Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Ioana Cotolan - viitor ingrijitor de albine (?)

Mesajde TiTina » 27 Mai 2013, 11:41

Ziua buna domnilor,
Asa cum rezulta din titlu ma cheama Ioana Cotolan. Sunt din Valea Ursului - Arges si... asa cum am caine da' nu-s crescator de caini, asa cum am niste legume prin gradina dar nu-s gradinar, tot asa o sa am si albine fara sa fiu apicultor.
O sa ziceti "cum asa?"... pai intai ca n-am pretentia la productii record, al doilea ca am doar 3 stupi si aia Warre si-al treilea ca habar n-am in ce ma bag :)
D'aia zic, pana una alta sa nu luati de buna tot ce-o sa scriu eu pe-aici, timpul o sa arate dac-am facut bine sau nu.

Totusi, de ce albine? Din doua mari motive:
1. Polenizarea gradinii, o parte din pomii fructiferi din ograda sunt cu polenizare incrucisata
2. Imi place mierea mai ceva ca la urs si as vrea sa stiu cu certitudine ca e miere din flori, produsa de albine. Desigur c-as putea s-o cumpar insa m-a speriat replica inocenta a unui amic care dupa ce mi-a adus un borcan cu miere din rezervele personale, cand i-am mai cerut (pe bani) mi-a zis: "bah, d'aia nu mai am ca e pentru familie, am de vanzare da-i altceva..." WTF???

Asa ca dupa ce-am citit toata iarna despre albine, iacata-ma-n primavara in situatia de a face o alegere, la lipsa mea de experienta calea abatelui Warre mi s-a parut mai mult decat logica. Multumesc pe aceasta cale d-lui Cernagor Nicolae (AKMM) pentru topicul de pe forum care a contat mult in luarea deciziei.

Google sa traiasca, am gasit la Bacau un domn care tocmai se pregatea sa faca 3-4 stupi Warre, m-am angajat sa cumpar 3 dintre ei si vineri (ce dandana cu transportul) stupii au ajuns acasa.
Sambata i-am sucit pe toate partile dandu-i cu ulei de in pe exterior si lasandu-i la uscat. Vremea ne-a ajutat partial in sensul ca dimineata a fost soare: lemnul si uleiul incalzite la soare s-au "maritat" de minune, dupa amiaza insa a venit o furtuna si a inceput tevatura: baga stupii-n casa sa nu-i ploua, scoate-i afara sa se mai usuce si tot asa pana spre seara.
Ieri ne-am apucat de "treburi fine":
- am facut santulete pe o parte a leaturilor pentru startere (cu un cuter ca n-am gasit alta solutie mai breaza)
- am crestat leaturile la ambele capete ca sa le putem aseza pe cuisoare
- cuisoare pe care le-am batut in falturile corpurilor cu ajutorul unui tipar (facut dintr-un capac din plactic de la o mascare de cabluri lata de 1 cm) care ne-a permis sa batem cuiele direct prin tipar fara sa mai dam semne
- am finisat cu smirghel leaturile pe 3 laturi (mai putin latura de jos, cea cu santuletul)
- am pus pe fundul podisorului o panza alba ca sa aiba in ce sa stea rumegusul
- am spalat cu apa fiarta sacii cu care vom acoperi primul cat de sus. Aici a fost o problema, am luat saci de iuta de la Obi si mi s-a parut ca au un miros ciudat, de insecticid... cand i-am bagat in apa mirosul de chimicale a devenit de nesuportat, cred c-au fost tratati cu ceva... sper sa-i fi curatat. Daca atunci cand se vor usca voi avea cea mai mica suspiciune ii bag la spalat pana o simt doar miros de iuta.
- am facut un sistem care ne permite sa prindem corpurile intre ele facandu-le astfel transportabile
- la restante trecem reductoarele de urdinis, starterele pe leaturi (o sa radeti dar n-am gasit 2-3 kile de ceara, poate nici n-am stiut unde sa caut) si picioarele stupilor. Acestea din urma vor fi musai metalice caci avem curtea plina de furnici si, ca sa le stavilim elanul, va trebui sa punem picioarele in niscaiva borcane cu apa.

Din ratiuni care ma depasesc :? n-am putut sa atasez decat 3 poze si alea branduite de o versiune trial de converter de la cr2 la jpeg (vorbesc de parca m-as pricepe)... :lol: de parca n-ar scrie mare cat China "nu puteti adauga alt fisier atasat, 3 este maxim"

Cand vor fi gata, stupii vor pleca la dna Elena care mi-a promis 3 roiuri naturale dar vazand cat de "proaspeti" suntem in domeniu a decis sa instaleze ea albinele in stupi ca sa fie sigura ca nu dam chix (macar in prima faza).

Va urez o saptamana faina,
Ioana - 0724138588
Fişiere ataşate
Image00010.jpg
Image00018.jpg
Image00011.jpg
"Eu nu sufar de nebunie, ma bucur de ea in fiecare clipa."
TiTina

Re: Ioana Cotolan - viitor ingrijitor de albine (?)

