Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: STAS pentru Layens

Mesajde valigorj » 21 Apr 2013, 09:20

Pentru o ramă super beton pune şi pe verticală o sârmă pe mijloc dintr-o bobină cu fir subţire de cupru emailat care se dăe după fiecare sârmă orizontală . Însârmarea se face electric , iar pentru sârma de cupru emailat cu pintenu' sau vârfu' cuţitului . E bună sârma de cupru emailat pentru că nu face scurt cu sârma galvanizată sau de inox .
Solutia exista, trebuie doar sa o gasim!
valigorj

Mesajde akmm » 23 Apr 2013, 14:34

Din pacate aceasta postare ar fi reluat un studiu deja discutat, asa ca am renuntat.
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

Mesajde Crisan Dorel » 03 Mai 2013, 07:57

Salut

Am in momentul de fata DADANT si MER, bine dezvoltati, in ambele sisteme. (60% din stupi au 5-6 rame cu puiet). Ma gandesc totusi sa fac cotitura catre LAYENS.
Modelul de stup la care am ramas, face posibila utilizarea magaziilor si a altor componente de la stupii pe 10R.

Lazile nu necesita manere si permit fixarea usoara a corpurilor de soclu stupului sau de magazie.
Pareri ??

PS Daca vrem sa facem roi pe dadant cu rame layens, rama se va sprijini pe fundul stupului si v a fi la nivelul ramelor dadant.
Fişiere ataşate
CORP LAYENS.jpg
CORP LAYENS 12 (320x435).jpg
TRANCE-FORMATION
Crisan Dorel

Mesajde Crisan Dorel » 03 Mai 2013, 08:27

Ramele insarmate vertical, cu umerase hoffmann, leatul de sus cu grosimea de 20mm, leatul de jos cu grosimea de 15mm, dimensiuni interioare rama 400x300
Fişiere ataşate
CORP LAYENS + RAMA.jpg
TRANCE-FORMATION
Crisan Dorel

Mesajde stefeug » 03 Mai 2013, 09:00

akmm scrie:Din pacate aceasta postare ar fi reluat un studiu deja discutat, asa ca am renuntat.

La care studiu faceti referire?
stefeug

Mesajde Crisan Dorel » 03 Mai 2013, 10:36

IMBINARE CORPURI LAYENS ( 6 holzsuruburi )
Fişiere ataşate
IMBINARE CORPURI LAYENS.jpg
TRANCE-FORMATION
Crisan Dorel

Mesajde modigliani » 03 Mai 2013, 18:53

Crisan Dorel scrie:IMBINARE CORPURI LAYENS

Ptiu , Locomotiva , bata-te sa te bata ! Ce emotii ne-ai dat Dorelle !

Unde umbli , mah ? :) :) :) :) :)
modigliani

Mesajde Crisan Dorel » 03 Mai 2013, 21:43

Salut Modi :) :) :)

Uite, ma confrunt cu o dilema in ce priveste stupii Layens pe care intentionez sa-i fac, si anume ... dimensiunea magazinelor !! (inaltimea corpurilor)
Orice sistem as alege e ok, incerc sa simplific, sa pastrez totodata compatibilitatea cu corpuri pe 10 rame.
Privind din exterior, detasat, ce dimensiuni ai alege ?

PS Dupa cum vezi, apicultura revine in preocuparile mele. Merg sa inot si la sauna aproape zilnic iar la sfarsitul saptamanii printre stupi :D . Tu ce faci ? (hai ca intru pe pagina ta ca aici e ... despre apicultura)
TRANCE-FORMATION
Crisan Dorel

Mesajde Crisan Dorel » 05 Mai 2013, 08:56

Salut Cornel si-ti multumesc pentru observatia ta.

Sunt mai multe necunoscute in ce priveste stupul Layens in pat cald cu magazii de 10R in pat rece.
-cuibul in pat cald
-combinatia cuib in pat cald - magazie in pat rece
-inaltimea ramei

Ai 12R, ai avantajul ca poti gazdui 2 roi pe 6 rame cu magazie comuna. (2 urdinisuri, diafragma etansa). Totodata ai spatiu suficient pentru dezvoltarea unei singure familii.
Nu am folosit dispunerea in pat cald, presupun ca nu sunt diferente notabile fata de pat rece. (am socluri de la stupii pe 10R, cu plasa pe toata suprafata, bine inchegate, relativ usor de construit si as vrea sa le folosesc in continuare) -- daca nu merge, le modific urdinisul.

Nu am folosit stupi cu ramele de magazie orientate perpendicular pe directia ramelor de cuib (pat cald cu pat rece) Stii pe cineva care foloseste combinatia asta si cu ce rezultate?
-- voi face si magazii layens insa compatibilitatea cu 10R e un plus.

Pentru rama ma gandesc la 300 x 400 interior (320 x 435 la exterior)

320 x 468 ar permite combinatia 2xME sau DADANT+CAT)
Cu alte cuvinte, 320 x 435 sau ...320 x 468 ??

In rest, sunt convins ca e un stup excelent cu dezvoltare buna in primavara. De fapt, asta e motivul pentru care as trece pe LAYENS.

PASTE FERICIT !!
TRANCE-FORMATION
Crisan Dorel

Mesajde modigliani » 05 Mai 2013, 09:25

Crisan Dorel scrie:PASTE FERICIT !!

Sa traiesti ! Multa fericire , Dorelle dragă !

Cand vii . mah , la mine-n pagina ? Ca asa "amenintai" ? Hai , ca am oua rosii , cozonac , si-un vin negru de exceptie ....
Te-astept cu sufletu' la gura ! ;) ;) ;)
modigliani

Mesajde Crisan Dorel » 05 Mai 2013, 09:48

Pictore, Pictore ... exuberant ca'n totdeauna ! :D Las' ca vin odata sa stam la taifas.
TRANCE-FORMATION
Crisan Dorel

Mesajde modigliani » 05 Mai 2013, 17:54

Crisan Dorel scrie:Pictore, Pictore ... exuberant ca'n totdeauna ! Las' ca vin odata sa stam la taifas.

Bah , cand eram gata sa spun ..... "Curentul Dorell a Inviat" ..... te fandosesti ca fata mare la maritat ! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
La valoarea ta , mah ? La valoarea ta o dai de gard ? Pai cand ma mai gasesti tu pe mine cu un vin bun pe masa ? ( Poante-s in fiece zi . Cu vinu-i mai nasol ..... )

Hai , te-astept cand ai tu chef . Sarbatori fericite !
modigliani

Mesajde Crisan Dorel » 06 Mai 2013, 08:34

modigliani scrie:
Crisan Dorel scrie:Pictore, Pictore ... exuberant ca'n totdeauna ! Las' ca vin odata sa stam la taifas.

Bah , cand eram gata sa spun ....

Hai , te-astept cand ai tu chef . Sarbatori fericite !

Modi, serios, nu prea am timp acum.
Trebuie sa asamblez vreo 30 de lazi pentru sezonul asta, nu am reusit pana acum.
(saptamana asta am injghebat un mic atelier langa stupina, dar de ce ma scuz, mai bine spun "lenea-i mare, bat'o vina" :) )
Adevarul e ca am tot amanat, ocupat cu altele si nu mai suporta amanare.
Dupa masa ma intalnes cu fiica mea Anastasia si mergem la inot.

Sarbatori fericite in continuare !!
Fişiere ataşate
DSC_1590.JPG
DSC_1600.JPG
Ultima oară modificat de Crisan Dorel pe 06 Mai 2013, 10:03, modificat 1 dată în total.
TRANCE-FORMATION
Crisan Dorel

Mesajde gabi bee » 07 Mai 2013, 08:00

cred ca mi-ai furat patentul ! este sistemul pe care l-am pus in practica din primavara asta , cu cuib layens fagure 30/40 si cat layens rama 160 mm [atentie , nu rama dadant 160 mm] ! am cateva familii pe layens si deja am cateva caturi crescute si cu ceva miere in ele deci mitul ca nu verticalizeaza a cazut ! mai sunt insa niste chestii de observat si ajustat ! ;)
Masoara timpul cu faptele tale !
gabi bee

Mesajde Crisan Dorel » 07 Mai 2013, 22:10

Gabi, dimensiunea magaziilor ar fi bine sa le faci de 1/2 din corpul layens.
Vei avea nevoie de diafragme etanse pentru 2x roi sau familii slabe. Lungimea lazii de 455 permite 12R + diafragma de 8 mm.
Nu prea ai ce sa ajustezi, cred ca e un stup excelent.
TRANCE-FORMATION
Crisan Dorel

Mesajde ignatius » 30 Mai 2013, 22:24

Salutare
Pana la urma cum s-au comportat stupii layens la salcam? ce productii medii ati avut?
pana la urma mitul ca nu urca mierea in cat la stupii layens este adevarata?
In privinta productiei chiar exista diferente asa mari intre Layens orizontal si layens cu cat?
Adica un layens orizontal cu 20 de rame nu face tot atata miere cat Layensul cu 12 rame + cat?
Un Layens de 20 rame in pat rece, cu doua urdinisuri si gratie haneman dupa cuib nu e o solutie?????

Incerc sa reduc discutiile la cateva mituri, pentru ca in privinta standardizarii lucruile se pare ca sunt destul de clare , se merge pe rama care poate folosi un fagure dadant intors la 90 grade.
48 ani, stupi verticali
ignatius

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR