Vă salut!
Am citit pe ici-colo, din actualul și vechiul forum (http://stuparitul.3xforum.ro/post/5718/ ... struguri_/) câte ceva despre culesul la vița de vie. Vă rog să poștați în acest topic totul ce știți despre vița de vie, mierea din viță de vie, culesul la vița de vie ș.a.
Despre vița de vie: http://ro.wikipedia.org/wiki/Vi%C8%9B%C4%83_de_vie
Deci perioada când v.d.v. dă floare demult a trecut și acum bate la ușă perioadă când strugurii vor fi copți de aceea vă îndemn în primul rând să vorbim despre așa numitul cules de v.d.v. care are loc din bobițele de struguri (sparte de păsări, viespi, muștilor verzi, datorita ploilor din timpul coacerii și altele). Nu știu dacă se practică cules la v.d.v. în perioada florii (prin luna mai), dacă cunoașteți ceva vă rog să ne scriți și despre acest cules.
După cum am citit, pericolul pentru albini ar fi piatra vânătă cu care se stropește vița. Sucul se scurge peste bobiță și astfel se amestecă cu piatra vânătă (sau alte substanțe chimice otrăvitoare) și albina poate să-l sugă ceea ce cu siguranță îi va scurta viața. Dar mă gândesc că mai cad ploi și se mai spală și otrava de pe struguri cel puțin așa se întâmplă la mine în livadă.
Un alt pericol ar fi de lăsat mierea de viță pe iarnă, în ce constă pericolul nu cunosc, poate cineva ne informează. Și în același timp unii albinari se laudă că au iernat cu miere din viță de vie fără nici o problemă, măcar că în toamnă când deschideau stupul mirosea a must. Poate pericolul și constă în acea drojdie care apare în urma fermentării. Dar una din întrebări e dacă mierea de v.d.v. se fermentează?
Trebuie de menționat că albinuțile harnice au un efect benefic asupra creșterii și păstrării strugurilor și nicidecum invers. Dacă albinile nu ar suge sucul de pe boabele crăpate ele s-ar mucegăi ușor. Dar din cauză că sucul este supt de albini din locușorul spars, bobița se vindecă în urma uscării locului unde a fost sparsă, nu tot așa este și în cazul muștelor care obișnuiesc să umble pe excrimente ci nu prin miere, propolius (supranumit antibiotic) și răspândesc mizerie, microbi și tot felul de boli.
Spor la muncă!
Cu respect,
Alexandru