Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Incepatorii intreaba

Mesajde vio-trutza » 24 Mai 2013, 22:32

Va salut. Am si eu o dilema mare. Am cumparat azi dimineata 4 matci nefecundate. Am plecat sa formez cu ele roii iar cand am ajuns la stupina si am deschis primul stup , surpriza :shock: :shock: ,botci de roire si cuibul plin de puiet si in cat 2 rame pline cu puiet. Am gasit regina si am format un roi cu 2 rame de puiet si 2 de miere. Nu am rupt nici o botca. Mai am 2 stupi puternici cu 7-9 rame cu puiet.
Cum ma sfatuiti sa fac roii? Cu reginele neimperecheate sau cu botci din stupul meu, cel mai bun de altfel? Mai am doar 5 lazi goale.Maine dimineata sunt la stupina la prima ora sa fac roii si astept orice sfat pana atunci
vio-trutza

Mesajde iulians » 24 Mai 2013, 22:43

Cu botcile de roire...as face eu, dar nici matca neinperecheata nu as abandona-o( a costat o suma de bani)!
iulians

Mesajde BotaPaul » 25 Mai 2013, 10:50

cine ti-a vandut matci neimperehiate nu e apicultor ...imi pare rau ca o spun sau poate ca jignesc ,dar asta e adevarul. cum sa vinzi matci nefecundate ? parerea mea e ca , daca nu folosesti acele matci in 2 zile mai bine dale de pomana la cineva care le foloseste...isi pierd din caltati adata cu trecerea timpului daca nu iasa la zborul de imperechiere. Sanatate si spor la roi
Ceea ce face farmecul unui om este bunatatea lui; ( PV 19:22)
BotaPaul

Mesajde duma » 26 Mai 2013, 00:07

Bună tuturor! Am si eu o întrebare legata de furnici : la un stup cu fund varoua am scos subarul si am găsit polen destul de mult si printre grauntele de polen am găsit și furnici, ce este de făcut în privința furnicilor? Afectează intru-un fel ramele, albinele, stupul? Mulțumesc anticipat!
Daca poti distinge sfaturile bune de cele rele, atunci nu mai ai nevoie de sfaturi.
duma

Mesajde pin » 26 Mai 2013, 09:34

Despre furnici si combaterea lor vezi ca e un subiect dedicat.

In ceea ce priveste polenul din subar.... se numeste capaceala sau rosatura si este doar simpla ceara roasa de albinele care eclozioneaza.
pin

Mesajde ignatov andrei » 26 Mai 2013, 09:37

pin scrie:Despre furnici si combaterea lor vezi ca e un subiect dedicate.

In ceea ce priveste polenul din subar.... se numeste capaceala sau rosatura si este doar simpla ceara roasa de albinele care eclozioneaza.

Pin, poate fi si polen, daca la interventiile apicultorului se rasuceste rama si exista si cules de polen. Grauncioarele abia depozitate cad din celule.
Bafta!
ignatov andrei

Mesajde duma » 26 Mai 2013, 13:36

Multumesc de sfat am sa caut sa citesc despre furnici si ce am de facut pe viitor !
Daca poti distinge sfaturile bune de cele rele, atunci nu mai ai nevoie de sfaturi.
duma

Mesajde jenica67 » 26 Mai 2013, 21:39

Scoate mai bine sibarul, ca nu are ce cauta la ora actuala sub stup. In plus daca nu mai exista mizerie, nu au nici furnicile ce cauta.
jenica67

Mesajde BotaPaul » 26 Mai 2013, 23:44

eu nu numai subarul il am ... si hainele de asta iarna pe ei :D si e totul in ordine
BotaPaul

Mesajde jenica67 » 27 Mai 2013, 06:56

Pai de ce ai mai facut fundul cu sita ? Eu nici asta iarna nu am avut sibarul bagat, sa acopere tot fundul.
jenica67

Mesajde kamy » 27 Mai 2013, 07:07

BotaPaul scrie:cine ti-a vandut matci neimperehiate nu e apicultor ...imi pare rau ca o spun sau poate ca jignesc ,dar asta e adevarul. cum sa vinzi matci nefecundate ? parerea mea e ca , daca nu folosesti acele matci in 2 zile mai bine dale de pomana la cineva care le foloseste...isi pierd din caltati adata cu trecerea timpului daca nu iasa la zborul de imperechiere. Sanatate si spor la roi

Paul da- mi voie sa te contrazic,de multe ori e mai bine sa faci roi cu matca neimperecheata ,io am mai povewtit cum am luat matci imperecheate de la icda baneasa si in alta tura de la un mare crescator de matci ciuhandru(a nu se considera reclama eventual pomenire ca omu nu mai e demult pintre noi)au fost acceptae si ulterior schimbate cu o singura sau maxim 2 exceptii!
Uneori se intampla sa accepte mai greu o matca imperecheata din alta zona geografica diferita (probabil vorghiesc alt eialect si e altul portul si gustul la mancare) dar prin imperecherea in propria zona se face si o anume aclimatizare!parerea me!
kamy

Mesajde BotaPaul » 27 Mai 2013, 12:55

kamy in cer scuze ,dar ma refeream la faptul ca , cine ar vinde niste botci ? sa fim seriosi...cand un stup ce roieste are si pana la 30-40 botci. Referitor la fundul antivarooa , cred ca la 9grade cat au fost acuma , e mai ok daca il las acolo. :De o parere doar.. atat cat si hainele de asta iarna le tot las acolo. nu le iau niciodata.
BotaPaul

Mesajde duma » 27 Mai 2013, 21:59

Mulțumesc frumos pentru sfat, aseară am citit despre furnici si am ales varianta cu unsul picioarelor cu vaselina ca apa in jurul picioarelor nu îmi permite suportul si am sa scot de tot subarul, si intrarea mea acum este : la ce servește subarul daca perioada ăsta nul folosesc, doar iarna si când fac tratamentul cu varochet? Mulțumesc anticipat!
duma

Mesajde liviutzbogos » 27 Mai 2013, 22:11

Pai cu subarul inchizi plasa. Acuma depinde de ce vrei sa inchizi plasa, fie faci tratament cu varachet, fie iarna sau mai degraba primavara cand ai primul puiet inchizi putin sita sa nu fie prea rece la oua...la ouale din celule ma refer :P Cei cu experienta ziceau ca tin deschis la maxim tot timpul anului. Asta cred ca depinde si de climatul zonei in care te afli. La noi merge deschis mai tot timpul dar colegul Bota Paul sau horia_ch nu prea isi permit sa deschida aerisirile la maxim nici macar acum. Apropos, am vazut ca la Baile Harghita a nins...
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

Mesajde vio-trutza » 27 Mai 2013, 22:50

kamy scrie:
BotaPaul scrie:cine ti-a vandut matci neimperehiate nu e apicultor ...imi pare rau ca o spun sau poate ca jignesc ,dar asta e adevarul. cum sa vinzi matci nefecundate ? parerea mea e ca , daca nu folosesti acele matci in 2 zile mai bine dale de pomana la cineva care le foloseste...isi pierd din caltati adata cu trecerea timpului daca nu iasa la zborul de imperechiere. Sanatate si spor la roi

Paul da- mi voie sa te contrazic,de multe ori e mai bine sa faci roi cu matca neimperecheata ,io am mai povewtit cum am luat matci imperecheate de la icda baneasa si in alta tura de la un mare crescator de matci ciuhandru(a nu se considera reclama eventual pomenire ca omu nu mai e demult pintre noi)au fost acceptae si ulterior schimbate cu o singura sau maxim 2 exceptii!
Uneori se intampla sa accepte mai greu o matca imperecheata din alta zona geografica diferita (probabil vorghiesc alt eialect si e altul portul si gustul la mancare) dar prin imperecherea in propria zona se face si o anume aclimatizare!parerea me!

Oare unde am greşit? In data de 25 am vrut sa formez cateva nuclee de perechere. Este impropriu spus nucleu deoarece am facut in cutii de 10 rame aceste miniroiuri dintr-o rama cu miere s i o rama cu puiet capacit cu gandul sa vad cate matci mi se imperechează . Am gandit ca daca mi se imperechiaza macar 2 sunt multumit,restul sa unigic si sa fac roi mai puternici . Am bagat matcile in cutii nicot cu serbet si cateva albine tinere si le-am prins intre rame . Azi pe la ora 11.00 am fost sa le eliberez. Nu au fost acceptate nici macar una. Toate au fost omorate de albime.
vio-trutza

Mesajde priest » 28 Mai 2013, 09:04

Ziua buna! Am reusit sa imi fac primii mei stupi (2 la numar), pe cate 3 rame. In lazi am pus rame cladite cu puiet capacit, pastura si miere, precum si cate 2 rame necladite. Intrebarea mea este: administrez sirop? Daca da, care ar fi reteta si ce cantitate? Va multumesc anticipat.
priest

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR