Prima pagină APICULTURA GENERALA BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE

Discutii despre tratamentele efectuate familiilor de albine,medicamente,mod de administrare,etc. , discutii despre bolile si daunatorii albinelor
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Efectele negative ale rapiței

Mesajde cristi_vidican » 29 Mai 2013, 14:49

Am o bănuială că anul acesta culesul de la rapiță m-a afectat pe termen mai lung. Deși proprietarul a stropit cu un insecticid care nu omoară albina (am mare încredere în el, îl cunosc de mulți ani), cred totuși, că aceste stropiri, chiar dacă scrie că nu afectează, pe termen lung afectează stupii.
Ioan Guist spunea că în anii în care a fost la rapiță, a avut albină mai puțină în stupi, comparativ cu anii în care nu a cules de la rapiță.
Știm părerea lui vis-a-vis de rapiță.
Anul acesta, am avut un cules bun la rapiță (10,5 kg media pe stup). Stupii erau bine populați, o astfel de producție, chiar dacă nu e mare, nu o faci nici măcar cu stupi medii.
A urmat salcâmul, unde, spre uimirea mea, n-am avut albină mai multă ca la rapiță, ba parcă unii stupi au regresat ca populație. Normal, la cât puiet era, albina trebuia să curgă din stup.
Mortalitate la urdiniș n-am avut deloc, deci nu e o intoxicare vizibilă, dar bănuiesc că culesul la rapiță lovește albina la „ficat” pe termen lung.
Sunt curios să văd și alte păreri, ale celor care au fost și la rapiță.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Re: Efectele negative ale rapiței

Mesajde proapis13 » 29 Mai 2013, 18:45

Ai luat si in calcul ca vii dupa un cules de polen monoflor,rapita si treci la un coles in care lipseste cu desavirsire polenul???
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde cristi_vidican » 29 Mai 2013, 20:44

La rapiță, stupii erau plini de puiet căpăcit. Care nu s-a regăsit în surplus ca albină în stup.
Polen am avut și la salcâm, doar că albina l-a neglijat în favoarea nectarului și e normal asta.
Dar, altă dată, aveam mai multă albină în stupi, în condiții similare de dezvoltare.
cristi_vidican

Mesajde ves.lucian.zabrani » 29 Mai 2013, 21:50

anul asta am avut fericirea sa merg cu albinele la o rapita care din lipsa de fonduri nu a fost stropita cu nimic !!! s-au dezvoltat bine si dezvoltarea a continuat la salcam fara nici o problema !!! :P :P :P
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde cristi_vidican » 30 Mai 2013, 14:01

marian sima scrie:Cristi am avut rapita linga mine (la 300 de m) am fost stropit cu insecticidul Nurelle ,stupii nu au avut nimic ,mortalitate la urdinis nema,ba acum are populatie de bubuie .

Tu ai tras miere de la rapita automat familiile regreseaza putin dupa extractie mai ales daca nu le dai imediat cules,la salcam poate ai avut cuiburile blocate si ai ajuns la situatia in care sant acum,la mine in zona e frig noaptea si sint in sud,la tine cum o fi?
Ai plasa pe fundurile la stupi ?
Poate MER-ul are o contributie la cea ce spui.

Salut Marian!
Rapița am tras-o în ziua în care salcâmul a început să dea, deci stupii n-au rămas fără cules.
În cazul meu, cuiburile nu s-au blocat, mai din contră, au pus doar în mărginașe, iar pe ramele de 1/1 n-au făcut nici măcar coronițe, toată mierea au pus-o în etaje.
Am plasă pe 1/3 din fund, dar nu este o problemă.
MER-ul nu are nici o problemă, aceeași situație e la toți stupii.
DAr, să nu înțeleagă cineva că stupii mei sunt slabi, că nu puteam face până acum o medie extrasă de 23 de kg - rapiță și salcâm dacă erau stupi slabi.
Eu mă așteptam la mai multă albină în stupi la cum știu stupii și apicultura.
Și dau vina pe rapiță.
Voi mai vedea.
cristi_vidican

Mesajde Mircea_63 » 30 Mai 2013, 18:45

Domnu` Sima,

ziceti ca MER suprasolicita ponta matcii? Daca bine imi aduc aminte, d-vs nu recomandati stupul MER. Dupa afirmatia asta, cum ca "suprasolicita ponta matcii", pot spune linistit ca d-vs bagati fitile si contribuiti la manevrarea maselor de incepatori, pentru a-i tine departe de un stup performant. La fel cum d-vs afirmati despre Cristi_Vidican ca face acest lucru in privinta rapitei.

Daca supasolicita ponta...inseamna ca e o lada minunata. Matca da maximul de oua, va rezulta un stup puternic, iar mai departe, avand familii puternice...nu e cazul sa explic in continuare.

Acuma, insa nu inteleg un lucru: d-vs gresiti cand spuneti ca suprasolicita ponta? Ori gresiti cand spuneti ca nu e o lada buna? Stiind ca sunteti un bun apicultor, nu cred ca nu intelegeti ca o ponta buna duce la stupi puternici sau ca nu stiti ce face matca.
Ramane doar varianta ca de fapt bagati fitile afirmand despre MER ca nu e o lada buna, cu scopul de a indeparta incepatorii de o lada potrivita pentru pastoral.

In schimb sustineti stupul orizontal, cunoscut ca fiind foarte dificil pentru pastoral. Ce interese aveti in spate pentru a indeparta in felul acesta incepatorii de a face pastoral? Ce motiv aveti sa manevrati masele in mod subtil?

Ne puteti explica?
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde cristi_vidican » 30 Mai 2013, 18:54

Mariane :D
Mi-era dor de tine.
Cum m-ai prins tu pe mine la colț?!!
Cum mi-ai stricat planurile de afaceri prin eliminarea concurenței din partea celor începători?
Cum ai desconspirat această diversiune națională?
Speram ca Dan Mărgărit să citească acest subiect și să-și schimbe strategia apicolă, ca eu să rămân singurul producător de miere de rapiță, care s-o vând mai scumpă decât mierea de mană.
cristi_vidican

Mesajde kamy » 30 Mai 2013, 20:35

Cristi am fost de 4 ori la rapita si am avut 4 dezamajeli!nu stiu cum sant altii da io daca mi-o tragi de 4 ori mai bine strang de gat decat sa laud sau sa lingusesc!
Pare ca se dezvolta mult mai bine cele duse la rapita decat cele lasate acasa pe vatra dar de fapt cele de pe vatra la care le mai dai laturi sa nu chiara de foame depasesc net ulterior pe celelante!
Am mai scris ca am dus stupina la mar si salcam 1 si 2 si am scos 7 kile pe familie intr-un an si am lasat acasa doua slabataciuni pe care ca sa nu moara de foame le-am dat laturi cum am spalat ghiumurile de miere,s-au dezvoltat pe 15-17rame si-am scos de la ele la un singur salcam un ghium de miere de la amandoua 33 de kile!
Cele care se infrupta din rapita dupa extractie si chiar dupa salcam sufera o depopulare,in parte hai sa zicem din cauza uzurii cele lasate acasa sa zicem ca huzuresc celelalte se chinuie sa adune,dar io zic mai mult din cauza colburilor date pe samanta si stropelile ulterioare,deschizand larg usa pentru ccd,da poate asta mi s-a intamplat doar mie ca ase-s io mai prost?
kamy

Mesajde cristi_vidican » 30 Mai 2013, 21:06

Kamy,
apreciez intervenția ta. Deci nu sunt singurul care observă astfel de lucruri.
Așteptăm și pe ăi grei să ne spună din experiența lor cu rapița.
cristi_vidican

Mesajde cristi_vidican » 30 Mai 2013, 22:23

Marian,
Declar în fața forumului ;) că n-am nici o intenție comercială, ci una pur personală, care mă privește pe mine. Nici nu sunt mânat de nimeni.
Chiar acum seară, mă gândeam la anul 2011, un an bun pt mine, care a început cu o rapiță excepțională, a urmat un salcâm de referință pt mine, apoi o mană amestecată cu fânețe. Dar, la finalul anului, a bătut vântul prin stupi, încât la FS, un cules care era culesul meu de bază, n-am scos nimic. Puteam, dar trebuia să pun în loc sirop.
Repet, în anul acela am fost la rapiță, dar am terminat prost anul ca populație în stupi.
cristi_vidican

Mesajde Mircea_63 » 30 Mai 2013, 22:48

Mariane, culoarea aia usor rosiatica se trage de la amorfa.
Eu n-am MER si imi pare clar ca nu e pentru incepatori. La fel cum vad o multime de oameni calare pe Piagio pe care nu i-as sfatui sa urce pe o motocicleta adevarata pana au parte de un instructor.

Americanii au agricultura chimizata...polenizari uriase pe monoculturi pe termen destul de lung, transport in pastoral-polenizare pe distante foarte mari. Naiba sa-i ia, nu stiu eu de ce le mor astora albinele, ale mele n-au murit si sper sa n-o faca.

Tot ce vroiam sa-ti transmit este ca in aceeasi masura in care iti pare tie ca are cristi-vidican, ganduri ascunse cu rapita asta a lui, tot asa imi pare mie ca ai si tu cu ladoaiele alea ale tale. Prea vezi conspiratii peste tot.

Hai, ca putem avea pareri comune sau diferite fara sa ne acuzam de ganduri ascunse. Nu te mai deranjez si nici tu nu e nevoie sa raspunzi, sunt multumit daca am eu ultimul cuvant. Tu nu? :D
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde dicu.ion57 » 31 Mai 2013, 06:53

cristi_vidican scrie:Kamy,
apreciez intervenția ta. Deci nu sunt singurul care observă astfel de lucruri.
Așteptăm și pe ăi grei să ne spună din experiența lor cu rapița.

Domnule Cristi nu ma consider un greu al apiculturi dar nu pot ramine indiferent a nu intra in discutie cind vad ca un coleg isi spune necazul iar alti il blameaza de alte intentii.Este adevarat ca la rapita stupi se dezvolta destul de bine dar sa avem norocul ,ca lanurile unde mergem in pastoral sa fi fost stropite cind floarea este in boboc si nu inflorita ,ca atunci prapadul vine peste noi .Dea lungul anilor am avut am avut experiente de tot felul .Am avut intrun an pavilionul linga un lan de rapita care la stropit cind eram acolo si bucuria pe moment a fost ca desi stropea la urdinis nu vedeam mortalitate deloc.Solutia cu,care sa stropit scria pe recipient ca nu dauneaza albinelor.Toate au fost bune ,dar nu dupa mult timp am vazut un declin al familiilor si nu puteam sa fac legatura de unde vine necazul.Cind a inceput sa stropeasca ,fermierul nea anuntat cu ce stropeste ca nu este toxic dar este solutia este putin uleioasa .Dupa aceia miam dat seama ca toata albina care a fost pe floare si a picat si numai un strop pe aripi acesta a ramas acolo .Sa nu credeti ca aceste substante sint total infensive, chiar daca nu moare imediat in timp tot se duce.Am stat de vorba cu un prieten de ICDA si mia spus ca pe termen mai lung le afecteaza la albine sistemul imunitar.Erbicidele sint o alta problema care decimeaza albina chiar daca in fata stupului nu vedem mortalitate.Daca a apucat si a bagat in stup polen stropit fie de la rapita sau de unde sa dat cu erbicid ,mortalitatea este lenta ,vedem ca stupi bate pe loc cu dezvoltarea desi reg oua foarte bine.Pastura fiind infestata cu substante chimice si fiind consumata de puiet ,acesta avind o rezistenta mai mica fata de albina moare in diferite stadii ,si ne trezim cu stupi goi.Colegul nostru nu este un caz izolat sint foarte multi apicultori in situatia dinsului ,si eu am fost de multe ori,si nu mi sa intimplat decit atunci cind am fost in preajma unui lan cind sa stropit in floare ,sau cind sa erbicidat.Ca sa fiu si mai explicit o sa vedeti ca dupa ce se termina cu stropitul sau apicultorul muta stupina in alta zona se termina cu mortalitatea,numai daca nu are pastura infestata.Raspund si colegului care ii replica pagubasului de alte intenti .dau dreptate si dinsului ca personal am avut o asemenea discutie cu un apicultor care voi cu orice chip sa plecam de unde eram amplasati ,folosind tot felul de motive dar lam mirosit si am ramas pe loc.Sint si asemenea persoane dar aici colegul nostru chiar are probleme si di pacate nu singur.Daca cinva sa simtit ofensat il rog sa ma scuze ca oricind ni se poate intimpla si noua si daca am avut noroc adata ,sa nu generalizam ca rapita stropita nu afecteaza albinele.Va mai dau un amanunt pe care era sal uit .Daca sinteti in apropierea unui lan stropit sau erbicidat ,cautati mai departe de stupi la citiva metri prin iarba sa vedeti ce gasiti.Ar fi multe de spus dar ma opresc aici urinduva succes si miere multa.
dicu.ion57

Mesajde Ioan Guist » 31 Mai 2013, 07:43

Primavara, stupii sunt pe panta de crestre, in dezvoltare.
Rapita in sud, infloreste dupa fructiferi si papadia cu ce o mai fi de pe la tziganci..Rareori se calaresc.Asta inseana ca dupa ce fructiferii au adus marele aport in explozia puietului, primele rame cladite, urmeaza o perioada de pauza.Apicultorul are variante putine.Sa mearga la deal la fructiferi? Sa mearga la o padure pt paducel sau ...altceva? Sau sa mearga la ...marea galbena si sa bage ceva in buzunar.O decizie...greoaie.Sau sa stea acasa fiinca este inconjurat de un ocean galben.
Dupa alegere, ne este greu sa acceptam ca mai si gresim.
Ce se intampla in rapita?? Pai ...stupii explodeaza.Normal!! ca fructiferii au facut treaba.Acum (15-20 april) la inceputul rapitei, eclozeaza prima mare sarje de puiet.Aportul de polen si nectar este maricel.Stupii se " umfla".Rapita e ...buna. :lol:
Problemele apar ulterior, cand ...noi bagam ceva miere in butoaie si mutam la salcam.Problemele sunt ascunse , noi avem multa treaba, cine sa se uite in stupi?

Gandacul rapitei este cu numai putin mai mic decat o albina.Este o insecta (nu naste puii vi si nu alapteaza :lol: )ce are multe in comun cu polenizatorii.
Stropirile, dozele, sunt concepute sa-i decimeze ...definitiv.Cat din otravuri ajunge in nectar si polen, este ...o intrebare mare.

Uite ce zic astia:

"Prevenire si combatere
Combaterea insectei este in general dificila si riscanta, deoarece ataca in perioada infloritului, cand trebuie sa protejam entomofauna utila. Pe langa insecticidele care menajeaza polenizatorii , se pot utiliza si alte metode: feromonii sexuali specifici care atrag masculii; specii parazitoide precum viespea de stepa (Scolia hirta), care trebuie protejata deoarece paraziteaza larvele gandacilor din genul Epicometis."

Adica e grele cu astea si ...facem tot ce putem.Nu reusim intodeauna si mai cade magareata si pe apicultor

Domnule Sima.
Bine ati revenit.Vad ca sunteti sanatos si ...intreg.Sau?
Si noi suntem intregi si sanatosi. Incercam sa ne dam cu parerea pe forum si sa socializam.Nu prea stam de vorba cu Mihai Viteazu si nici cu Napoleon.Cum care ? Bonaparte!!
Si cum? Ziceti ca sunt interese absconse in mesaje? Si ...cineva vrea sa acopere toata tzara cu stupii?? sa culeaga numai albinele lui? Sa vanda numai el rapita la 12 euro?? Hm.Mare jigodie omul ala.

Bai Mariane, mai stai ma si te mai gandeste inainte sa lansezi o astfel de idee.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde kamy » 31 Mai 2013, 13:49

Hai mareane las-o ca dau stupii coltu si fara floare de colt!!!
kamy

Mesajde Ioan Guist » 31 Mai 2013, 16:48

Marian,
Nacazul cu tine e ca vezi conspiratii unde ar trebuii sa vezi intentii...pozitive.

1 Cristi si nu numai , au avut o perceptie fata de rapita.Da-le in cap.Rupe-le mecla!!Sparge-le buza.Pune-i la colt.Mama lor de nesimntiti!!
2 Ca omu zice in sinea lui , ca...poate e bine sa o discutam sa o intoarcem pe toate fezele, e de bun augur.Tu.... nu ca....Batman....batman!!Omul, grupul de la Cluj, vrea sa moara capra vecinului sa consume numai el banul procesatorului.Tu te auzi ce scrii???
3 Daca scriu acum, ca matca din roire nu e buna, ma apostrofezi cu ... "Ca cine nu face alte matci de ce sa nu faca din roire? Ca e bine si ca e ...natural si ca ...nesimntitule tu vrei sa vinzi matci."Nu vand.
4 Daca scrie unul ca nu e profitabil sa faci miere de floare de colt sau ghiocei, tu vi ca... se nasc curente neortodoxe.Ca ...Superman si ...omul paianjen.
5 Nu zice nimeni ca mierea de rapita nu este potrivita pt consum.Personal nu mananc si mai bine-mi bat copii decat sa -i las sa o guste.Exista atata alta miere.
6 Ca facem deservicii apicultorilor cu productii bune la rapita.Pai?!!! despre ce vorbim aici? Ala care face productii bune de rapita se uita in gura mea??? Nu merge el pan-fein-frumos la rapita unde e singur singurel si umple butoaiele?? Te auzi ? Tu citesti inca o data ce ai scris? dar ce scriu eu citesti de doua ori macar??
Si cand citesti a doua oara nu stai nitel si vezi ce vreau sa zic??Nu lasi nitzel deoparte ranchiuna si ochelarii aia de cabalina ca sa vezi clar ce vreu sa zic?
Ca pot oamenii sa taca si sa-i lase si pe altii sa si-o ia in freza.
Ma apuc sa scriu pe forum o parere (eu si atatia altii) ca sa ce? Sa-i determin pe apicultori sa tina stupii in sura? Sa fac numai eu miere? Esti chear culmea.
A....ca din atitia ce au fost stropiti si au depistat depopulari, se trezesc 3-4 sa si scrie pe forum, la vedere, asta e.Citeste mesajele mele de dinainte de rapita in anii trecuti.Daca eu merg la rapita si sustin sa nu se mearga, sunt un ...duplicitar.Insa nu merg si se poate verifica.

In rest, butoaie pline si tie.
Ioan Guist

Mesajde Ioan Guist » 31 Mai 2013, 18:21

Pai eu ce zic??
Ca am fost , ca am vazut , ca am facut treaba.La rapita.

Astazi. zic asa:
Culesul de rapita poate fi cu profit.Poate fi cu pierdere mare cand te stropeste fermierul.Per ansamblu, eu si colegul meu am decis s anu mai mergem la rapita.
Cristi si inca 3 zic la fel.Sau aproape.
Pana la urma o discutie intre stupari.Un subiect.

Tu vi si o arunci cu...conspiratia.

Nu e bine.Nu e bine ca inca o data parca vorbesc in gol.Am scris si sutin ce am scris.To esti pe cealalta parte.Foarte bine.Da-i inainte!
Eu merg invers fata d etine.Ce ai cu mine daca scriu ce gandesc???

Inca o data, pentru mine e subiect inchis.
Ioan Guist

Următorul

Înapoi la BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE