astazi am facut pasul 2 pentru trecerea de la Dadant pe MER !!! primul pas a fost inlocuirea a doua , trei rame Dadant cu 4 sau 6 rame de MER !!! cuiburile fiind formate de doua corpuri MER suprapuse , exact echivalentul Dadantului !!! o munca destul de anevoioasa , dar a mers destul de bine pana la urma !!!
pasul 2 a fost formarea cuibului stupilor tot pe doua corpuri de MER dar numai cu rame 1/2 redus !!! am avut cate 10 rame construite in fiecare cat , caturi pe care tocmai le-am extras ,si in care am gasit cate 4 , 5 rame cu puiet capacit , numai bune pentru ce aveam eu nevoie , plus cele care au fost dinainte in cuiburi , plus cateva rame cu fagure artificial !!!
prima operatiune de astazi a fost izolarea matcii in scula de marcat matci la fiecare stup pe rand , apoi am pus in cuiburi cate 20 de rame MER , am lasat matca sa coboare pe rame in jos , peste am pus gratia Hanemann , apoi inca doua corpuri de MER cu ramele 1/1 care inainte erau in cuib !!! din aceste rame va ecloziona puietul de care am mare nevoie !!!
peste 21 de zile nu voi mai avea nici o rama Dadant 1/1 in stupi !!!
voi incerca din ramele 1/1 care se preteaza sa decupez care un fagure 1/2 redus !!!
sincer nu pot fi 100% convins ca va merge bine ceea ce imi doresc , dar 99% cred ca va fi in regula !!! ma bazez inclusiv pe ceea ce spunea nea Gica , Dumnezeu sa-l ierte , despre volumul ideal al cuibului , manopera mai putina , etc !!! le mai stiti si voi !!!
acuma ma gandesc ca peste vreo 9 zile , atunci cand in ramele de 1/1 care acum sunt deasupra gratiei Hanemann va fi doar miere , pastura si puiet capacit , as mai intercala un corp de MER intre corpul 2 si corpul 3 , peste corpul 3 punand gratia Hanemann !!!
daca nu va merge , oricand pot trece din nou pe cuiburi cu rame 1/1 , iar corpurile MER sunt ideale pentru caturi !!!
mai studiem si mai vedem !!!
asa aratau stupii mei astazi ( ma rog , ieri ) !!!

Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!