Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Stup orizontal

Mesajde balloo » 12 Mai 2013, 09:31

Sal'tare dragilor!

Stiu ca unii probabil citesc mesajele din camp, din padure (citeste salcam) si sunt curios cum sta fiecare cu salcamul pana azi (duminica, 12.05). Ca de maine cica vin ploi in toata tzarisoara asta asa ca vom vedea cata miere mai culegem.

Intrebarea mea este legata de un stup orizontal: are cineva stup pe 30 (sau 31) rame? S-a jucat cineva sa vada ce se intampla, cum evolueaza, cum trece peste iarna, etc? As vrea niste pareri va rog, daca exista un asemenea "utilaj" :)
E-mail: mailandrei@gmail.com
Mess: YarisExpert
balloo

Re: Stup orizontal

Mesajde almasel » 12 Mai 2013, 11:00

De 24 rame mai folosesc eu (in amintirea vremurilor cand stupina era toata in lazi orizontale)... Eu mai am doar 3 bucati in uz.
almasel

Mesajde balloo » 12 Mai 2013, 17:51

si l-ai umplut cu rame verile astea, mai recent? Sau ai avut vreodata 24/24?
balloo

Mesajde almasel » 12 Mai 2013, 20:03

balloo scrie:si l-ai umplut cu rame verile astea, mai recent? Sau ai avut vreodata 24/24?

De umplut se umple, fara nici o problema, s-a intamplat si in primavara asta la 2 din 3, altele sunt neajunsurile cu lazile astea.
In primul rand in lazile astea e un balamuc total: puiet, miere, pastura, toate alan-dala. Se poate limita treaba asta cu o diafragma cu gratie hanemann.
Pe de alta parte, dimensiunea face din lada asta o chestie total nepotrivita pentru pastoral. Cu toate ca imi aduc aminte de anii 80 cand bunicul meu avea doar lazi orizontale atat pe vagon, cat si stupi varsati... de cindva se putea.
Dezvoltarea familiei mi se pare destul de buna, daca conditiile sunt ok.
Eu mai folosesc tipul asta de lazi pentru accesul foarte facil atunci cand am nevoie de rame cu puiet, pe post de finisor si uneori pentru a face rezerve de rame pline cu hrana pt iarna.
Ce sa zic, pentru productie mi se pare un tip de lada total depasit. In decursul anilor am avut orizontali pe 14-24 rame, verticali pe 9-10-12 rame cu caturi de diverse marimi. Avand stupina de marime mica (aprox 70 familii) inca nu m-am decis peste 2-3 ani ce tip de lada voi folosi. La momentul asta Dadantul 1/1 in cuib pe 10 rame cu magazie 3/4 si 1/1 predomina in stupina mea, dar nu sunt convins ca asta ar fi configuratia optima. Poate ME, MER sau cine mai stie... mai studiem problema, momentan ma canalizez pe materialul biologic.
almasel

Mesajde Hropaciov » 13 Mai 2013, 13:50

Detin si eu doi stupi orizontali pe 24 rame iar restul sunt pe 10 rame+2 caturi 1/2.Din ce am observat, la cei orizontali familiile se dezvolta mult mai repede primavara.Daca dupa data de 5 mai, in fiecare an ,,ii dai drumul'' pana la capat, matca se intinde cu ouatul astfel incat ajunge la 12-13 rame cu puiet.In plus, densitatea de albine este mica in luna iunie cand familia este la dezvoltare maxima in comparatie cu un stup vertical,ceeea ce face ca aerisirea sa fie mai buna si instinctul de roire sa nu se declanseze.Incepand cu luna iulie, numarul de albine scade dar se poate lasa liber,pe toate ramele pana la sfarsitul lui august cand se va limita cuibul cu diafragma si se va descapaci mierea din ramele ce au ramas in afara cuibului.La stupii verticali familia este constransa mai mult timp in cuib pana sa urce in caturi.
Hropaciov

Mesajde balloo » 13 Mai 2013, 22:09

@Hropaciov: crezi ca daca i-ai face de 30R s-ar duce matca pana acolo? Ai umple 30? Eu as fi curios sa fac un experiment :))
balloo

