Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Roirea

Mesajde alexx » 29 Mai 2013, 09:06

Mai roiesc albinele daca magaziile sunt puse pe stup?vi sa intamplat vreodata chestia asta? :?:
alexx

Re: Roirea

Mesajde horia_ch » 29 Mai 2013, 09:10

Spaţiul este doar unul din factorii care influenţează roirea.
Din păcate, la ambele întrebări ale tale răspunsul meu este "da". :(
קֹהֶלֶת 3:11,12
horia_ch

Mesajde alexx » 29 Mai 2013, 09:16

sau din fericire pentru ca vreau sa ii divid cu botci de roire sper sa roiasca anul acesta
alexx

Mesajde horia_ch » 29 Mai 2013, 09:23

Atunci... înghesuie-le! :) Ai şanse mai mari să roiască, astfel. Roirea oricum este scrisă în genele lor.
horia_ch

Mesajde Mircea_63 » 29 Mai 2013, 09:45

DA. alexx. Roiesc de nu se vad, cu magazine cu tot. Salcamul s-a dus, valul asta de frig le tine in stup si alta treaba n-au decat sa planifice roirea.

Daca au rezerve bune de hrana, soi roitor, matca batrana, structura populatiei potrivita...roiesc. Cu frigul din zilele astea, matca a redus ponta. Ghici ce urmeaza? Doici multe si puiet putin! Poate se nimereste culesul teiului -pentru cine are- taman la fix si uneori un cules bun le face sa se razgandeasca, dar nu miza pe asta.

Daca ai mai multi stupi, precis macar unul va incepe sa-si traga botci.

O parere! Daca tot nu ai matci pentru divizare, sfatul meu este sa iti asumi un mic risc si primul care isi trage botci, sa-l castrezi, adica sa rupi botcile. Sa ai rabdare sa traga botci urmatorul. Ba chiar de la cel care se incapataneaza sa nu isi traga botci, sa ii iei magazinul si daca face botci, cu acelea sa faci divizarile.

Altfel, vei face inmultirea tocmai din cel mai roitor.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde alexx » 29 Mai 2013, 10:24

Mircea_63 scrie:DA. alexx. Roiesc de nu se vad, cu magazine cu tot. Salcamul s-a dus, valul asta de frig le tine in stup si alta treaba n-au decat sa planifice roirea.

Daca au rezerve bune de hrana, soi roitor, matca batrana, structura populatiei potrivita...roiesc. Cu frigul din zilele astea, matca a redus ponta. Ghici ce urmeaza? Doici multe si puiet putin! Poate se nimereste culesul teiului -pentru cine are- taman la fix si uneori un cules bun le face sa se razgandeasca, dar nu miza pe asta.

Daca ai mai multi stupi, precis macar unul va incepe sa-si traga botci.

O parere! Daca tot nu ai matci pentru divizare, sfatul meu este sa iti asumi un mic risc si primul care isi trage botci, sa-l castrezi, adica sa rupi botcile. Sa ai rabdare sa traga botci urmatorul. Ba chiar de la cel care se incapataneaza sa nu isi traga botci, sa ii iei magazinul si daca face botci, cu acelea sa faci divizarile.

Altfel, vei face inmultirea tocmai din cel mai roitor.

Frumoasa explicatie deci sa cred ca magaziile nu le incurca cu nimic putin frig este fata de saptamana trecuta cand stateau in barba de caldura si cules la tei nu o sa am deci sa ma pregatesc de divizare macar teoretic??
alexx

Mesajde liviutzbogos » 29 Mai 2013, 12:04

alexx scrie:Frumoasa explicatie deci sa cred ca magaziile nu le incurca cu nimic putin frig este fata de saptamana trecuta cand stateau in barba de caldura si cules la tei nu o sa am deci sa ma pregatesc de divizare macar teoretic??

Nu le incurca magaziile in varianta pe care ti-a exeplificat-o Mircea, frigul, lipsa culesului etc. Defapt in lipsa de cules nici nu pui magazia deasupra, nu ai pentru ce. Nu stiu daca, si vin cu intrebarea, pe frigul asta ar putea sa roiasca. Banuiesc ca nu. Acum stau (albinele) si pun totul pe hartie, iar cand se incalzeste pun in aplicare. Oricum, daca tu vrei sa le faci sa roiasca atunci, cum spunea si horia_ch, inghesuie-le. Ia-le magazia jos la cules, lasa-le sa umple cuibul, eventual mai da-le cate o rama de puiet capacit, mai bati un pic matca - glumesc - si cand "sta sa pocneasca lada" de cate albine sunt, divizezi. Eu unul, poate din teama incepatorului, nu as face mai mult de 2 roi dintr-o familie. Mai ales la vremea asta. Mai bine divizezi, imparti in doua dar ai doua roiuri cu care stai linistit la gura sobei in ianuarie, nu umbli cu turta si cu plapumioara prin gradina.
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

Mesajde badguy_goodguy » 30 Mai 2013, 16:14

S-a uitat cineva pe vremea asta la ele? Au inceput sa traga botci ?
badguy_goodguy

Mesajde horia_ch » 30 Mai 2013, 16:18

Unele, da. Altele, ba.
După inima fiecăreia...
horia_ch

Mesajde badguy_goodguy » 30 Mai 2013, 16:35

Cred ca ceea mai buna metoda antiroit este sa iei matca batrana si s-o duci in alta lada alaturi de albine. Sau sa duci ramele cu puiet si botci, si sa ramana matca batrana.
badguy_goodguy

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE