Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Incepatorii intreaba

Mesajde bostina constantin » 08 Mai 2013, 10:14

Ieri a fost prima zi cand albinele au cules de la salcam. Dimineata, pana sa plec la serviciu, am facut o vizita scurta la albine, si am observat, aproape la toti, niste capacele pe placile de zbor, albinele le impingeau sau le carau afara.
As vrea sa stiu, ce este si ce lucrare are loc in cuib, mai ales ca pe o placa am vazut si o larva de trantor[nu sunt sigur, eram in lipsa de timp] ;)
Am pus cateva capacele intr-o hartie, si am facut poze la serviciu. Am strans capacelele intre deste si pare a fi ceara.
Fişiere ataşate
DSC03409 (Medium).JPG
DSC03407 (Medium).JPG
bostina constantin

Mesajde BotaPaul » 08 Mai 2013, 22:49

posibil o curatenie :P sau ...ai zgandarit puietul de trantor ? fac curat
Ceea ce face farmecul unui om este bunatatea lui; ( PV 19:22)
BotaPaul

Mesajde bostina constantin » 09 Mai 2013, 08:57

Nu stiu ce sa cred Paul, si azidimineata am observat acelasi lucru, oricum nu am umblat in cuib mai demult.
Eu fiind la inceputuri, ma gandeam ca stuparii vechi stiu fenomenul si ni-l descrie si noua. Daca ar fi sa-mi dau cu parerea, as zice ca e mutare de miere, pt a face loc pontei, a face coronite unde a eclozionat puietul etc.

O zi buna la toti :)
bostina constantin

Mesajde BotaPaul » 09 Mai 2013, 09:23

e posibil:d
Ceea ce face farmecul unui om este bunatatea lui; ( PV 19:22)
BotaPaul

Mesajde Vrabie Radu » 09 Mai 2013, 11:26

Salutari,stie careva cat trebuie tinuti stupii in pozitie provizorie inainte sa i mut in pozitia definitiva pentru a nu se intoarce lucratoarele?

Acelasi intrebare ai pus-o aici
viewtopic.php?f=11&t=2628&p=134544#p134544
Evita aceleasi postari in topicuri diferite.
Vrabie Radu

Mesajde vasilefi » 09 Mai 2013, 12:38

eu ii tineam 3 zile intr-o pozitie dupa care ii mutam iarasi dar nu mai mult de 50 cm.
bineinteles urdinisul sa fie cam in aceeasi pozitie.

o intrebare:

am mutat aseara o familie intr-un stup nou ce are fundul gol iar azi am observat ca mai multe au stat sub stup, pe plasa si nu zboara.
le-am alungat cu peria insa tot au mai ramas.
cum sa le conving sa intre in stup?
vasilefi

Mesajde Vrabie Radu » 09 Mai 2013, 12:52

Am inteles,scuze ca am repetat intrebarea
Vrabie Radu

Mesajde jenica67 » 09 Mai 2013, 13:56

Am mai auzit patania asta cu albinele sub fundul AV, desi eu nu am patit nici o data. Dupa mine, cauza este o greseala de constructie a fundului. Nu s-a pus sipca de inchidere in fata, in care intra si tabla ce inchide fundul AV. Solutia ar fi prinderea unei sipci in fata, intre cele doua laterale, cu doua holsuruburi.
jenica67

Mesajde vasilefi » 16 Mai 2013, 18:18

mi-a roit azi un stup si m-am cocotat in varful unui mar batran dupa el.
le-am scuturat intr-un cat cu fund detasabil ca tot voiam sa fac trecerea la MER.
sper ca am luat si matca. au mai ramas albine pe ramurile marului pe care nu stiu cum sa le prind.
am pus o rama stropita cu apa si miere pe ramuri in speranta ca se vor aseza pe ea insa nu s-a intamplat asta pana acum.
oare o sa intre in stup sau cum sa procedez?
vasilefi

Mesajde liviutzbogos » 16 Mai 2013, 18:40

Daca nu au mai ramas multe, lasa lada langa pom si pana deseara vor intra si celelalte, fiind atrase de restul roiului. Matca mai mult ca sigur ca e in lada, altfel se intorceau toate inapoi in pom. Cel putin asta e parerea mea.
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

Mesajde gabriel95 » 16 Mai 2013, 21:46

am si eu o intrebare: am o familie care stagneaza, defapt e roi de anul trecut, cum ar trebui sa procedez sa stimulez matca? desi albinele au cules, oua foarte putin.

Atentie la punctuatie, riscati sa nu fie inteles mesajul!
gabriel95

Mesajde jenica67 » 16 Mai 2013, 23:04

Ce oua au cules albinele ?
jenica67

Mesajde marian67stroe » 17 Mai 2013, 08:13

gabriel95 scrie:am si eu o intrebare: am o familie care stagneaza, defapt e roi de anul trecut, cum ar trebui sa procedez sa stimulez matca? desi albinele au cules, oua foarte putin.

Atentie la punctuatie, riscati sa nu fie inteles mesajul!

Stimuleaza familia din 2 in 2 zile si daca matca nu se apuca sa ponteze mai intens este posibil sa aibe defect din fabricatie, probabil fiind provenita dintr-o botca de salvare, prin urmare avand calitati mult inferioare unei matci de calitate. :idea:
Cand nu esti sigur de caracterul unui om, priveste-i prietenii.
marian67stroe

Mesajde un OM » 17 Mai 2013, 11:46

Vasiliefi--- pentru a atrage toate albinele unui roi, sau roiul insusi cand este intr-o pozitie mai "speciala", poti folosi o rama de puiet larvar. Face minuni.
un OM

Mesajde rihmond » 17 Mai 2013, 18:53

buna seara detin o familie intrun stup de 12 rame din care 8 sunt cu puiet de toate categoriile plus 3 rame cu miere si pastura si rama claditoare .
stupul este full de albine in fiecare zi intre ora 15 si 16 ies forte multe albine in fata urdinisului zburind grupate formind un con inalt de 2-3m si lat de 1m.
l-am controlat de botci nici urma ,oare isi va trage curind sau nici o sansa ,matca ponteaza destul de bine tinind cont ca pe data de 23-04-2013 cind am cumparat familia avea 4 rame cu puiet capacit stupul find tinut in stationar ,urmeza ca duminica sal controlez daca cumva a tras botci. :?: :shock:
rihmond

Mesajde rihmond » 17 Mai 2013, 19:29

ma intereseza daca sa ma astept la roit sau sal pregatesc de cules la tei(sai pun catul de 1/2 cu rame ne cladite) :roll:
rihmond

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR