Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

albine bolnave de Nosemoza?

Mesajde Valeanu Razvan » 27 Sep 2011, 16:46

Salut,

Am un roi facut anul asta, in momentul de fata este pe 5 rame 2 pline cu miere 2 cam 3/4 si una cam 1.5 /4 .deci are 4 intervale beleaua mea este ca albinele la controlul de ieri mi s-au parut cam amortite,praca erau bolnave 10-15 bucati erau pe fundul stupului cam se tariau,iar cele de pe rame parca nu se mai tineau aja bine una de alta, pe partea superioara a ramelor am gasit vreo doua cu piciorele in sus incercand sa revina in pozita normala.iar cateva si bateau ca nebunele din aripii. e posibil Nosemoza?

seaquest
Valeanu Razvan

Re: albine bolnave de Nosemoza?

Mesajde jimm » 27 Sep 2011, 17:08

:lol: le-ai dat protofil si s-au imbatat
jimm

Mesajde ALBINEL 1984 » 27 Sep 2011, 17:26

jimm scrie::lol: le-ai dat protofil si s-au imbatat

posibil un tratament antivarroua prea tare
ALBINEL 1984

Mesajde Valeanu Razvan » 27 Sep 2011, 17:30

un prim tratament l-am facut acum 1 sapt VF,

jimm de imbatat nu cred ca au avut cu ce, pana ieri cand intradevar le-am dat ceva sirop cu protofil
Valeanu Razvan

Mesajde ALBINEL 1984 » 27 Sep 2011, 17:55

seaquest scrie:un prim tratament l-am facut acum 1 sapt VF,

jimm de imbatat nu cred ca au avut cu ce, pana ieri cand intradevar le-am dat ceva sirop cu protofil

nici 20ml/l nu le ameteste :)
ALBINEL 1984

Mesajde victor s » 27 Sep 2011, 19:56

uite aici ce scrie de nosemoza...
''Nosemoza este o boală de invazie a albinelor adulte, foarte răspândită, care evoluează cel mai adesea sub formă ascunsă (cronică), dar şi eruptivă, cu manifestări puternice. Ea apare mai frecvent la sfârşitul iernii şi începutul primăverii, putând provoca depopularea familiilor de albine când acestea sunt rău întreţinute şi iernate necorespunzător. Acţiunea parazitului este favorizată de existenţa familiilor slabe, de culesul de nectar şi polen, de umezeală, de timpul nefavorabil etc.
Albinele bolnave prezintă diaree de culoare brună-deschisă, au abdomenul umflat, îşi pierd capacitatea de zbor, tremură, se târăsc în faţa urdinişului, paralizează, după care mor în masă. Albinele moarte de nosemoză au picioarele adunate sub torace şi aripile întinse.''
din cele descrise de tine nu pare ...sper sa nu fie nosemoza !
victor s

Mesajde ilalexandru » 27 Sep 2011, 22:00

La ce ora ai verificat familia respectiva? care era temperatura de afara?
ilalexandru

Mesajde Valeanu Razvan » 28 Sep 2011, 10:22

Victor s - "Albinele moarte de nosemoză au picioarele adunate sub torace şi aripile întinse.'' de bagat la tartaguta asta
- urme brune cafeni nu am vazut nici in lada nici afara.

ilalexandru - ai si tu dreptate nu ma dus dovleacu.. ora la care a fost deschis era in jurul de 15:00 cam 21 Grade afara (aja mintea bordu masini) desi nu cred ca era o temperatura la care sa fie uleiul vascos in instalatie sa nu mai miste.
- cam care e temp mininima la care incep ele sa se strnga in ghem 12 C?
Valeanu Razvan

Mesajde janese » 28 Sep 2011, 13:20

xxx
janese

Mesajde jonny_it » 28 Sep 2011, 15:26

seaquest scrie:Salut,

Am un roi facut anul asta, in momentul de fata este pe 5 rame 2 pline cu miere 2 cam 3/4 si una cam 1.5 /4 .deci are 4 intervale beleaua mea este ca albinele la controlul de ieri mi s-au parut cam amortite,praca erau bolnave 10-15 bucati erau pe fundul stupului cam se tariau,iar cele de pe rame parca nu se mai tineau aja bine una de alta, pe partea superioara a ramelor am gasit vreo doua cu piciorele in sus incercand sa revina in pozita normala.iar cateva si bateau ca nebunele din aripii. e posibil Nosemoza?

seaquest

Ce temperatura era afara cand ai facut verificarea? :)
jonny_it

Mesajde Valeanu Razvan » 28 Sep 2011, 16:42

jonny_it - cam 20 *C vi se pare o temp.prea scazuta?
Valeanu Razvan

Mesajde jonny_it » 28 Sep 2011, 16:59

seaquest scrie:jonny_it - cam 20 *C vi se pare o temp.prea scazuta?

20 de grade este ok ..

Intreb pentru ca zilele trecute intr-o dimineata a venit la mine un apicultor(incepator) si a spus ca ii mor albinele si sa ma duc urgent sa vad ce au, .. si defapt era putin mai racoare si se miscau putin mai greu pe rame :lol:
jonny_it

Mesajde stroe » 28 Sep 2011, 17:47

E racoare noaptea. Albinele se misca mai greu.
stroe

Mesajde Valeanu Razvan » 29 Sep 2011, 16:19

daca nu am gasit mizere pe si in lada nu o fii nosemoza, dar am gasit albine moarte cu picioarele adunate si aripile intinse destul de multe in fata stupului..... :( o sa mai incerc sa le dau oleac de sirop cu protofil
Valeanu Razvan

Mesajde jonny_it » 29 Sep 2011, 16:24

seaquest scrie:daca nu am gasit mizere pe si in lada nu o fii nosemoza, dar am gasit albine moarte cu picioarele adunate si aripile intinse destul de multe in fata stupului..... :( o sa mai incerc sa le dau oleac de sirop cu protofil

Se poate o poza?
jonny_it

Mesajde Valeanu Razvan » 29 Sep 2011, 17:35

se poate dar pe sambata ca seara cand ajung la ele nu mai imi bag nasu, sambata cum o fii vremea fac poze
Valeanu Razvan

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR