin » 08 Mai 2013, 09:34

Daca le vrei rame de magazie lasa-le acolo unde sunt chiar daca le vor creste mai greu. Raman albe. Daca intercalezi corpul intre cele doua cladite o sa le cladeasca mai repede dar o sa si ponteze in ele.
pin

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR