Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: insarmarea ramelor

Mesajde kamy » 07 Apr 2013, 08:52

Dandi,n-ai probalit sa folosesti capse mai lungi care sa iasa din material si sa fie capsate pe masa metalica sa se indoaie automat pe partea ailalta,la pastoral daca cedeaza capsa cedeaza fagurele!
kamy

Mesajde BeesDream » 17 Apr 2013, 12:18

Va rog sa raspundeti cei care stiu cum e mai convenabil cu ramele: sa cumpar rame gata montate si insarmate la 2 ron bucata 1/1 sau sa cumpar nemontate si sa le insarmez eu care costa 1,2 buc + sarma +cuie + perforator +capse ! Poate daca am nevoie de mii de rame merita sa le montez eu dar sunt incepator si momentan am nevoie de putine dar nu mi-ar prinde rau sa si invat eu sa le insarmez...

Treaba e ca nu stiu cate rame pot insarma cu o bobina cu sarma de 1 kg, cate cuie imi trebuie, capse etc... :)
my facebook | my YM: bees.dream@yahoo.com
BeesDream

Mesajde jenica67 » 17 Apr 2013, 14:13

E clar ca cel mai convenabil, este sa le cumperi gata insarmate, duar sa le pui foita si sa le bagi in stup. Problema este, daca ai bani alocati si disponibili pentru asta. 1 kg de sarma, iti cam ajunge pana pe la 15-20 stupi(corp + magazie), daca nu ma insel, cam asa mi-a ajuns mie. Eu imi fac ramele singur, si restul operatiilor si asa am facut de la inceput.
jenica67

Mesajde BeesDream » 17 Apr 2013, 14:17

jenica67 scrie:E clar ca cel mai convenabil, este sa le cumperi gata insarmate, duar sa le pui foita si sa le bagi in stup. Problema este, daca ai bani alocati si disponibili pentru asta. 1 kg de sarma, iti cam ajunge pana pe la 15-20 stupi(corp + magazie), daca nu ma insel, cam asa mi-a ajuns mie. Eu imi fac ramele singur, si restul operatiilor si asa am facut de la inceput.

Multumesc frumos pentru raspuns dar deja am comandat perforator rame, capse si sarma de inox... Macar invat sa insarmez ca pe viitor sa mi le fac si eu singur caci normal ar trebui sa fie mai convenabil... Multumesc inca o data!
BeesDream

Mesajde mircea_tm » 22 Apr 2013, 14:59

am patit o problema la cateva rame , 1/1, 3/4.....a puscat/ rupt sarma de inox la capete....mai buna e cea galvanizata
CARPE DIEM !
mircea_tm

Mesajde BeesDream » 22 Apr 2013, 15:22

mircea_tm scrie:am patit o problema la cateva rame , 1/1, 3/4.....a puscat/ rupt sarma de inox la capete....mai buna e cea galvanizata

eu am luat de inox ca cea de inox e recomandata pe unde am citit... Acum interesul e sa invat sa insarmez si in viitor o sa folosesc ce e mai bun! :)
BeesDream

Mesajde SummerCat » 10 Mai 2013, 11:40

Sa imi prezint si eu harnicia : e metoda de insarmare care mi-a smuls din orele de odihna.

La rama de 3/4 am:
- 6 sarme verticale (200cm sarma) + 5 sarme orizontale (250cm sarma). Stiu ca sunt zabrele, dar m-am lasat convins de tineretea si sclipirea entuziasmul unei tinere colege in apicultura si asa le-am tot facut.
- sarma verticala e incolacita o data cand se intalneste cu una orizontala, este metoda pe care o folosea colegul kamy.

In rest urmez pasii din tutorial: http://www.beverlybees.com/wire-frame-b ... S_dQzey9IQ
Sarmele le intind cu patentul, fir cu fir si le ascult la acordaj.

Foita de fagure o mai tai nitel ca sa fie la cativa milimetri de lemnul ramei si in sus si la lateral.
Jos ii tai nitel colturile, ca sa mai circule albina, caci am observat la multi apicultori fagurii rosi in parte de jos, asa ca daca tot ii place ei sa circule i-am lasat eu spatiu ca sa nu mai roada. Si vad ca-i bine.

Am facut un calapod de lemn pe care am pus sticla si mai mai un capac peste calapod tot din sticla.
Pun foita pe calapod, pun rama insarmata si ca sa se afunde putin nodurile de intersectie ale sarmelor, o apas nitel cu capacul din sticla.
Le lipesc apoi pe sectiuni cu redresorul.

La final am o rama cam asa:
rama 2013.jpg

Nu prea par sarmele asa de drepte, dar imi iese o tesatura de sarme asa de tare armata incat am convingerea ca mi-ar taia un cartof aruncat pe ea.
In rest, dupa treaba, raman doar cu mainile de carutas :D
Viata fara belele, numai lapte si miere !
SummerCat

Mesajde Mircea_63 » 10 Mai 2013, 11:59

Exces de zel, munca si material in plus degeaba.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde TmZ » 10 Mai 2013, 12:14

mult prea multa munca....
Trebuie sa incerci necontenit sa urci foarte sus daca vrei sa vezi foarte departe...
TmZ

Mesajde ovidiu_78 » 10 Mai 2013, 12:14

Daca la o rama de 3/4 faci asta...nici nu imi imaginez la 1/1 cum faci...ce sa mai zic 1/2 :lol:
E chiar inutil atatea sarme...dar fiecare cu ale lui
Sanatate
"Nadejdea mea este Tatal,scaparea mea este Fiul, Acoperamantul meu este Sfintul Duh,Treime Sfanta,Slava Tie"
ovidiu_78

Mesajde cristi_vidican » 10 Mai 2013, 12:47

Să vezi ce frumos arată acea ramă însârmată băgată la un roi natural după ce căpăcește puietul :lol: Zici că sunt străzile din satele din Arand, cel puțin partea dintre Bihor. :lol:
Recomand 6 sârme verticale plus una orizontală, mai spre speteaza superioară. Dar poate și cea orizontală e exces de zel la ramele de 1/2.
Ideea e că trebuie să ne gândim și la momentul când vom decupa acel fagure vechi.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde SummerCat » 10 Mai 2013, 13:36

Mircea_63 scrie:Exces de zel, munca si material in plus degeaba.

Asa-i Mircea, consideri corect ! Sa n-ai impresia gresita ca nu stiu asta :lol:

Numai ca pasiune mai imi stimuleaza virtutiile pigulitului, asa ca harnicia egaleaza placerea.
La iarna, pe urmatoarele o sa le mai dezbrac de sarme.
===
Merg la stupi sa mai arunc o privire la rame si sa mai pun un cat poate mai trag niste rame cladite.
Incerc si sa fac o poza la ramele din stupi ca sa imi spuneti cum vi se par si sa mai ma sfatuiti, de una de alta.
SummerCat

Mesajde SummerCat » 10 Mai 2013, 16:07

SummerCat scrie:Merg la stupi sa mai arunc o privire la rame si sa mai pun un cat poate mai trag niste rame cladite.
Incerc si sa fac o poza la ramele din stupi ca sa imi spuneti cum vi se par si sa mai ma sfatuiti, de una de alta.

a1.jpg
a2.jpg
a3.jpg
SummerCat

Mesajde kamy » 12 Mai 2013, 09:25

prietene ma doare capu cand ma gandesc ce bataturi faci la maini si la ,,intelighentie,,de asemenea sarmat,da rezista si la tsunami!vezi ca nu trebuie sa intinzi cu patentu,intinzi cu mana si pui degetu sa nu dea inapoi,daca nu canta bine careva mai poti s-o acordezi cu ondulatoru!
kamy

Mesajde SummerCat » 12 Mai 2013, 20:49

Cea orizontala e intinsa si cu patentul sa iasa tambal si pun degetul (plus comprim cu un dispozitiv si lateralele pentru tensionare suplimentara), in rest la cea verticala intind doar o tzara cu pantentul cand iese din gaura, daca trag mai tare indoi mult leatul de jos ca-i de 1 cm.

Ziceai ca renunti la intelighentia cu noduri anul asta si treci la W. Te inteleg de ce :) . Rogu-te anunta-ma si pe mine cum ti se pare in folosinta W-urile in timp.
SummerCat

Mesajde kamy » 13 Mai 2013, 21:55

ehei am trecut si io prin indoitu leturilor,de aceea le-am facut de 12/15 mm si puse pe vertical cu 15 mm da si alea se indoaie,io m-am referit ca faci bataturi la sezut(intelighentie)sa-ti spun drept dupa o zi de sarmat trebuie sa-ti alergi macar nevasta ca altfel bolunzasti de atata stat pe scaun!
te tin la curent cu wolkswagenele,dar o sa fie dupa salcam!
kamy

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR