Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Sfat / Parere

Mesajde B.K » 12 Mai 2013, 14:02

Va Salut !!

Sunt pe cale sa achizitionez in jur de 20 de familii in cursul verii. As vrea sa ma sfatuiti cum e mai bine sa procedez , sa cumpar 20 de familii sau sa cumpar 30-35 de roiuri ??? Cu siguranta este un risc cu roiurile dar totodata e si investitia mai mica , de fapt investitia ar fi aceiasi dar in caz de pierderi nu cred ca se vor pierde toate , pe cand o familiile le iei le asezi pe pozitie si te ocupi de ele, neavand un risc mare de pirdere precum la roiuri. Poate sunt persoane dintre voi care ati procedat intr-un fel anume.

O zi buna !!!
Atitudinea creeaza viitorul !!! Facebook : https://www.facebook.com/viorel.bk
B.K

Re: Sfat / Parere

Mesajde cristi_vidican » 12 Mai 2013, 15:08

Nu mai știu prețurile, dar te sfătuiesc să cumperi cât mai repede. Cu cât cumperi mai târziu, în cazul roilor, vor intra mai slabi în iarnă.
Dacă cumperi la final de mai 20 de familii, din acestea faci lejer încă 20, rupându-le în 2 și ai în iarnă 40 de familii bune
Dacă cumperi acum 35 de roi, cu puțin ajutor se vor dezvolta la nivel de familie până în august.
Repet, cumpără cât mai repede.
Discută cu vânzătorul ca după salcâm să-ți livreze familiile sau roii.
Nu uita de stimulare dacă nu va fi cules de întreținere.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde B.K » 12 Mai 2013, 15:16

Din punct de vedere al culesului nu va fi problema , cel putin anul asta. Locuiesc in zona baraganului si avem cules din belsug ( diverse flori , pomi fructiferi , rapita,salcam,floarea soarelui). Totusi cred ca o sa ma rezum la familii , apoi ramane sa formez eu roiurile.
B.K

Mesajde jenica67 » 12 Mai 2013, 17:52

Fi mai obiectiv, din "cules din belsug" pana cumperi astea 3 : pomi fructiferi , rapita, salcam, au trecut. Pana la floarea soarelui mai este mult si flori depinde cand sunt. Daca nu au ce culege trebuie sa ajuti. Dar asa un nr mare, de stupi sau roiuri, daca acum incepi, mi se pare destul de greu.
jenica67

Mesajde B.K » 12 Mai 2013, 19:00

M-am referit la culesul pe parcursul unui an intreg.

PS : Nu sunt la inceput , am tot avut albine dar in nr mic 3-7 familii. Nu mi-a permis timpul sa ma ocup de ele si acum m-am hotarat sa le dau o atentie mai mare. De aceea mi-am permis sa va intreb deoarece cred ca am foarte mult de invatat de la dvs , mebri ai acestui forum si totodata mari apicultori cu vechime si experienta. De aceea cred ca o sa va mai deranjez din cand in cand cu cate o intrebare.

Multumesc de raspuns !
B.K

Mesajde bucursorinelionel » 14 Mai 2013, 11:12

Dacă aș fi in locul tău, categoric aș cumpăra familii, deoarece există mai multe șanse să ai culesuri de producție și să își poată asigura și proviziile de iernare. Salcâmul deja s-a cam terminat, dar, daca zona ta e generoasa, mai ai șansa la tei și floarea soarelui. Teiul poate fi producția pentru tine (consum/comercializare), f.s.poate fi producția pentru ele, consumul pana la toamna plus provizii de iernare.Iar daca familiile sunt bune, mai ai bonus inca cel puțin 10 roi, ce pot deveni familii de cules la f.s., pentru ele, la anul fiind bune pentru producție la greu.Nu uita de proviziile de polen pentru 15iulie-15 septembrie...altfel risti sa nu ai albina de iernare..!!
Mult succes..!!
bucursorinelionel

Mesajde B.K » 14 Mai 2013, 13:35

bucursorinelionel scrie:Dacă aș fi in locul tău, categoric aș cumpăra familii, deoarece există mai multe șanse să ai culesuri de producție și să își poată asigura și proviziile de iernare. Salcâmul deja s-a cam terminat, dar, daca zona ta e generoasa, mai ai șansa la tei și floarea soarelui. Teiul poate fi producția pentru tine (consum/comercializare), f.s.poate fi producția pentru ele, consumul pana la toamna plus provizii de iernare.Iar daca familiile sunt bune, mai ai bonus inca cel puțin 10 roi, ce pot deveni familii de cules la f.s., pentru ele, la anul fiind bune pentru producție la greu.Nu uita de proviziile de polen pentru 15iulie-15 septembrie...altfel risti sa nu ai albina de iernare..!!
Mult succes..!!

Multumesc pentru raspuns ! Asa am sa fac , o sa cumpar familii la sfarsitul lunii mai , am sa cumpar si cateva matci imperecheata si astfel sa mai pot forma cateva roiuri . Prioritatea primara pentru mine este materialul biologic pe care vreau sa-l inmultesc si totodata studiul teoretic. Productia de miere nu ma intereseaza momentan (anul asta si poate si anul viitor) decat pentru proviziile lor , poate cateva borcane pentru consum propriu.

Multa sanatate !!
B.K

Mesajde Aurel1959 » 14 Mai 2013, 20:56

BeeeK scrie:Din punct de vedere al culesului nu va fi problema , cel putin anul asta. Locuiesc in zona baraganului si avem cules din belsug ( diverse flori , pomi fructiferi , rapita,salcam,floarea soarelui). Totusi cred ca o sa ma rezum la familii , apoi ramane sa formez eu roiurile.

Atentie! Nu miza pe baza melifera din punct de vedere al suprafetelor mari.Ce ti-a spus Cristi ti-a spus foarte bine.Mai ales ca se pare a fi un an prost.Acele culturi si plante de care vorbesti, mai trebue sa si secrete nectar.Acum la mine in zona salcamul e de toata frumusetea dar albinele aproape nu au ce culege.
" In viata la toti li-e greu,dar nu la toti deodata si nu la toti la fel"
Aurel1959

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR