Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Se apropie vremea roiiri!

Mesajde Mircea_63 » 24 Mai 2013, 07:39

1. Multe de la 10- pana chiar si 50. Asezate in mod deosebir pe margini si partea de jos a ramei.

2.Cele de salvare LE (pardon: schimbare linistita) putine 1 -2 asezate in centrul ramei.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde CORNEL V. » 24 Mai 2013, 07:42

Mircea,alea 1-2 aflate in centru sunt botci de schimbare linistita
Cele de salvare sunt pana pe la 7-8 bucati
CORNEL V.

Mesajde Mircea_63 » 24 Mai 2013, 08:24

Ai dreptate, multumesc! La cele de Schimbare Linistita ma refeream, dar una am gandit si alta am scris. :D

Zah, cele de salvare sunt construite de albine, in situatii de urgenta adica in cazul in care au ramas fara matca. Arata la fel ca cele de roire, dar albinele iau in crestere orice larve apuca. Daca au tras botca dintr-o larva mai varstnica va iesi o matca slab ouatoare si de slaba calitate. Matca nu este suficient de "feminina" ci poate fi ceva intre matca si lucratoare. Deseori o schimba tot ele in anul urmator sau cu prima ocazie.

Deci botci de roire-in prezenta matcii.
De salvare -in caz de orfanizare.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde ignatov andrei » 24 Mai 2013, 09:42

CORNEL V. scrie:Mircea,alea 1-2 aflate in centru sunt botci de schimbare linistita
Cele de salvare sunt pana pe la 7-8 bucati

Cele de salvare pot fi cu "zecile", deoarece se "vireaza" celule de albina, de trantor sau cu pastura (tot ce contine proteina)! Multe trec neobservate, asa sunt de mici!
Cele de roire sau de schimbare linistita, au statut de botca de la inceput, la cele de salvare se modifica celulele existente!
ignatov andrei

Mesajde zahh » 24 Mai 2013, 14:12

Am inteles care este diferenta intre o matca de salvare si o matca de roire si am inteles ca botcile trase pentru roire sunt pe marginea si pe partea de jos a ramelor. Dar botca de salvare unde este asezata, sau se poate stii ca este de salvare in functie de numarul lor si asezarea lor pe rame?
zahh

Mesajde ignatov andrei » 24 Mai 2013, 14:23

zahh scrie:Am inteles care este diferenta intre o matca de salvare si o matca de roire si am inteles ca botcile trase pentru roire sunt pe marginea si pe partea de jos a ramelor. Dar botca de salvare unde este asezata, sau se poate stii ca este de salvare in functie de numarul lor si asezarea lor pe rame?

Cele de roire sau de schimbare linistita, au statut de botca de la inceput, la cele de salvare se modifica celulele existente!

Tradus in "limbajul" tau, inseamna:
- BOTCA are fundul semirotund si la inaltimea de 5mm are diametrul maxim (aprox. 8,9mm);
- Cele de salvare au - pe o inaltime destul de mare - diametrul celulei.
Numai in cazul frigurilor si anecbaliei, botcile sunt...BOTCI! In celelalte cazuri, sunt CELULE MODIFICATE!
Nu te mai crampona de locul lor pe rame!
ignatov andrei

Mesajde zahh » 24 Mai 2013, 15:53

Acum am inteles. Multumesc.
zahh

Mesajde zahh » 25 Mai 2013, 00:24

Maine spune 17 C, pot sa ma uit in cuib sa vad daca sunt potci. Sa stiu daca sa urmaresc familia in caz de roire?
zahh

Mesajde Florin Dobre » 25 Mai 2013, 20:04

zahh scrie:Am inteles care este diferenta intre o matca de salvare si o matca de roire si am inteles ca botcile trase pentru roire sunt pe marginea si pe partea de jos a ramelor. Dar botca de salvare unde este asezata, sau se poate stii ca este de salvare in functie de numarul lor si asezarea lor pe rame?

Ce a spus domnul ignatov este adevarat. Nu are mare importanta pozitia botcilor pe rama. La inceput interpretam si eu motamo ca botca de schimbare linistita trebuie sa fie la mijlocul ramei...2-3 buc....etc. Forma botcii conteaza.
Din punctul meu de vedere botcile de roire sunt perfecte. Cu o singura conditie, sa fie trase din cauza apicultorului. Parerea mea.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde zahh » 26 Mai 2013, 15:06

Ieri m-am uitat in lada unde e cuibul si m-am uitat pana pe a 4-a rama sa vad daca si-au tras potci. Ori sunt chior ori nu vad bine, dar nici vorba de botci.
Trebuia sa ma uit pana la ultima rama din dreapta?
Este normal sa nu isi fii tras botci pana acuma, deoarece albina este destul de multa.

I-am spus asta si la Domnul.
A spus ca el nu crede ca nu au botci si am vrut sa ne uitam azi dar aici ploua.
Credeti ca ar trebui sa stau langa ele, in caz ca roiesc de acuma inainte?
zahh

Mesajde jenica67 » 26 Mai 2013, 21:42

zahh, nu este obligatoriu sa ai botci de roire intr-un stup. Daca familia este neroitoare, nu isi trage asa de usor botci de roire, numai daca stuparul, nu ii creaza conditii bune de dezvoltare. Eu pot sa iti spun ca am albine de 4 ani si nu am avut nici o data botci de roire pana acum.
jenica67

Mesajde zahh » 26 Mai 2013, 22:13

Faci roi artificial?
zahh

Mesajde zahh » 26 Mai 2013, 22:16

3 famili de la doi apicultor, cum sa se nimereasca toate neroitoare? Conditiile care ar putea fii? Vremea?
zahh

Mesajde jenica67 » 27 Mai 2013, 07:37

Numai roi artificial am facut pana acum, ca eu si daca erau roitoare, nu aveam timp sa le pazesc.
jenica67

Mesajde zahh » 27 Mai 2013, 09:01

Daca le faci artificial, nu inseamna ca sunt neroitoare, nu le-ai lasat tu sa roiasca.
zahh

Mesajde alt stupar » 27 Mai 2013, 09:14

pai... poate ca da, se apropie ;) dar inca n-a sosit :D
cum necum, daca in anii precedenti in vremea aceasta toti pomii din jurul stupinei erau incalecati de scari, in acest an am trecut in evidenta doar una bucata roi natural. Atat.
Aveam un obicei... in vremea roirii zaboveam serile prin pavilioane pret de o tigara si era suficient pentru a auzi prin ce lazi canta matcile. A doua zi intram acolo si rezolvam problema. Am zabovit si aseara. Nimic.
Acum,
Sa fie "de vina" cei minim 4 faguri artificiali de cuib plus a doua magazie exclusiv foitze crescute de fiecare familie ?
Sa fie plimbarea rapita - salcam I - salcam II - salcam III in ritm alert ?
Ori poate faptul ca anul trecut tot ce-a fost neam de creanga n-a prin iarna la mine-n stupina ?
Ori nimic din cele de mai sus si pur si simplu asa e anul, neroitor ???
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR