Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

In ce mom. roieste Batrana? Inainte sau dupa ce iese tanara?

Mesajde Dr.Faith » 30 Mai 2013, 08:12

Dragilor,

IN ce moment pleaca batrana din stup cu alaiul roitor?

1. Dupa ce ecluzioneaza prima regina tanara?
2. INainte cyu cateva zile de ecluzionare primei regine?
3. Imediat dupa depunerea oualor in botci?

Va intreb pentru ca m-am trezit astazi cu un roi in copac......si in mod normal nu avea de ce sa roiasa.

Toti cei 60 stupi, au fost plecati la Desa la salcam 1, apoi direct la Stenea la salcam 3. Am stupii pe 12 rame dadant, cu cat de 1/2. Mentionez ca nu am avut rame de cat formate, asa ca au lucrat din greu la formarea lor...si inca o fac...deci familiile aveau asa de mult de lucru la rame + la miere ca eram in pin culesuri........NU AVEA CONDITII DE MANUAL PENTRU ROIRE NICI UN STUP; plin cules, multe rame la construit, ventilatie buna in stup...etc.

Pana ieri, eram foarte confident ca am inteles perfect fenomenul roirii, insa, dupa roiul de ieri, care chiar nu avea de ce sa se formeze.....sunt asa de dezorientat...

Daca mi-a plecat ieri roiul, vreau sa inteleg cand i-a venit in minte acest gand necurat....daca a iesit ieri batrana, inseamna ca botca cu noua regina a fost insamanta cu 16 zile inainte.......pe vremea aia eram in plin salcam si in plina constructie de faguri de cat......

Inca nu am reusit sa deschid stupii sa vad din care a plecat, pt ca ieri am fost la ei sa ii aduc acasa. Acum sunt acasa si pe weekend vreau sa ii deschid sa vad de unde a zburat....

Domnul sa va binecuvanteze pentru ca sunteti nobili si impartasiti din experienta voastra si altora contribuind in acest fel intr-un mod foarte activ la propagarea apiculturii in neamul romanesc.

Va multumesc.
Ultima oară modificat de Dr.Faith pe 30 Mai 2013, 08:25, modificat 1 dată în total.
"Cine vrea sa vada minunile lui Dumnezeu, trebuie doar sa se uite cu bagare de seama la albine"
"Să ascultăm, dar, încheierea tuturor învăţăturilor: Teme-te de Dumnezeu şi păzeşte poruncile Lui. Aceasta este datoria oricărui om."
Dr.Faith

Re: IN ce mom. roieste Batrana?INainte sau dupa ce iese tana

Mesajde Mircea_63 » 30 Mai 2013, 08:20

Dupa capacirea primei botci! Mai departe cand vrea ea si probabil cand vor si albinele.

Sa nu crezi ca iti raspund in bataie de joc! La schimbarea linistita nu pleaca deloc. Stuparii gasesc uneori matca batrana si pe cea proaspat eclozata in acelasi stup. Alteori n-a eclozat nou matca si deja sunt in pom.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde Adi Hodis » 30 Mai 2013, 08:27

Dr.Faith scrie:Dragilor,

IN ce moment pleaca batrana din stup cu alaiul roitor?

1. Dupa ce ecluzioneaza prima regina tanara?
2. INainte cyu cateva zile de ecluzionare primei regine?
3. Imediat dupa depunerea oualor in botci?
...
Daca mi-a plecat ieri roiul, vreau sa inteleg cand i-a venit in minte acest gand necurat....daca a iesit ieri, inseamna ca botca a fost insamanta cu 16 zile inainte.......pe vremea aia eram in plin salcam si in plina constructie de faguri de cat......

Salutare,
Nu exista o regula generala. Poate sa plece inainte de eclozionarea primei matci ( in cele mai multe cazuri ) s-au dupa ce eclozioneaza una, doua s-au chiar mai multe matci tinere.
Cand roieste impreuna cu mai multe matci tinere, matca batrina chiar este batrina si colonia va alege o alta matca.

Gandul necurat ( de a roi ) este cat se poate de curat ... roirea fiind principiul de perpetuare a speciei. Ca s-a decis sa plece in conditiile descrise, inseamna ca matca are cel putin doi ani si posibil caracter mai pronuntat de a roi.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde Valy 74 » 30 Mai 2013, 09:12

Salutare ieri am fost sunat la urgenta ca singura familie pe care o am de anul acesta a roit. Alearga repede, invoiestete la servici, da telefoane. Nu a fost nimeni prin preajma sa ma ajute. In aprox. 3 ore am fost la tara si acolo am vazut un roi impresionant (primul din viata mea). Era sub forma unui con de 50cm inaltime si 30 cm diametrul de la baza de sus.Am taiat craca pe care era am scapat-o, s-au imprastiat, s-au asezat iar am taiat si urmatoarea craca, am scapat-o si pe aceasta dar aceasta a picat pe cutia noua. au intrat frumos in stup l-am afumat pecele de afara sa intre mai repede, l-am inchis si l-am lasat asa cam 3 sferturi de ora asezat langa vechiul stup.Cand l-am dat drumul nici roiul nici cele din vechiul stup nu au parut interesate unele de celelalte.cand am deschis stupul vechi am constat ca era bine populat cu albina pe toate 12 rame. are si catul pus deasupra, si lucrau la cladirea ramelor.botci am vazut maxim 10 care aveau larve si laptisor in ele si nu erau capacite. am vazut si oua de o zi sau doua. este posibil sa fi fost un roi din alta parte???? roiul s-a asezat la aproximatix 10 metri de stupul meu si a stat acolo cam 3- 4 ore. In cutie s-a asezat cam pe 4-5 rame si la cat era de mare zic eu ca stupul vechi trebuia sa fie depopulat masiv. Deci era roiul meu sau nu. Va multumesc anticipat pentru raspuns si scuze ca ma bag peste topicul altcuiva.
Valy 74

Mesajde pin » 30 Mai 2013, 09:25

Daca nu ai vazut botci capacite probabil ca nu era al tau. Dar daca ai vazut botci cu larve in ele atunci probabil ca in curand o sa-l vezi si pe al tau.
pin

Mesajde vasilescu adrian » 30 Mai 2013, 11:09

Valy 74 la fel am patit si eu acum 2 ani cand m.an trezit cu un roi la cativa metri de stupii mei.. la fel ca tine, mare agitatie, mari emotii, dar pana la urma s.a dovedit ca nu era de la mine (ale mele isi vedeau linistite de treaba)..
cea ce ma bucurat cel mai tare a fost ca ziua urmatoare acelasi vecin a mai gasit un roi intr-un nuc.. si asa am facut si eu 5 atunci..
salutari tuturor !..
"o clipa n-a fost atenta natura si s-a nascut omul...o clipa sa nu fie atent omul si natura-si repara gresala"Albert Einstein
vasilescu adrian

Mesajde talex » 30 Mai 2013, 11:50

am patru stupi la care le-a picat matca (se repeta scenariul de anul trecut), toti au tras botci de salvare, la unul din ei noua matca a si inceput ponta, sper sa mearga si la ceilalti. am observat ca matcile nefecundate scot un zgomot, un fel de cantec. le gasesc dupa sunetul pe care-l emit. la cele fecundate n-am auzit asa ceva. despre ce o fi vorba? pentru ca au tras multe botci le-am decupat si am facut 8 nuclee, au fost acceptate, acu sa vad daca se imperecheaza. in cei trei stupi a iesit cate o regina, botci mai sunt, dar nu sunt roase. de obicei cum iese una le roade pe celelalte. e posibil sa roiasca si atunci cand si-au tras botci de salvare (stiu ca botcile de salvare pot da regine mai putin calitative, dar trebuia sa fac ceva cu ele). am si vreo 3 familii la care am vazut o singura botca un pic mai sus de centrul ramei, sunt regine luate din comert anul trecut, nu inteleg de ce vrea sa le schimbe, au semanat 7-8 rame cu puiet compact ?
talex

Mesajde liviutzbogos » 30 Mai 2013, 12:06

talex scrie: e posibil sa roiasca si atunci cand si-au tras botci de salvare

Asta nu prea cred. Botcile de salvare se trag atunci cand matca dispare din stup, fie moare, fie o omori tu, oricum, nu mai e in stup. Atunci trag botci din oua, din larve pentru a SALVA colonia. Nici la cele de schimbare linistita nu cred sa roiasca.
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

Mesajde vasilescu adrian » 30 Mai 2013, 12:18

liviutzbogos scrie: Asta nu prea cred.

:) nici eu nu credeam pana anu' trecut cand m-am luat dupa un stupar de la mine de la tara sa tai o aripa si piciorul din fata al matcii pentru a fi schimbata.. zis si facut, numai ca din cele 4 botci de schimbare familia a dat 2 roi care anul acesta au iesit pe cate 5 rame si in momentul de fata au construite toate ramele din cat.. si chiar au si miere (cand am ridicat caturile, care sunt de 3/4, am zis ca fac hernie).. sambata voi extrage si voi pune poze pe pagina personala..
in plus colegul talex a spus ca aude si cantecul matcii prin care ele fie se cheama la lupta, fie se pregatesc sa plece.. deci da se poate roii cu orice fel de botci..
salutari si numai bine !..
Ultima oară modificat de vasilescu adrian pe 30 Mai 2013, 12:36, modificat 1 dată în total.
"o clipa n-a fost atenta natura si s-a nascut omul...o clipa sa nu fie atent omul si natura-si repara gresala"Albert Einstein
vasilescu adrian

Mesajde Mircea_63 » 30 Mai 2013, 12:24

Asta e contradictie in termeni. In momentul in care roieste, nu se mai numeste schimbare linistita.
Mircea_63

Mesajde vasilescu adrian » 30 Mai 2013, 12:35

Mircea_63 scrie:Asta e contradictie in termeni. In momentul in care roieste, nu se mai numeste schimbare linistita.

:) :) :) pai el avea botci de schimbare linistita si (datorita vremii cred) s-a hotarat sa plece.. daca vroia de la inceput sa roiasca facea mai mult de 4 botci si le facea pe margini si in jumatatea de jos a ramei..
vasilescu adrian

Re: In ce mom. roieste Batrana? Inainte sau dupa ce iese tan

Mesajde Trantorul@ » 30 Mai 2013, 15:38

Am avut cateva cazuri cand a ouat matca fortata de albine 5 - 8 botci si peste cateva ore a si plecat, (sa intamplat sa vad cand a plecat roiul si m-am si uitat in familia respectiva) , nu este ceva foarte exact, mai sunt si matci foarte roitoare , de ex. si eu am avut una din asta 7 ani la rand a roit de cate 3 ori pe an si primu iesea cam in salcam.
Sa gandeasca altii pentru noi!!!
Ne meritam soarta cu varf si indesat!!!
Un pierde vara!!!

Sa fi domn ii o intamplare, sa fii om ii lucru mare!!!
Trantorul@

Re: In ce mom. roieste Batrana? Inainte sau dupa ce iese tan

Mesajde Mircea_63 » 30 Mai 2013, 16:02

Trantorul@ scrie:.... am avut una din asta 7 ani la rand a roit de cate 3 ori pe an si primu iesea cam in salcam.

Ti-ai ales bine nickname-ul...
Mircea_63

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR