Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

roi natural

Mesajde puiuws » 19 Mai 2013, 16:10

buna ziua!
astazi pe la ora10 a roit un stup care era destul de putrenic .am incercat sa-l puind dar el a binevoit sa se intoarca in stupul mama . imi spuneti va rog ce trebuie sa fac va multumesc puiuws
puiuws

Re: roi natural

Mesajde yokoz777 » 19 Mai 2013, 16:59

Daca intradevar a roit si s-a intors inapoi ar trebui ca acum sa ai doua matci in stup sau cel putin botci gata de ecluzionare! asa ca ar fi bine sa cauti matcile daca sunt doua si sa iei una din ele sau rama cu cea mai frumoasa botca si sa iti faci inca o famile.Dar odata intoarsa matca e posibil sa se bata intre ele sau albina sa refuze una din ele asa ca ai face bine sa le cauti cat mai repede.te sault
Un electrician îşi găseşte băieţaşul bandajat la un deget.
- Ce ai păţit?
- Am prins o albină care avea un capăt neizolat.
yokoz777

Mesajde popik50 » 19 Mai 2013, 22:51

Esti sigur ca e vorba de roit sau a iesit puietul la zbor ?
popik50

Mesajde liviutzbogos » 19 Mai 2013, 23:51

popik50 scrie:Esti sigur ca e vorba de roit sau a iesit puietul la zbor ?

Cam asta gandesc si eu, chiar daca nu am atata experienta...nu am auzit si nici nu prea cred ca e posibil ca, odata plecata matca impreuna cu toata suita, sa se intoarca inapoi in stup. Cercetasele au gasit deja locul prielnic pentru o noua viata...Plus ca ora 10, conform cartilor, nu prea e o ora la care ele roiesc. Cred ca, fiind un stup puternic are si foarte mult puiet care eclozeaza si iasa la zbor. Dar tu ai vazut pana acum botci in stup, l-ai vazut ca se pregateste de roit?
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

Mesajde Gabysgg » 20 Mai 2013, 08:29

La ora 10 dimineata nu o sa vedeti puiet iesit la zbor niciodata, mai probabil 13-15 dupamiaza ,Matca se poate intoarce in stup mai ales daca botcile nu sunt eclozate.
Caz concret la un unchi ,roi in pom, am urcat si l-am scuturat (ma grabeam) cobor merg cu el la cutie aculo il scutur inca o data acolo mare parte cade in cutil si ceva albine isi iau zborul ,umblu in stupul de unde a plecat iau o rama cu botca si puiet pentru siguranta dau roiului ,fac curatenie de botci in stup nici una de iesit multe chiar necapacite, inchid stupi si dau sa plec cand observ ca pe creanda de unde am luat roiu era o mana de albina .urc inapoi sa vad ce este si hop matca zburase inapoi in pom(la scuturare nu ramasese nici o albina iar in zbor prea putine ),incerc sa o iau si zboara iar ,dupa ce planeaza ceva timp deasupra stupilor dispare ,a doua zi ca chemat unchiul ca a roit din nou,de data asta nu l.am mai scuturat ;)
Gabysgg

Mesajde puiuws » 20 Mai 2013, 13:48

nu este vorba de puiet la zbor a fost roi asezat ciorchine in pom a stat asa cam 20 min apoi s-a intors in stup dar pe rand
puiuws

Mesajde EugenVoinea » 20 Mai 2013, 17:04

Anul trecut am avut un caz asemanator.S-a intors in stupul mama in timp ce eu cautam o rama cu puiet necapacit cu care sa_l ademenesc intr-o roinita.Crezind ca eu sunt cauza,am inchis stupul si am plecat.Dar cauza a fost ca in acelas timp ,un roi al vecinului s-a asezat intr-un prun din spatele stupilor mei.
..."Invata de la vultur cand umerii ti-s grei Si dute la furnica sa vezi povara ei''... din lirica norvegiana.
EugenVoinea

Mesajde Mircea_63 » 20 Mai 2013, 17:23

In toata povestea asta, apreciez ca matca are o problema. Probabil nu poate zbura departe.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde puiuws » 26 Mai 2013, 17:18

salut
am pus caturi cu faguri artificiali .albinele nu prea se inghesuie sa construiasca fagurii cu toate ca in stup e plin. cum procedati voi in cazul acesta?
va multumesc pentru sfaturi
puiuws

Mesajde pngflorin » 26 Mai 2013, 17:32

puiuws scrie:salut
am pus caturi cu faguri artificiali .albinele nu prea se inghesuie sa construiasca fagurii cu toate ca in stup e plin. cum procedati voi in cazul acesta?
va multumesc pentru sfaturi

Nu construiesc pt ca nu ai cules.Pune sirop 1/1 si o sa vezi ca incep sa construiasca , eventual stropeste FA cu sirop.
pngflorin

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR