Dr.Faith scrie:Nu sunt in primul an,sunt in al doilea.
exact ceea ce mi-ati sugerat am si facut.am impartit fiecare stup in 2 unitati cat se poate de egale, avand grija ca in fiecare stup sa ramana cate o botca.
pe batrana regina nu aveam cum sa o gasesc....sunt nemarcate reginele , din pacate....
nu stiam ca la aceasta operatie,datorita puterii slabite ale familiei,nu va mai pleca batrana cu alaiul.e 100% acurata info?
sa inteleg,deci ca nu vor mai pleca batranele?asta inseamna ca intr o parte voi avea regina noua in curand, iar in cealalta tot pe baba roitoare?
Ei bine, in acele unitati unde matca batrana a ramas, albinele se vor pregati de roiala. Chiar si celelate vor roi, deoarece garantat a ramas mai mult de o botca! Ruperea botcilor nu le va potoli odata intrate in friguri.
"Ce faci in aceasta situatie?"
-Se cauta matcile batrane si se elimina.
-Se formeaza roi de max 3 rame cu o singura botca capacita (2 puiet,1 miere/pastura). Dupa 14 zile se verifica prezenta pontei si se adauga rame.
-In toamna (septembrie) se unifica tot ce este sub 4 intervale.
-La general se elimina toate matcile provenite din botci de roire si se inlocuiesc cu matci ce prezinta instict de roit redus. Si important:
lucrarile in stupina se fac la timpul potrivit! daca nu se munceste albina vor roi si matcile milka! Daca este indeplinit si acest lucru, cazurile izolate se trateaza prin solutia radicala (roi la pachet cu matca noua).
Spor maxim,
PS: cam multi 60 asa din prima

s-au sarit cumva etape?