Prima pagină APICULTURA GENERALA CRESTEREA MATCILOR

Discutii despre diferite metode de crestere a matcilor in stupina , imperecherea matcilor , transport si introducere in noile familii de albine .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Cutia nicot

Mesajde italianu » 28 Apr 2013, 11:01

cornelioandanciu scrie:
talex scrie:am pus si eu matca in cutia nicot, cand am vrut s-o eliberez peste o zi (am lasat dopul de plastic, n-am pus zahar candi), ea iesise singura, n-a semanat nimic in cutie, asa ca transvazare :). Ori matca e mai mica decat trebuie, ori cutia are vreun defect.

Zicea undeva un crescator de matci, nu-i dau numele sa nu-l supar, ca este mai rentabila transvazarea, castigi o gramada de timp, si are dreptate.

..si mai are si dreptate.pai in 40 min iti tranlarvez 90 de larve fara prea multa oboseala,important e ce ,,pescuiesti" :lol:
Intelepciunea vine (o)data cu virsta,...dar nu la toti!
italianu

Mesajde adal » 12 Mai 2013, 09:33

italianu scrie:
cornelioandanciu scrie:
talex scrie:am pus si eu matca in cutia nicot, cand am vrut s-o eliberez peste o zi (am lasat dopul de plastic, n-am pus zahar candi), ea iesise singura, n-a semanat nimic in cutie, asa ca transvazare :). Ori matca e mai mica decat trebuie, ori cutia are vreun defect.

Zicea undeva un crescator de matci, nu-i dau numele sa nu-l supar, ca este mai rentabila transvazarea, castigi o gramada de timp, si are dreptate.

..si mai are si dreptate.pai in 40 min iti tranlarvez 90 de larve fara prea multa oboseala,important e ce ,,pescuiesti" :lol:

la mine esec total ,am pus matca, am pus serbet cu miere cristalizata si am asteptat 4 zile.bucuros ca au trecut cele 4 zile am scos rama cu cutia nicot si dezamagire mare, cutia era goala .atunci am prins din nou matca ,nu am mai pus serbet dar am inchis-o.peste 24 ore cind am scos rama ,la fel nici macar un oulet.m-ma lasat pagubas
adal

Mesajde 7Rame » 12 Mai 2013, 10:05

la mine oua in cutie, insa...nu le mai hraneste nimeni apoi.
dupa 2 experimente si cate 2 -3 zile de asteptat nici gram de laptisor, oul moare, se usuca.
caseta este in rama numai cu puiet larvar, necapacit, sub 5 zilr.
nu le place plasticul cred.
stupul full de albina, 20 de rame, sta pe roit, vb aceea...
ce ma sfatuiti? ce schepsis e la mijloc, trebuie sa bag laptisor "manual"?
Albina poate trai si fara noi. Noi fara ea...nu!!
7Rame

Mesajde almasel » 12 Mai 2013, 10:49

Ca tot suntem la capitolul experiente proprii cu cutia Nicot... eu am tras cam aceleasi concluzii... Cutia este superba, dar rezultatele lipsesc!
Am achizitionat cutia Nicot datorita faptului ca stau destul de rau cu vederea si mi-am zis: ce treaba faina pt mine sa nu ma mai chinui!
Anul asta am folosit-o de 2 ori, am reusit sa obtin 37 de matci, din care 4 nu au confirmat (au mai ramas 33 care ponteaza bine).
Pana la urma tot lanzeta e sfanta, chiar daca ma chinui cu lupa ca sa vad larvele.
Concluzia mea e urmatoarea: ori cutia are o problema, ori problema e la mine. Pana la urma nu ma mai chinui sa aflu si continui cu lanzeta!
almasel

Mesajde almasel » 12 Mai 2013, 10:57

7Rame scrie:la mine oua in cutie, insa...nu le mai hraneste nimeni apoi.
dupa 2 experimente si cate 2 -3 zile de asteptat nici gram de laptisor, oul moare, se usuca.
caseta este in rama numai cu puiet larvar, necapacit, sub 5 zilr.
nu le place plasticul cred.
stupul full de albina, 20 de rame, sta pe roit, vb aceea...
ce ma sfatuiti? ce schepsis e la mijloc, trebuie sa bag laptisor "manual"?

Nu plasticul e de vina.
La transfazarea cu lanzeta eu folosesc acelasi tip de cupule din plastic.
La transfazarea manuala acceptarea este de peste 70% (la mine, nu stiu la altii), iar la folosirea cutiei Nicot acceptarea este minuscula...
almasel

Mesajde talex » 12 Mai 2013, 12:23

aceeasi problema si la mine. regina a semanat in cutia nicot, dar nu au fost luate in crestere. am mai pus-o o data, am lasat-o sa semene si am trecut cupulele cu oua de o zi sau doua, din 30 au acceptat 10. stiu ca nu e corect asa, trebuia sa pun larve, nu oua, dar am vrut sa experimentez.
talex

Mesajde almasel » 12 Mai 2013, 13:28

talex scrie:aceeasi problema si la mine. regina a semanat in cutia nicot, dar nu au fost luate in crestere. am mai pus-o o data, am lasat-o sa semene si am trecut cupulele cu oua de o zi sau doua, din 30 au acceptat 10. stiu ca nu e corect asa, trebuia sa pun larve, nu oua, dar am vrut sa experimentez.

Am incercat si eu atat cu larve, cat si cu oua, rezultatele au fost nemultumitoare.
Nu ma hazardez sa trag concluzii pripite, dar se pare ca am dat banii pe ea degeaba. In paralel cu transfazarea clasica o sa mai incerc sa vad daca cutia isi face treaba sau ba...
almasel

Mesajde octav88 » 12 Mai 2013, 20:10

Totusi de ce la unii merge struna si la unii deloc?
octav88

Mesajde almasel » 12 Mai 2013, 20:19

octav88 scrie:Totusi de ce la unii merge struna si la unii deloc?

Tu personal ai folosit-o? Poti sa ne spui niste secrete?

Eu pot sa spun doar unul: in filmulete pe care le vedem pe youtube se mai intampla sa se faca in felul urmator: avem 5 starteri, fiecare cu cate o rama portbotci, in fiecare rama avem acceptate 5 larve din 20. Asta nu se vede in filmulet.
Luam de la celalalti starteri botcile acceptate si formam o rama cu 18 botci acceptate din 20 (rezultat super bun). Nici asta nu se vede in filmulet.
Aratam la camera rama cu 18 larve acceptate si ne laudam ce rezultate bune avem, iar fraierii cred ca se poate face apicultura pe baza unor filmulete.
Hai ca apicultura nu-i chiar asa simpla, o spun din experienta.
almasel

Mesajde delorin I » 13 Mai 2013, 10:09

Salut! Urmaresc de ceva vreme aceasta cutie Nicot! Acum am gasit-o la un pret foarte bun! 140 goala si 360 cred cu toate accesoriile! Doar ca am constatat ca sunt modele diferite! Sa fie asta o problema in aceste rezultate diferite?
Sezi bland si continua! NU moare Moldovanul cand vrea Mayasul!

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde octav88 » 13 Mai 2013, 11:49

Da si eu am observat ca exista niste facaturi...
octav88

Mesajde octav88 » 13 Mai 2013, 11:51

almasel scrie:
octav88 scrie:Totusi de ce la unii merge struna si la unii deloc?

Tu personal ai folosit-o? Poti sa ne spui niste secrete?

Eu pot sa spun doar unul: in filmulete pe care le vedem pe youtube se mai intampla sa se faca in felul urmator: avem 5 starteri, fiecare cu cate o rama portbotci, in fiecare rama avem acceptate 5 larve din 20. Asta nu se vede in filmulet.
Luam de la celalalti starteri botcile acceptate si formam o rama cu 18 botci acceptate din 20 (rezultat super bun). Nici asta nu se vede in filmulet.
Aratam la camera rama cu 18 larve acceptate si ne laudam ce rezultate bune avem, iar fraierii cred ca se poate face apicultura pe baza unor filmulete.
Hai ca apicultura nu-i chiar asa simpla, o spun din experienta.

Da am folosit-o. Sunt foarte nemultumit de rezultatele obtinute care sunt aproape nule... Nu este nimic nou sub soare din ce povestesti.... chestia asta o fac si cei prin transvazare :D : iau si muta botcile trag poza si uite ce procent foarte bun am ...
octav88

Mesajde Mircea_63 » 13 Mai 2013, 12:05

Colegii! Exista prezumtia de nevinovatie.

Pe langa asta, se creeaza -daca lucrurile stau cum suspicionati voi- o tinta. Una e sa alergi pe banda, in gol, si alta e sa alergi spre o tinta. Spre un ideal.

Cum ar fi sa introduca cineva la crescut 100 de botci, sa fie toate luate in crestere si sa scoata matcile, pentru ca apoi sa afle ca era imposibil? Dar bietul de el nu stia ca e imposibil si ...i-a iesit. :lol:

Habar n-am daca sunt trucate unele filmulete sau nu, dar si daca ar fi...e mai bine cu stacheta sus.

Există lucruri care ştim că sunt imposibil de realizat, până când vine cineva care nu ştie acest lucru şi le realizează.Einstein
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde ignatov andrei » 13 Mai 2013, 13:09

Si cate "chestii avansate" sunt doar "marketing", iar multi dintre colegii nostri vor constientiza mai tarziu, cand "unii" si-au umplut, deja, conturile cu banii de la f......!
ignatov andrei

Mesajde janese » 13 Mai 2013, 13:37

am si eu doua nicoturi
nu e simplu cu ele si le-am abandonat!
problema se pune asa:
1. ce a gandit cel ce a inventat-o?
2. sa il verific daca e valabila metoda,daca se verifica.
3. ma avantajeaza inventia,metoda lui ?

metoda este interesanta....,mai ramane problema daca ne avantajeaza au ba!!!
janese

Mesajde italianu » 13 Mai 2013, 14:37

important este daca stii sa lucrezi cu ea.
eu sint adeptul pickingului chinez , dar nu ma dau inapoi nici de la lantzeta :lol:
Intelepciunea vine (o)data cu virsta,...dar nu la toti!
italianu

AnteriorUrmătorul

Înapoi la CRESTEREA MATCILOR