Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

albina outoare

Mesajde eugen65 » 07 Mai 2013, 09:32

Hristos a inviat ! Am o familie de albine fara matca in care au inceput sa oua albinele. Va rog poate cineva sa ma ajute sa-mi spuna ce este mai bine sa fac ? Sa-l desfiintez ? Mai exista vreo posibilitate sa-l salvez ?
eugen65

Re: albina outoare

Mesajde ovidiu_78 » 07 Mai 2013, 10:05

S-a bezmeticit,nu mai ai ce sa-i faci decat sa il duci mai departe de locul initial si sa il scuturi in iarba iar albina culegatoare se va intoarce la locul initial iar negasind familia,se va duce la alta,si asta e
"Nadejdea mea este Tatal,scaparea mea este Fiul, Acoperamantul meu este Sfintul Duh,Treime Sfanta,Slava Tie"
ovidiu_78

Mesajde eugen65 » 07 Mai 2013, 10:34

Daca aduc in locul stupului alt stup mai slab credeti ca exista riscul sa-mi omoare regina? Multumesc pt ajutor.
eugen65

Mesajde ADITZU » 07 Mai 2013, 11:10

la fel ca si colegul iti spun stupul s-a bezmeticit , asa ca daca ai albino multa in stup mergi cu el la vreo 1,5 -2 km de locul unde il ai acum , scutura albino din el in totalitate , vino cu cutia pe locul unde s-a aflat inainte de a-l scutura si aici se vor intoarce doar lucratoarele , dupa care pentru a nu pierde definitive albinele lucratoare revenite le iei si unifici cu unl care are matca si asa mai recuperezi ceva din paguba . Asta este din proprie experienta :)
Multi bazaie precum albina , dar se mira ca nu iese miere
ADITZU

Mesajde ignatov andrei » 07 Mai 2013, 11:40

Raspunsul lui ovdiu_78 este cel corect! Daca nu... mai e o varianta... PUCIOASA!
ignatov andrei

Mesajde eugen65 » 19 Mai 2013, 10:25

Salut. Am rezolvat problema '''spray demuste'' Frica ca albina outoare sa nu intre in alt stup apropiat m-a facut sa folosesc aceasta metoda neortodoxa.
eugen65

Mesajde danielmihai » 19 Mai 2013, 10:41

cam tragic :(
danielmihai

Mesajde marian67stroe » 19 Mai 2013, 11:03

Daca ai aplicat procedeul acesta ar fi cazul sa te mai documentezi prin cartile acelea de apicultura, fiindca ai nevoie.
Pe acest forum avea cineva o vorba,ceva de genul :
Daca iubesti APICULTURA incearca sa nu omori nici macar o albina.

PS.Te ai facut de rusine cu solutia pe care ai ales-o,scuza-ma. :evil: :o :evil:
Cand nu esti sigur de caracterul unui om, priveste-i prietenii.
marian67stroe

Mesajde cristi arad » 19 Mai 2013, 19:07

cam asa se face : scoti toate ramele din stup si le scuturi la cca 50m de stup (nu mai introduci ramele acelea in stup); dintr-un alt stup iei numai una rama de puiet cu putine oua de 1-2 zile (din care ele isi vor trage botci de salvare) una rama cu miere si una rama cladita dar goala, si le introduci in stupul bezmeticit (ai grija sa nu mai ai albine ouatoare pe lada). albinele ce s-au intors in stup (nemai avand ouatoare intre ele) se vor apuca sa creasca puietul ; trebuie sa iei numai una rama cu puiet din alt stup pt ca tineretul din lada ta sa produca laptisor de matca pe care sa-l imparta la putina larva pt a-ti face botci de calitate si larve bine hranite, din aceste botci de salvare selectezi 2 care-s mai mari, celelalte le suprimi; nu mai intervii in lada 3 saptamani (adica pana la imperecherea matcii).
cristi arad

Mesajde liviutzbogos » 20 Mai 2013, 00:10

eugen65 scrie:Salut. Am rezolvat problema '''spray demuste'' Frica ca albina outoare sa nu intre in alt stup apropiat m-a facut sa folosesc aceasta metoda neortodoxa.

Ai folosit sprayul pentru toata familia sau doar pentru albinele bezmetice? Daca ai omorat toata familia...pacat, alta data citeste mai mult. Daca doar pentru bezmetice...nici mie nu prea mi-ar parea rau si, vorba ta, de frica le sacrifici.
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

Mesajde vasilefi » 20 Mai 2013, 09:18

sa duc stupul la 1.5 - 2 km sau 50 m? ca totusi e o diferenta...
vasilefi

Mesajde jenica67 » 20 Mai 2013, 10:30

Diferenta este ca de la 1.5 - 2 km, vin mai obosite si flamande. :lol:
jenica67

Mesajde livulik » 21 Mai 2013, 07:14

cristi arad scrie:cam asa se face : scoti toate ramele din stup si le scuturi la cca 50m de stup (nu mai introduci ramele acelea in stup); dintr-un alt stup iei numai una rama de puiet cu putine oua de 1-2 zile (din care ele isi vor trage botci de salvare) una rama cu miere si una rama cladita dar goala, si le introduci in stupul bezmeticit (ai grija sa nu mai ai albine ouatoare pe lada). albinele ce s-au intors in stup (nemai avand ouatoare intre ele) se vor apuca sa creasca puietul ; trebuie sa iei numai una rama cu puiet din alt stup pt ca tineretul din lada ta sa produca laptisor de matca pe care sa-l imparta la putina larva pt a-ti face botci de calitate si larve bine hranite, din aceste botci de salvare selectezi 2 care-s mai mari, celelalte le suprimi; nu mai intervii in lada 3 saptamani (adica pana la imperecherea matcii).

Salutare!
anul trecut, dupa FS, am procedat asemanator cu o familie bezmeticita, singura diferenta ca am avut o matca imperecheata la dispozitie:
- am luat toate ramele, am adunat TOATE albinele ramase pe peretii lazii
- cutia familiei bezmeticite am pregatit-o cu 2 rame cu miere si o rama cu puiet capacit gata de iesit (multe deja rodeau capacelul); pe acasta rama am pus matca intr-o cusca de acceptare (cea model mare, aproximativ 10x10cm) deasupra puietului gata de iesit
- toate ramele familiei bezmetice le-am scuturat in iarba la aproximativ 40-50m
- dupa o saptamana matca fusese eliberata si intrase deja ”in paine”
livulik

Mesajde eugen65 » 21 Mai 2013, 08:47

Cred ca nu sa luat in calcul si timpul cat a stat familia fara matca. Obsevatie ! Daca timpul afost scurt e bine mai poti sa-i dai o sansa.Daca timpul este mai lung nu cred ca mai merita sa incerci.
eugen65

Mesajde nectarel » 09 Noi 2013, 10:48

Eu la familiile ouatoare procedez astfel:
1 pun o botca gata sa ecluzioneze in protector botca si o introduc in familia bezmetica;
2 nu mai adaug nicio rama cu miere si puiet, ba din contra scot tot puietul care se poate salva si il dau unor familii medii si mierea o scot aproape toata;
3 astept sa ecluzioneze matca si sa se imperecheze, il tin sub observatie.
In concluzie obtin un roi si am o reusita destul de mare fara a se extinde albina ouatoare si la alte familii sau roi.
Asta e o metoda descoperita de mine si sunt multumit de reusita.
nectarel

Mesajde proapis13 » 09 Noi 2013, 11:35

nectarel scrie:Eu la familiile ouatoare procedez astfel:
din contra scot tot puietul care se poate salva si il dau unor familii medii si mierea o scot aproape toata;
astept sa ecluzioneze matca si sa se imperecheze
am o reusita destul de mare fara a se extinde albina ouatoare si la alte familii sau roi.
Asta e o metoda descoperita de mine si sunt multumit de reusita.

Din puietul dat cu generozitate altor familii ce iasa pina la urma;albina lucratoare,outoare sau trintori???
Oare v-a fi acceptata botca sau regina neimperecheata daca ai numai albina outoare??
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Următorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE