Va salut cu respect.Ma numesc Florin Panait ,sant din Constanta si impreuna cu un prieten am cumparat 4 familii(2 familii si ulterior 2 roiuri).Sant convins ca aceasta situatie s-a mai prezentat pe forum dar sper intr-un sfat pertinent si l-a subiect.
Pe data de 25.05 am divizat o familie de 10 rame astfel:matca +6 rame ramasa in stupul vechi(miere puiet capacit etc) si 4 rame intr-un stup nou astfel:1 rama plina de miere + putin puiet capacit ,2 rame cu coroana miere si puiet capacit si putine larve,1 rama( a fost nou construita )cu oua de 1-2 zile si putina miere sus necapacita.Deci roi orfan intentionat.Azi 30.05 m-am uitat in el si am rupt vreo 6-7 botci cam micute de pe ramele de de pe care nu vroiam botci.Pe rama care initial avea doar oua acum sant larve si cred ca face si o botca,e ca o celula de trintor putin mai mare parca .
Stiu ca mi se va spune ca trebuia sa fac rost de matca sau botca de la altcineva dar va rog fiti ingaduitori.
IntrebarI:
1 Astept sa faca pe botci pe rama care vreau eu sau accept in continuare botcile ce vor aparea
2 Sa mai bag vreo rama cu puiet ,daca da ce fel: capacit,larve ,cu oua?(mentionez ca roiul este foarte populat de albina,cand am mutat stupi urdinisul initial a venit in dreptul roiului)
3 Alte sfaturi.
P.s. Am pus apa in hranitor pana azi iar azi am dat sirop 1/1
Va multumesc anticipat