Mesajde TiTina » 27 Mai 2013, 11:53

inca 3 poze... macar cu atat sa ma laud ca inca ma mai dor salele de la statul pe vine.
Fişiere ataşate
Image00015.jpg
Image00012.jpg
Image00009.jpg
TiTina

Mesajde SummerCat » 27 Mai 2013, 12:12

Farmecul inceputului e unic la albine, am impresia ca tine si de faptul ca se imbina educationalul cu afectivul.
Cred ca fiecare ca vom avea multe amintiri din perioada asta :)
Felicitari si sa ai timp de ei ca e o pasiune frumoasa si libera !
Viata fara belele, numai lapte si miere !
SummerCat

Mesajde perma » 02 Iun 2013, 23:09

Salut. Imi place topicul tau de prezentare, mai ales ca gasesc multe similaritati cu inceputul meu apicol. Plus ca suntem si vecini, eu fiind un pic "mai sus", la Ursoaia.
Si la mine prima carte din domeniul apicol a fost ce a abatelui Warre. El m-a convins sa ma apuc de apicultura prin dragostea ce emana din paginile cartii. Oricum, negasind de cumparat stupi Warre, am luat Dadant si acum ma chinui sa-i trec pe multietajati, cu toate ca in principiu si eu vreau Warre. Ca sfat testat personal, te chinui degeaba cu starterul de ceara, cu santuri pe leatul superior si alte "artificii". Cum am procedat eu si albinele cresc ramele natural. Iei putina ceara si o incalzesti, nu foarte tare, cat s-o poti modela in mana, dupa care faci niste gogoloaie pe care le lipesti pe leatul superior. Construiesc fetele de numa-numa.
Acum, cu podisorul, cu sacul si altele: Cu toate ca-i mai natural modul pe care-l descrie abatele e si mult mai complicat. Eu folosesc fund cu plasa anti-varooa si folie de plastic deasupra. Am avut mortalitate zero iarna trecuta, cu toate ca nu-i o iarna de referinta, mai ales pentru zona noastra.
Nu luat tot ce spun drept litera de lege, si eu sunt incepator. Iti spun doar ce fac eu si ce-mi pare ca functioneaza. Bafta in continuare.
Azi esti bine-sanatos si maine te lauda popa'n curte!
Omu' ie inainte de toate!
perma

Mesajde ves.lucian.zabrani » 03 Iun 2013, 05:57

bine ai venit printre noi !!!sanatate maxima tie si familiei tale !!! :P :P :P
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde TiTina » 03 Iun 2013, 11:12

Ziua buna domnilor,
Va multumesc pentru primirea calduroasa :D
Jurnalul albinelor a continuat saptamana trecuta cu dusul stupilor la Tanti Lenuta si Nea Ion. Oamenii astia sunt ceea ce eu numesc o familie de frumosi. Frumosi la chip, la suflet si la port.
Ne-a luat in primire tanti Lenuta, alergand intre vaci, cirese, stupi si "musafiri" ne-a tinut pe loc pana a venit nea Ion... N-am prea inteles de ce, din cata treaba avea, tot insista sa ramanem dar ne-am lamurit: Nea Ion ne-a dat "teza". Ce-o sa facem daca nu-i cules? Cum o sa iernam stupii? De ce am ales Warre? Care-s avantajele? Dar dezavantajele? Cum extragem mierea? Ce asteptam de la albine? Bine ca eram doxa de carte ca am impresia ca daca dadeam gres nu pupam in veci albine.
Nea Ion stie, din vreo suta de stupi, ca matca aia e sora cu ailalta si mama celei de dincolo, care la randul ei e sora celei din stupul de la mijloc si tot asa... inventarul complet si i-s dragi ca ochii din cap.
Vremea pe la noi a fost mizerabila din punctul de vedere al stuparitului, desi, sa recunoastem, gradina de zarzavat s-a bucurat din plin de ploaie, asa ca inca asteptam roitul natural al albinelor lui nea Ion.
Intre timp am stabilit amplasamentul stupilor, am pregatit "vatra" si am comandat sculele: afumator, perie, masti, dalti siiii... inca ceva, dar nu pot sa va spun acum ca nu stiu daca nu cumva nea Ion e membru pe forum :roll:
@ Perma, m-as bucura sa putem exploata vecinatatea noastra intr-un schimb de experienta, daca ai timp cand treci pe la fete da un semn de viata si vedem cum ne organizam (ai PM). Cat despre folie... cand aud de "plastic" ma zbarlesc, incerc sa-l imping afara din viata mea de cativa ani, din pacate cu mici sorti de reusita.
Poze noi cand vor veni stupii acasa, deocamdata doar povesti.
Sa aveti saptamana faina,
Ioana
TiTina

Mesajde proapis13 » 03 Iun 2013, 22:04

Bun venit pe forum si tine-ne la curent cu ceea ce faci :!:
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde stuparul2011 » 03 Iun 2013, 22:28

buna seara,
va urez si eu bun venit.
spor la treaba in continuare si iubiti albinele.
sanatate si numai bine va doresc
stuparul2011

Mesajde TiTina » 06 Iun 2013, 12:55

Update:
Ieri, dupa o furtuna cu bulbuci, am fost pe la tanti Lenuta. Am ramas uimita ca, in ciuda vremii foarte capricioase din ultima saptamana, un stup era deja populat si micutele mele isi faceau de lucru pe la urdinis.
Am intrat in stupina ca voda prin loboda, fara nicio protectie si sincer nu stiam la ce sa ma astept. Albinutele ne-au ignorat, ba unele chiar ne-au ocolit, ca ne-asezasem cam in drum. Is relaxate fetele lu' nea Ion :) cred ca cele doua bluze cu masca o sa serveasca de "decor apicol" pe terasa.

zi faina s-aveti,
Ioana
TiTina

Mesajde Florin Dobre » 06 Iun 2013, 14:09

Au cules, de asta va ignora. Va asigur ca veti folosi bluzoanele...imediat ce se taie culesul. ;)
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde aliuta2000 » 06 Iun 2013, 14:43

TiTina scrie:Update:
Ieri, dupa o furtuna cu bulbuci, am fost pe la tanti Lenuta. Am ramas uimita ca, in ciuda vremii foarte capricioase din ultima saptamana, un stup era deja populat si micutele mele isi faceau de lucru pe la urdinis.
Am intrat in stupina ca voda prin loboda, fara nicio protectie si sincer nu stiam la ce sa ma astept. Albinutele ne-au ignorat, ba unele chiar ne-au ocolit, ca ne-asezasem cam in drum. Is relaxate fetele lu' nea Ion :) cred ca cele doua bluze cu masca o sa serveasca de "decor apicol" pe terasa.

zi faina s-aveti,
Ioana

Mare om cel care a inventat echipamentul .... NU VA JUCATI!!!! in ciuda blandetii lor , sunt tot albine si sunt salbatice , chair daca sunt prin gradinile noastre !!
Paza buna trece Primejdia grea!!!, asa ca e mai bine cu decat fara . Acum tu decizi ce e de facut , dar eu mi-am spus parerea proprie si personala .
Si eu merg fara echipament , cand le privesc de departe , dar cand sunt langa ei si stau mai mult si am si de lucru in ei ... echipament clar
A.D.
aliuta2000

Mesajde un OM » 06 Iun 2013, 18:19

Prefer sa transpir rau cu masca pe figura, chiar si cand lucrez la un roi cat un pumn. Nu-mi plac intepaturile din zona ochilor. Un cunoscut facea misto la greu de mine. Avand nevoie de un sfat intr-o zi il caut. Ma repede nervos. Avea un...OCHI !!! M-a apucat rasul si-am plecat.
un OM

Mesajde Florin Dobre » 06 Iun 2013, 20:15

un OM scrie:Prefer sa transpir rau cu masca pe figura, chiar si cand lucrez la un roi cat un pumn. Nu-mi plac intepaturile din zona ochilor. Un cunoscut facea misto la greu de mine. Avand nevoie de un sfat intr-o zi il caut. Ma repede nervos. Avea un...OCHI !!! M-a apucat rasul si-am plecat.

E interesant sa faci pe jupanul fara masca deh :D ...pare mai profi ashea 8-)

Sa nu le subestimam!
Nu folosesc echipament de cosmonaut cand am treaba in stupina. Insa cand imi bag nasul in cutiuta cu ace, masca-i musai. Nu ca as avea albine africane dar nici mi-e nu-mi plac ciclopii. :D
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde TiTina » 07 Iun 2013, 13:50

Am inteles mesajul si va multumesc pentru grija.
O sa incercam sa nu fim inconstienti, d'aia ne-am si cumparat echipament de protectie.
Inclin sa cred ca vom fi destul de nepriceputi la inceput si o sa avem nevoie de masca.
Totusi sper ca in timp sa reusim sa intelegem albinutele astfel incat interventiile noastre sa se incadreze in limitele lor de toleranta.
Nu stiu cat de nimerita e comparatia, insa chiar si pisicile noastre (despre care ne place sa credem ca-s "domesticite") accepta o cantitate finita de "smotoceala", apoi dau 2-3 semnale de stres si daca nu pricepi iti aplica o corectie. Dupa ce te feliaza pe maini de cateva ori, inveti sa le interpretezi limbajul non-verbal si sa eviti "deznodamantul sangeros"... ma gandesc c-asa o fi si la albine... de-oi umbla vreo saptamana c-un ochi inchis inseamna ori ca n-am avut dreptate ori ca n-am invatat limba albineza :D
weekend fain s-aveti,
Ioana
TiTina

Mesajde un OM » 07 Iun 2013, 22:58

Ei aş, cel mult doua, trei zile!
un OM

Mesajde namzeb » 08 Iun 2013, 16:54

Bine ai venit printre noi si nu-i rau cind umbli ca Voda printre ele si vezi albine pe jos care oricum vor muri sa-ti faci un tratament de imunitate si sa te testezi daca nu faci alergie. Asa mai prin locuri ascunse azi una miine 2 cit poti rezista pina corpul se invata.Cu respect
Toate fiintele au un rol in viata pe pamint.http://bismark.sunphoto.ro/
namzeb

Următorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR