Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Roi orfanizat

Mesajde Florin Panait » 30 Mai 2013, 17:55

Va salut cu respect.Ma numesc Florin Panait ,sant din Constanta si impreuna cu un prieten am cumparat 4 familii(2 familii si ulterior 2 roiuri).Sant convins ca aceasta situatie s-a mai prezentat pe forum dar sper intr-un sfat pertinent si l-a subiect.
Pe data de 25.05 am divizat o familie de 10 rame astfel:matca +6 rame ramasa in stupul vechi(miere puiet capacit etc) si 4 rame intr-un stup nou astfel:1 rama plina de miere + putin puiet capacit ,2 rame cu coroana miere si puiet capacit si putine larve,1 rama( a fost nou construita )cu oua de 1-2 zile si putina miere sus necapacita.Deci roi orfan intentionat.Azi 30.05 m-am uitat in el si am rupt vreo 6-7 botci cam micute de pe ramele de de pe care nu vroiam botci.Pe rama care initial avea doar oua acum sant larve si cred ca face si o botca,e ca o celula de trintor putin mai mare parca .
Stiu ca mi se va spune ca trebuia sa fac rost de matca sau botca de la altcineva dar va rog fiti ingaduitori.
IntrebarI:
1 Astept sa faca pe botci pe rama care vreau eu sau accept in continuare botcile ce vor aparea
2 Sa mai bag vreo rama cu puiet ,daca da ce fel: capacit,larve ,cu oua?(mentionez ca roiul este foarte populat de albina,cand am mutat stupi urdinisul initial a venit in dreptul roiului)
3 Alte sfaturi.
P.s. Am pus apa in hranitor pana azi iar azi am dat sirop 1/1
Va multumesc anticipat
Florin Panait

Re: Roi orfanizat

Mesajde jenica67 » 30 Mai 2013, 20:22

Azi este 30.05.13-25.05.13=5 zile. Daca acum mai astepti sa traga botci, pe ramele care vrei tu, este tarziu. Trebuia sa rupi eventualele botci capacite si sa lasi pe cele necapacite. Daca nu ai borci azi corespunzatoare, mai baga maine o rama cu puiet larvar. Timpu trece si devine tarziu pana o sa ai prima albina, de la viitoarea matca.
jenica67

Mesajde rihmond » 30 Mai 2013, 21:16

am intrun roi 6botci tote capacite (botci de salvare au cam 10 zile)5 se afla pe mijlocul ramei una linga alta iar a 6 in partea de jos a ramei pe care le aleg :?:
rihmond

Mesajde jenica67 » 30 Mai 2013, 22:49

De preferat pe cele din mijlocul ramei. Dar nu trebuie miscate pana nu trec de 12 zile, ca risti sa le strici.
jenica67

Mesajde proapis13 » 30 Mai 2013, 23:21

Florin Panait scrie:Va salut cu respect...
3 Alte sfaturi.....
Va multumesc anticipat

Bun venit pe forum in primul rind :!:
In al doilea ar fi trebuit sa acumulati ceva cunostinte apicole inainte de achizitia albinelor
in zilele de cand te-ai logat ar fi trebuit sa cauti si sa folosesti functia
viewforum.php?f=69
Ai toate raspunsurile la pba ce te framinta la adresa de mai jos
viewtopic.php?f=7&t=101&hilit=orfanizare#p660
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde rihmond » 31 Mai 2013, 07:26

multumesc de raspuns :) am sa-mi fac timp sa citesc cit mai mult .
rihmond

Mesajde aliuta2000 » 31 Mai 2013, 08:04

cred ca iti dau cartile cate raspunsuri vrei dumitale ....
Botcile de salvare sunt mai mici pentru ca exista in spate si celula unde a fost fagurele initial ... celula pe care au decis sa o faca botca si din larva sa creasca matca .
ceea ce ai facut tu nu se face . 3-5 zile de la introducere / orfanizare cu rame cu larve si oua se rup BOTCILE CAPACITE, nu toate botcile .

Poti sa incepi prin a petrece vreo 2 zile citind citind citind si apoi o sa vezi ca se mai lumineaza cerul si la tine .
A.D.
aliuta2000

Mesajde aliuta2000 » 31 Mai 2013, 08:07

rihmond scrie:multumesc de raspuns :) am sa-mi fac timp sa citesc cit mai mult .

le lasi in pace !!!! ca stiu ele ce si cum .
Botcile de pe centrul ramei oricum vor ecloziona ceva mai inainte si fericita va face treaba murdara pentru restul ....
A.D.
aliuta2000

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR