Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

probleme familie albine

Mesajde stuparul tanar » 17 Mai 2013, 19:43

Buna, anul acesta am primit de la un prieten stupar o familie de albine. La momentul actual e pe 10 rame. Intre timp a mai venit un prieten tot apicultor si m-am uitat impreuna cu el la stup si a spus ca matca este cam batrana si se poate sa o schimbe. Saptamana trecuta m-am uitat la stup si nu am vazut matca dar erau depuse oua de 2-3zile,si nu se vedea nici urma de botci . Astazi pe la ora 16 m-am uitat dinou la stup. Am vazut rame cu puiet capacit dar nici urma de oua.Lam verificat de la stanga la dreapta, cuibul e in dreapta. Cam de la a-3a rama am vazut botci(erau cam pe margine) erau cam 1,2 botci pe rama. Si in cuib surpriza o rama care avea peste 10 botci(nu stiu cat de normal e deabia de o luna ma ocup de albine), botcile se aflau pe mijloc si spre laterale. Nu ca si cele de roire care sunt fix langa peretele de la rama.Erau cam prin mijloc cel mai aproape cred ca erau cam la 3 degete de peretele de la rama. Matca nu am mai vazuto...App am distrus botcile de pe celelalte rame(erau si de roire) au ramas doar alea de pe rama din cuib si cred ca majoritatea sunt de schimb.
Imi puteti spune daca e normal sa se intample asa ceva?De ce sa intamplat?
Si ce ar masuri ar trebui sa iau? de ex sa las cam 4 botci alea mai pe mijloc...
Multumesc!
stuparul tanar

Re: probleme familie albine

Mesajde stefanmadalin » 17 Mai 2013, 20:18

La 10 rame nu cred ca poate fi vorba de roire. Albina e compacta pe rama? Cules ai avut?
stefanmadalin

Mesajde stuparul tanar » 17 Mai 2013, 20:35

cules am avut si am destul de bun 2 rame deja is capacite si albine sunt destul de multe pe 2 ce is mai putine dar in schimb e cam plin
stuparul tanar

Mesajde nicu68 » 17 Mai 2013, 22:06

sau cum il tot deschizi des se poate sa fi omorit din greseala matca si botcile sa fie de salvare,daca erau de schimb linistit nu construiau atitea
nicu68

Mesajde stuparul tanar » 17 Mai 2013, 23:02

pai eu il verific cam 1 data pe saptamana si asa a fost si cand a venit prietenu meu tot la o saptamana.
Si daca is botci de salvare e de bine de rau? sa le las sa mai rup din ele?
stuparul tanar

Mesajde stuparul tanar » 18 Mai 2013, 16:05

Mi-a zis un prieten sa las 3 botci si sa fac un roi si familia sa o las la locul ei. Am cautat matca pe toate ramele da nu am gasit nimic stateam si 5 min la o rama sa ma holbez.
Botcile nu se afla pe marginea ramei, nu par botci de roire.Pe o rama din cuib erau 21 de botci... in rest doar cate 1.
Va rog spunetimi ce sa intamplat? ce trebuie sa fac?
stuparul tanar

Mesajde stuparul tanar » 18 Mai 2013, 17:34

... multumesc pentru sfaturi, pana la urma am spart cuibu adica am facut 2 roiuri.Problema e ca nu prea sunt puieti si is 2 rame intro parte 2 in ala cu puieti si nici alea pline ca mai e si miere.Vreau sa stiu la roiul pe care l-am pus in lada noua(albinele lucratoare se intorc in celalalt stup) are 1 rama plina cu miere una cu miere si botcile si inca cativa puieti si mai am una cu puieti da nu toata cam 60% si mai una cu miere. Ar fi cam 2 rame cu puiet capacit(da nu pe toata suprafata cam 60%) si 2 rame cu miere. Ce credeti ar trebui sa le pun sirop deoarece nu prea o sa aiva albine culegatoare datorita numarului mic de oua???(pastura este multa)
Credeti ca o sa reziste roiul? Ar trebui sa mai cumpar o rama cu puiet sau miere si sa ajut roiul cu ea?
Multumesc mult pentru intelegere si raspunsurile voastre..

Sa va spun cate ceva si despre mine si albine
Am 15 ani si am albine deabia de o luna, familia am primito de la un prieten dar nu era cine stie ce.(calul de capatat nu se cauta la dinti sau asa ceva:D)Si spre norocul meu matca era batrana si vad ca a dat coltu( un alt prieten, apicultor de 30 de ani mi-a zis ca matca e cu un picior in groapa)De saptamana trecuta cam lipsea matca si de atunci nu am mai fost pus nici un puiet (de fix 7 zile) de aia roiurile sunt cam slabute. Stiu ca era bine sa il fi lasat la locul lui fara sa il despart dar, din greseli invat.
stuparul tanar

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR