Las ca nu-i bai! Am multe corpuri de 3/4: impart un corp in doua pe 5 rame separate de o diafragma modificata si cu niste capace si funduri din placaj osb improvizate si... vreau - nu vreau, le si inmultesc.
L-am gasit pe youtube pe Dan Margarit din Canada, vezi "Apicultura la distanta" pe la episoadele 12-13-14-15 cam asa, cum face inmultirea, poate o sa te intereseze. Omul face si nuclee de 10 rame DINTR-O SINGURA RAMA de puiet pe la finalul lui Mai si zice ca pana in toamna le pune alt doilea cat la majoritatea..foarte interesant.
Intr-un alt film de-al lui zice ca albinele lui cladesc cam UN SINGUR CAT de foi de faguri pe an si am impresia ca lucreaza tot numai cu 3/4, ori ceva foarte asemanator.
Faza asta m-a pus pe ganduri si mi-a deschis mintea de ce mi se pregatesc albinele de roire...Am impresia ca e un dezechilibru intre ce au reusit sa cladeasca, ponta matcii si acumularea de miere. Cum am zis, am vazut ca au ponta mare, dar si rame necladite (si le am deja pe 3 caturi ).
Practic am impresia ca nu pot cladi in ritmul in care ponteaza matca si in ritmul acumularii de miere. Si de aici dorul de duca. Musai acuma sa le pun la cateva nuclee altfel le pierd.
Daca si familia ta ponteaza mult si aduna mult, banui ca te asteapta aceeasi problema, ca nici tu n-ai prea multe rame cladite.
Casa de piatra daca-i nunta ta si-ti place tare sa te legi la cap

!