cristi_vidican scrie:Nu știu cât vor mai ține fondurile europene pentru apicultură, dacă după 2013 vor urma același trend ca până acum, ..............
Un apicultor bun trebuie să știe să facă miere (aici nu mă refer deloc la falsificarea mierii cu biostimulatori). ...........
Cineva zicea (cu o doză bună de răutate): ce bine că mai vine și câte un an prost (urmat de altul prost) pt că asta triază apicultorii.
Salut,
ma bag putin in discutie si sper sa fiu constructiv.
Facultatea de Inginerie ma face sa vad totul planificat, iar experienta profesionala (in cu totul alt domeniu) ma face sa vad totul bugetat si planificat. Pana anul acesta (prin Ianuarie) niciodata nu m-am gandit la stupi. iar de cand am inceput sa jonglam cu ideea
prima data am vazut cifre (investitii, amortizari. etc) si a
poi am vazut albina (procesul biologic).
Concluzia este ca nu sunt si nu voi fi hobbyist.
Zicea
@cristi_vidican mai sus ca un, citez
" Un apicultor bun trebuie să știe să facă miere (aici nu mă refer deloc la falsificarea mierii cu biostimulatori).". Acum eu ce sa inteleg, ca mierea se vinde singura ? La naiba, si eu care mi-am pierdut timpul gandindu-ma unde dau mierea si la ce valori

.
Din punctul meu de vedere citatul acela trebuie putin mai detaliat.
Revin la a fi stupar. Spunea cineva ca
axarea pe inmultire este un lucru rau. Noi ne-am axat pe inmultire (plan pe 4 ani). Si un punct din planificare arata cam asa,
pe primul an:
- cumparat 10 familii (10 rame), divizat in procent de reusita de 70-80% si iesit din iarna cu 16 familii
(in realitate stau mai bine)- sacrificat productie miere.
Asta ce inseamna ca daca mi-am setat planul, asa cum am mentionat mai sus, sunt un
ne-stupar ?
In ceea ce priveste procesul biologic al albinei, asta vine o data cu experienta, ca orice alta activitate. Si eu am citit tot (vorba vine) ce scrie despre albine dar sincer, pana la capat am ramas cu mai nimic. In timp ce lucram cu albinele imi aduceam aminte ca parca citisem undeva despre asta. Asta ma face
ne-stupar ?
Rareori am vazut un mester bun care sa fie si un manager bun si reciproca.Revin la fonduri.Anul acesta am dat drumul la un site, cu un partener. Se dau fonduri si pentru asta. Am contactat o firma de consultanta fonduri, din Bucuresti, am incheiat un contract pe 10% din valoarea proiectului si i-am lasat sa se ocupe. M-au intrebat,
vreti doar banii sau vreti sa va dezvoltati ? Am ramas blocat.
"Ce intrebare este asta, le-am raspuns, normal ca vreau sa ma dezvolt".
"Ca sa stim cum sa facem planul, a venit raspunsul".Am povesti cu ei despre fondurile din apicultura. Le-am spus cum am inceput, care imi este planul. Corelat cu planul nostru. mi-au zis sa o lasam dupa 2013, desi in acest moment nu se stie care este situatia fondurilor dupa 2013.
Concluzia mea. Cum adica sa iei fonduri ca sa iei doar banii ? Cat de ****** poti sa fi gandesti asa ? Fondurile se dau ca sa creezi, sa te dezvolti. Dar asa suntem multi dintre noi, sarim repede sa luam ceva cat mai usor, dar de scurta durata, cand cu ceva munca, planificare, rezultatele ar fi mult mai fructuoase si mai de durata. Mentalitate.
Nu stiu daca o sa reusesc, dar stiu ca am un plan, stiu ca invat din mers si daca "
shit does not happen" in mod normal ar trebui sa ajung cam pe unde ne-am propus.