balloo scrie:si l-ai umplut cu rame verile astea, mai recent? Sau ai avut vreodata 24/24?
De umplut se umple, fara nici o problema, s-a intamplat si in primavara asta la 2 din 3, altele sunt neajunsurile cu lazile astea.
In primul rand in lazile astea e un balamuc total: puiet, miere, pastura, toate alan-dala. Se poate limita treaba asta cu o diafragma cu gratie hanemann.
Pe de alta parte, dimensiunea face din lada asta o chestie total nepotrivita pentru pastoral. Cu toate ca imi aduc aminte de anii 80 cand bunicul meu avea doar lazi orizontale atat pe vagon, cat si stupi varsati... de cindva se putea.
Dezvoltarea familiei mi se pare destul de buna, daca conditiile sunt ok.
Eu mai folosesc tipul asta de lazi pentru accesul foarte facil atunci cand am nevoie de rame cu puiet, pe post de finisor si uneori pentru a face rezerve de rame pline cu hrana pt iarna.
Ce sa zic, pentru productie mi se pare un tip de lada total depasit. In decursul anilor am avut orizontali pe 14-24 rame, verticali pe 9-10-12 rame cu caturi de diverse marimi. Avand stupina de marime mica (aprox 70 familii) inca nu m-am decis peste 2-3 ani ce tip de lada voi folosi. La momentul asta Dadantul 1/1 in cuib pe 10 rame cu magazie 3/4 si 1/1 predomina in stupina mea, dar nu sunt convins ca asta ar fi configuratia optima. Poate ME, MER sau cine mai stie... mai studiem problema, momentan ma canalizez pe materialul biologic.