Mesajde bucursorinelionel » 14 Mai 2013, 13:14

Stupii de 20 de rame inca fac parte din categoria de producție, cu diferența că, de cele mai multe ori, mierea este amestecată, încadrându-se mai degrabă la categoria polifloră.Pentru a culege pe sortiment, e necesară tehnica de ”cat în cuib”, și musai sa scoți ramele noi cu miere în maxim 14 zile de la terminarea culesului ( ex-culesul de salcam), altfel riști ca albinele să mute mierea de pe rame iar matca sa ouă diverse porțiuni, mai mari sau mai mici, extracția ieșind deci din discuție.Frecvent găsești in ei 10-12 rame cu puiet intre culesuri, dar nu sunt excepții cei cu 15-16 rame de puiet.Din acest motiv sunt numiți ”stupi de carne”, și de aici derivă utilitatea reală in stupină, prin cedarea de rame cu puiet la stupii de producție depopulați, sau pentru formarea de roiuri, un stup orizontal fiind capabil sa dea lejer 5 roiuri pe an in condiții de 3 culesuri bune (salcâm, tei, floarea soarelui).
Ideea de stup orizontal pe 30 r am citit-o in reviste de prin anii 60-70 și am utilizat așa ceva. Se pretează pentru 2 familii și chiar 3 cu condiția de a avea urdinișuri laterale in afară de cel frontal, central.Dacă familiile nu sunt anecbalice, diafragmele etanșe sunt obligatorii, iar catul/caturile pot fi comune, eu am lucrat cu caturi de 1/2 suprapuse cand a fost nevoie, gratia haneman intre cuiburi si cat fiind de asemena mai mult decât utilă.
Ierneaza excelent 2 familii, si poate asigura populații de 40000-60000 de albine culegatoare, nefiind exclusă chiar și depășirea a 100000 de culegătoare.
Marele dezavantaj este ca are o greutate impresionanta ( de la 60kg pana la 200kg, chiar și 250kg), aproape imposibil de manevrat de o persoană, un stup cu 3 fam cu cat de 1/2 cere neaparat 4 zdrahoni ca sa fie mutat.Pastoralul deci, cam iese din discutie.
Poți incerca fiecare varianta din cele expuse de mine, informațiile/concluziile vor fi foarte utile și interesante!Mult succes!
bucursorinelionel

Mesajde cristi82 » 14 Mai 2013, 21:37

As avea o intrebare, cel de al doilea urdinis pt. un stup orizontal cu 24R cand se deschide?, se completeaza spatiul gol cu rame goale?, ideia ar fi organizarea familiei pentru culesuri in special!
cristi82

Mesajde cristi arad » 15 Mai 2013, 00:29

eu intreb un lucru: vrei sa exploatezi un astfel de stup??; dupa mine este o pierdere de vreme (din experienta zic)
cristi arad

Mesajde Ovidiu.Turda » 15 Mai 2013, 01:08

Este bun pentru inmultire.. si pentru ajutarea altor familii cu rame cu puiet... deci un fel de cresa
Ovidiu.Turda

Mesajde pngflorin » 15 Mai 2013, 08:21

Pt mine orizontalul de 18 si 24 de rame insemna inceputul meu apicol, acum le folosesc pt roi.Insa tb sa recunosc ca umblu la ei cu f mare placere.In mod cert nu se preteaza pt pastoral anilor 2010>, insa sunt f buni pt stationar.
pngflorin

Mesajde cristi82 » 15 Mai 2013, 08:25

sunt incepator, si am 5 stupi doar orizontali pe 24 R.
cristi82

Mesajde bostina constantin » 15 Mai 2013, 11:11

Am si eu doi orizontali pe 18 rame, unul l-am modificat, i-am facut cat 1/2 si deseara am sa i-l pun [catul] sa vad comportamentul coloniei mai ales ca e o colonie f agresiva. Poza cu albine e facuta aseara, fara sa ridic podisoarele ca era bai :oops:
Fişiere ataşate
DSC03422 (Medium).JPG
orizontal fara cat
bostina constantin

Mesajde liviutzbogos » 16 Mai 2013, 11:45

bucursorinelionel scrie:...Pastoralul deci, cam iese din discutie...

Dar daca i-ai pune in pavilion, fara sa fii nevoit sa-i muti vre-odata, crezi ca nu ai putea sa-i duci in pastoral? Intreb doar de curiozitate...
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

Mesajde bostina constantin » 16 Mai 2013, 13:39

Are 18 rame, le-a completat pe toate cu stransura si puiet si i-am atasat catul cu 11 rame cu foite. Colonia fiind foarte agresiva, i-am dat cu fum pana a intrat tota albina intre rame, am stropit cu sirop din ceai cu protofil peste ramele din cuib si ele cand au dorit sa iasa au fost atrase de sirop si m-au lasat in pace. Sunt curios cum va evolua in continuare ;)
Fişiere ataşate
DSC03424 (Medium).JPG
bostina constantin

Mesajde Mircea_63 » 16 Mai 2013, 13:45

Costica, aia e familie puternica acum. Ramane de vazut care-i structura ei, adica daca au un numar destul de mare de culegatoare. Daca da, vei avea un cules foarte bun, numai sa aibe ce sa culeaga. Daca nu...vezi de botci. Acuma ca acuma, da sa vezi dupa ce pica culesul.

Ai bagat rame, dar culegatoarele unde au ramas?
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Următorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR