Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: insarmarea ramelor

Mesajde ignatov andrei » 17 Mai 2013, 09:58

Pun si eu o intrebare:
- oare nu ar fi bine sa punem, direct, niste plasa de gard??????
Cei care insarmam mii de rame, ar trebui sa avem un decalaj creat cu trei ani inainte!
ignatov andrei

Mesajde marian67stroe » 17 Mai 2013, 10:16

Ce intrebare desteapta,precis vrei si raspuns la asa intrebare,nu?
Nu crezi ca ar fi mai bine sa ne luminezi si noua mintile cu felul in care insarmezi tu alea cateva mii de rame? Asa poate se inchide mai repede tema aceasta de discutie.

PS. Asteptam niste poze de la cei care insarmeaza rame pe modelul VVV
Cand nu esti sigur de caracterul unui om, priveste-i prietenii.
marian67stroe

Mesajde ignatov andrei » 17 Mai 2013, 12:01

marian67stroe scrie:Ce intrebare desteapta,precis vrei si raspuns la asa intrebare,nu?
Nu crezi ca ar fi mai bine sa ne luminezi si noua mintile cu felul in care insarmezi tu alea cateva mii de rame? Asa poate se inchide mai repede tema aceasta de discutie.

Daca te-ai simtit deranjat, imi cer scuze!
5 sarme orizontale la Dadant si 3 la rama 1/2!
Iar pentru ironie, iti recomand insarmarea in X,Y,Z si O!
ignatov andrei

Mesajde ignatov andrei » 17 Mai 2013, 12:17

Insarmarea o fac in asa fel incat foia sa fie lipita de marginea inferioara (la rama Dadant) si la 2mm departare de marginea inferioara la rama 1/2 (caldura mare din cat face ca foaia sa se onduleze, daca atinge stinghia)! La partea superioara, foia depaseste cu max. 5-10mm sarma, la ambele tipuri de rame!
Albinele vor imbraca stinghia de jos cu fagure, intarind leatul de 10mm (nemaifiind, astfel, loc pentru botci, la ramele Dadant), iar la partea superioara vor cladi si lipi fagurele, ca abia il tai cu cutitul!
ignatov andrei

Mesajde SummerCat » 17 Mai 2013, 12:41

dandy scrie:
Fişierul ataşat DSCF0533.JPG nu mai este disponibil
Fişierul ataşat DSCF0526.JPG nu mai este disponibil
Salut
Astea le-am facut astazi ce parere aveti :idea:

LE: pozele din topicul asta, pagina 4, in subsol), http://forum.stuparitul.com/viewtopic.php?f=11&t=1179&start=48#p130008
Bravo Dandi, interesanta ideea, ca de leaturile laterale se poate trage tare, spre deosebire de leatul inferior care-i ca branza. Cum se mai comporta in practica?

Citeam pe la rusi, ca este bine ca numarul diagonalelor dintr-o parte sa fie egal cu cel din partea opusa, nu-mi explic decat ca echilibreaza eventualele burti. Asa sfatuieste un rusnac:
insarmare.jpg

======
Mai am dat de o chestie desteapta. Decat sa stai tintuit de un calapod care are si maneta de tensionare a lateralelor, mai bun un sistem "mobil" de tensionare. Plus mai e si avantajul ca ai si gaura in fata ochilor cand bagi sarma :)
DSC09635_thumb_thumb.jpg
DSC09636_thumb_thumb.jpg
Viata fara belele, numai lapte si miere !
SummerCat

Mesajde Mircea_63 » 17 Mai 2013, 12:53

Domnu Ignatov, ati uitat varianta de insarmare in Ţ :?

Probabil sunt eu mai puturos, dar daca am de ales, prefer o varianta de insarmat simpla si rapida, chiar daca s-ar mai rupe cand si cand cate un fagure, decat o metoda cronofaga. Daca ai acolo cativa stupi, de hobby, poti sta toata iarna la bibilit, ca pescarul care se pregateste trei zile pentru o dimineata de pescuit, dar daca esti de cursa lunga...sancta simplicitas.

Desigur, ideal ar fi sa gasim metoda perfecta, care sa fie totodata simpla si rapida. Presupun ca in curand va aparea masina automata de insarmat. Cererea exista! Intotdeauna dupa cerere apare cineva cu solutia. Ramane de vazut cat va costa.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde proapis13 » 17 Mai 2013, 18:25

marian67stroe scrie:Ce intrebare desteapta,precis vrei si raspuns la asa intrebare,nu?

Data viitoare cind postezi intr-un topic reciteste ce s-a scris si postat inaintea ta
viewtopic.php?f=11&t=1179&start=48#p128931
Ma mir ca ai sarit peste pag 4 unde am postat un filmulet cu insirmarea VVV
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde pin » 17 Mai 2013, 21:39

Mircea_63 scrie:Probabil sunt eu mai puturos, dar daca am de ales, prefer o varianta de insarmat simpla si rapida, chiar daca s-ar mai rupe cand si cand cate un fagure, decat o metoda cronofaga. Daca ai acolo cativa stupi, de hobby, poti sta toata iarna la bibilit Crezi ca daca am mai putini stupi am prea mult timp sa stau sa bibilesc la insarmat rame in forma de fluture?

Presupun ca in curand va aparea masina automata de insarmat. Cererea exista! Intotdeauna dupa cerere apare cineva cu solutia. Ramane de vazut cat va costa.
Au facut deja faguri gata insarmati ca sa nu ma fie nevoie de masina de insarmat automata.
pin

Mesajde cristi-serban » 17 Mai 2013, 21:50

insarmare verticala 7 randuri; latul inferior 15mm;
Fişiere ataşate
960137_519915288069195_1308980602_n.jpg
21238_519915718069152_1786908800_n.jpg
601662_519915291402528_428873919_n.jpg
cristi-serban

Mesajde proapis13 » 17 Mai 2013, 22:23

La metoda de insarmare practicata mai sus se pierd cateva mii de celule in care at trebui sa fie crescute larve :!:
Eu unul deocamdata raman la insirmarea pe verticala cu 5 rinduri de sirma de inox trase cu ondulatorul si lipirea electrica
Timp scurt de insirmare cu aparatul de insirmat ansamblare cu capsator pneumatic eficienta maxima
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde cristi-serban » 17 Mai 2013, 23:00

am tot incercat cu econo; pe 6 randuri pe 5 randuri imi este rusine sa le arat;
cristi-serban

Mesajde Donbazil » 17 Mai 2013, 23:16

Donbazil scrie:Dal'tare!
Mai oameni buni, incepeti si insarmati vertical....... ramele insarmate vertical o sa va tie ani si ani....Ca doara n-or fi prosti strainii astia pe care-i tot copiem, da' nu facem ca ei ci tot cum vrem noi......C'asa suntem obisnuitzi.....
Daca vreti calitate apai insarmati vertical......Ondulatorul este unealta secreta, care face diferentza..... :idea:

Sal'tare!
Donbazil - Faget

Sal'tare!
Nu-i frumos sa te auto-citezi, dar ca sa fiu mai bine inteles............
Intreb: Chear credetzi ca-s prosti strainii care fac apicultura ca la mama ei?.....Mai ganditzi-va!......
Sal'tare!
Donbazil - Faget :) :idea: :)
Donbazil

Mesajde SummerCat » 18 Mai 2013, 22:07

cristi_vidican scrie:Să vezi ce frumos arată acea ramă însârmată băgată la un roi natural după ce căpăcește puietul :lol: Zici că sunt străzile din satele din Arand, cel puțin partea dintre Bihor. :lol:

Cristi, am avut azi o satisfactie cum nu crezi. Am vazut o rama de-a mea, tip "zabrea " cu puiet capacit, nici urma de "ulitze". Dar am si tras binisor cazne ca sa ingrop fiecare nod si sarma :).
SummerCat

Mesajde popik50 » 18 Mai 2013, 22:17

Eu insarmez 5 sarme orizontale si una verticala pe mijloc iar fagurele il bag intre sarmele orizontale si cea verticala = rame rezistente si celulele capacite fara sa se cunoasca urma sarmelor. Putina atentie trebuie cand ingropi sarma in ceara in rest e foarte bine, cel putin din punctul meu de vedere.
popik50

Mesajde SummerCat » 19 Mai 2013, 00:35

Donbasil iarta-ma ca nu rezist ca sa nu te intreb si aici, ce e aia din poze? macara pentru stupi?
http://donbazil.sunphoto.ro/Albine_2010/24487412
SummerCat

Mesajde kamy » 19 Mai 2013, 07:48

SummerCat scrie:
cristi_vidican scrie:Să vezi ce frumos arată acea ramă însârmată băgată la un roi natural după ce căpăcește puietul :lol: Zici că sunt străzile din satele din Arand, cel puțin partea dintre Bihor. :lol:

Cristi, am avut azi o satisfactie cum nu crezi. Am vazut o rama de-a mea, tip "zabrea " cu puiet capacit, nici urma de "ulitze". Dar am si tras binisor cazne ca sa ingrop fiecare nod si sarma :).

SUMER frate nu te zdroghi prea mult cu strazile,dupa 1-2 generatii de puiet n-o sa le mai vezi,am curajul sa pariez pe asta!
pentru ceilalti cu sarme multe pe orizontala,nu va doresc sa va mutati cu stupii plini cu miere,dapa-i sa va mai si mutati cu stupii inchisi imi vine sa ma iau de cap de pe acuma doar cand ma gandesc ce s-ar intampla!
daca iubiti droatele orizontale nici un bai da traje-ti si macar 2 verticale sau oblice,si asta nu ca sa-mi faceti mie musai placerea ci pentru binele vostru si al familiilor nevinovate!promit sa nu va mai bat la cap ca-s mai rau ca o soacra!
kamy

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR