Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Un stup sub nuc !?!

Mesajde Lucian63 » 18 Mai 2013, 20:15

Stimati colegi de forum,

Am un stup si cum-necum (ca sa nu incurc vecinii si sa fie si cu fata spre sud - sud-est) a ajuns sa fie sub coroana unui nuc.
Avantajul este ca are astfel si o umbrire in zilele toride.
Intrebare: E bine sau nu ca un stup sa fie tinut sub coroana unui nuc?
Lucian63

Re: Un stup sub nuc !?!

Mesajde aliuta2000 » 19 Mai 2013, 15:34

NU .

umbra nucului nu este buna ... pentru a tine albine si pentru noi si penru o groaza de alte vietuitoare ..
Mai bine in soare decat la umbra nucului ...
il vei pierde in timp daca il lasi acolo .
A.D.
aliuta2000

Mesajde CristiTm » 19 Mai 2013, 18:40

eu toti roi i-am prins in nuc erau si ciresi si un par de aceaiasi inaltime 5din 5 au fos in nuc si am mai vazut si la alti nu cred ca nucul din cauza iodului e chiar asa nociv
CristiTm

Mesajde cristi arad » 19 Mai 2013, 18:57

ceea ce emana nucul (dar si rasinoasele de unde albinele aduna mana) sunt fitoncite - substante volatile cu efect antimolii in special; nu s-a dovedit ca ar avea efect impotriva albinelor, in schimb nucul le face o umbra racoroasa ceea ce nu totdeauna place albinei noastre (reamintesc avem o albina termofila); la fel se intampla si la umbra rasinoaselor; deci nu fitoncitele emanate de unele plante le deranjeaza ci raceala excesiva cauzata de o umbrire permanenta.
cristi arad

Mesajde almasel » 19 Mai 2013, 20:37

Sub nuc nu traieste mai nici un animal sanatos! Nu as sugera sa incerci cu albinele tinute acolo. Ca sa te convingi, intreaba un cioban sau un vacar si ambii o sa iti spuna ca animalele nu se tin la umbra nucilor deoarece se imbolnavesc.
Pe de alta parte, pot sa iti spun ca in locul unde pastrez ramele pun frunze verzi de nuc si menta salbatica, iar molia nu se atinge de ele.
almasel

Mesajde ignatov andrei » 19 Mai 2013, 21:34

cristi arad scrie:ceea ce emana nucul (dar si rasinoasele de unde albinele aduna mana) sunt fitoncite - substante volatile cu efect antimolii in special; nu s-a dovedit ca ar avea efect impotriva albinelor, in schimb nucul le face o umbra racoroasa ceea ce nu totdeauna place albinei noastre (reamintesc avem o albina termofila); la fel se intampla si la umbra rasinoaselor; deci nu fitoncitele emanate de unele plante le deranjeaza ci raceala excesiva cauzata de o umbrire permanenta.

"Fintocitele", "marasminele" etc. sunt denumiri date grupurilor de substante, cu denumirea generala de "substante alelopatice"! Stii tu ceva, dar nu tot! Nucul emana IOD si JUGLONA, deci NU este bine sa se stea sub nuc, nici sa tineti familii de albine!
ignatov andrei

Mesajde balloo » 22 Mai 2013, 19:07

interesanta intrabare. o adaugare am si eu: daca le duc in pastoral (salcam 2) si le tin 2-3 saptamani la umbra unor nuci (aprox. 2m de trunchi), se aplica explicatiile de mai sus, ref. la fitoncite? Sau sunt valabile doar pe termen lung, la o vatra permanenta?
E-mail: mailandrei@gmail.com
Mess: YarisExpert
balloo

Mesajde cristi ciuc » 23 Mai 2013, 22:29

Oamenii care zăbovesc la umbra nucului au mari probleme, de ex. reumatism.
cristi ciuc

Mesajde razvanbee » 23 Mai 2013, 22:39

Acum vreo 15 ani intr-o lada de rezerva aflata sub un nuc s-a instalat un roi si cam tot de atunci sub acel nuc am cam 12 familii , fata de celelalte familii nici o diferenta ,sunt familii chiar mai bune nu am constatat mortalitate mai mare , nu am pierdut familii ......
razvanbee

Mesajde Mircea_63 » 24 Mai 2013, 00:20

Acest topic tinde sa devina creator de mituri! Consecinta? Va propaga informatii posibil adevarate sau posibil neadevarate. Lucreaza stuparii dupa ureche?

I-auzi, daca stai la umbra nucului batran, te loveste reuma :!: Uite, eu am tupeul sa afirm ca daca STAI la umbra unui "batran", te loveste negandirea, asta fiind un termen ceva mai elegant pentru prostie!

Am rugamintea personala pentru colegii de forum, care posteaza in acest topic, sa aduca informatii serioase. Ori din documentare si atunci sa prezinte sursa, ori sa ne spuna din experienta lor personala. Altfel avem de-a face cu afirmatii gratuite si riscam sa devenim creatori de mituri stuparesti.

Eventual sa-si insoteasca afirmatiile cu "se zice ca..." sau "dupa parerea mea" !

Le zice fitoncide...nu "fintocide",iar "marasminele" sunt produse de metabolismul ciupercilor si al bacteriilor si au efect inhibitor asupra PLANTELOR. Albinele nu sunt plante!
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde ignatov andrei » 24 Mai 2013, 10:10

Mircea_63 scrie:Acest topic tinde sa devina creator de mituri! Consecinta? Va propaga informatii posibil adevarate sau posibil neadevarate. Lucreaza stuparii dupa ureche?

I-auzi, daca stai la umbra nucului batran, te loveste reuma :!: Uite, eu am tupeul sa afirm ca daca STAI la umbra unui "batran", te loveste negandirea, asta fiind un termen ceva mai elegant pentru prostie!

Am rugamintea personala pentru colegii de forum, care posteaza in acest topic, sa aduca informatii serioase. Ori din documentare si atunci sa prezinte sursa, ori sa ne spuna din experienta lor personala. Altfel avem de-a face cu afirmatii gratuite si riscam sa devenim creatori de mituri stuparesti.

Eventual sa-si insoteasca afirmatiile cu "se zice ca..." sau "dupa parerea mea" !

Le zice fitoncide...nu "fintocide",iar "marasminele" sunt produse de metabolismul ciupercilor si al bacteriilor si au efect inhibitor asupra PLANTELOR. Albinele nu sunt plante!

Mircea63, esti radical!
Substantele alelopatice:
- alcaloizi glicozizi;
- fitoncide;
- antibiotice;
- marasmine;
- coline.
A se vedea orice curs de ECOLOGIE!
Eu le-am pus ghilimelele si le-am pocit (la postarea anterioara), preluand denumirea de la cristi arad!
ignatov andrei

Mesajde liviutzbogos » 26 Mai 2013, 22:14

almasel scrie:Sub nuc nu traieste mai nici un animal sanatos! Nu as sugera sa incerci cu albinele tinute acolo. Ca sa te convingi, intreaba un cioban sau un vacar si ambii o sa iti spuna ca animalele nu se tin la umbra nucilor deoarece se imbolnavesc.
Pe de alta parte, pot sa iti spun ca in locul unde pastrez ramele pun frunze verzi de nuc si menta salbatica, iar molia nu se atinge de ele.

Te invit la mine sa vezi ce frumos stau si oile si vaca si calul la umbra nucilor...Albinele le am in soare :D
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

Mesajde cristi arad » 28 Mai 2013, 00:30

ignatov andrei scrie:
Mircea_63 scrie:Acest topic tinde sa devina creator de mituri! Consecinta? Va propaga informatii posibil adevarate sau posibil neadevarate. Lucreaza stuparii dupa ureche?

Mircea63, esti radical!
Substantele alelopatice:
- alcaloizi glicozizi;
- fitoncide;
- antibiotice;
- marasmine;
- coline.
A se vedea orice curs de ECOLOGIE!
Eu le-am pus ghilimelele si le-am pocit (la postarea anterioara), preluand denumirea de la cristi arad!

mai citeste o data, eu nu le-am zis "fintocite" ci fitoncite, acum nu am o carte in prejma sa verific daca sunt corect scrise fitoncite sau dupa cum zici tu "fitoncide", nu asta este ideea in fond ci cred ca explicatia mea este una plauzibila in final si crede-ma c-am vazut stupi sub nuc si nu la unu sau doi stupari ci la mai multi; eu insa nu recomand din pricina racelii umbrei de nuc; asadar nu-i chestie de "pocit" cum zici tu iar daspre ecologie daca doresti putem deschide un subiect separat sa vedem care-i "mai acasa"
cristi arad

Mesajde Bambucha » 28 Mai 2013, 06:47

La temperaturi de peste 40 ce se apropie de 50 de grade la soare, umbra nucilor mei vine ca o manusa peste stupii mei si n-am vazut nici o reactie sa le mearga rau. Ba din contra, asadar un mit!
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde viorelolt » 28 Mai 2013, 16:16

Pe fuga zic: Am avut stupina la umbra unui nuc al vecinului, vre-o 8 ani. Apoi vecinul a taiat nucul si nu am observat vre-o schimbare. Sanatate.
viorelolt

Mesajde cristi arad » 02 Iun 2013, 19:00

Bambucha scrie:La temperaturi de peste 40 ce se apropie de 50 de grade la soare, umbra nucilor mei vine ca o manusa peste stupii mei si n-am vazut nici o reactie sa le mearga rau. Ba din contra, asadar un mit!

in unele situatii poate fi ok si sub nuc , inclusiv am vazut stupi care au roit in nuc, si repet nu unul (daca nucul ar fi atat de nociv cu siguranta ar fi evitat de albine); dar exista si situatii mai ales in primaverile reci (si in zonele reci - vezi zona CJ) cand nu se recomanda amplasarea stupilor in zone cu umbrire permanenta, (inclusiv sub nuc)
cristi arad

Următorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE