Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

60 stupi..20 au botci.ce faci in aceasta situati...

Mesajde Dr.Faith » 01 Iun 2013, 22:56

am gasit 20 lazi plineeee de botci...
marti imi iasa reginele, din cresterea proprie....
dilema mea e urmatoarea:e asa multa albina incat mi e imposibil sa gasesc regina,daca mai este.
am dadant 12/ cat 1/2.
cum sa procedez cu ei?sa divizez in 2 fiecare fam , lasand in fiecare parte cate o botca?in una din parti poate e si vreo regina pe care nu am vazzut-o.
"Cine vrea sa vada minunile lui Dumnezeu, trebuie doar sa se uite cu bagare de seama la albine"
"Să ascultăm, dar, încheierea tuturor învăţăturilor: Teme-te de Dumnezeu şi păzeşte poruncile Lui. Aceasta este datoria oricărui om."
Dr.Faith

Re: 60 stupi..20 au botci.ce faci in aceasta situati...

Mesajde FlorinBee » 01 Iun 2013, 23:18

E important sa mentionezi de care botci sunt. Una e situatia daca sunt de salvare si alta de roire :)
Daca lupti poti sa pierzi, daca nu lupti ai pierdut deja.
FlorinBee

Mesajde Dr.Faith » 02 Iun 2013, 00:34

Sunt de roire.
CAm 4-5 rame din fiecare stup sunt pline de botci, cate 5-6 botci /rama ( jos si lateral de rama )
"Cine vrea sa vada minunile lui Dumnezeu, trebuie doar sa se uite cu bagare de seama la albine"
"Să ascultăm, dar, încheierea tuturor învăţăturilor: Teme-te de Dumnezeu şi păzeşte poruncile Lui. Aceasta este datoria oricărui om."
Dr.Faith

Mesajde delorin I » 02 Iun 2013, 09:55

Ai putea forma roiuri noi- dai rama cu catev botci, inca o rama cu puiet si 2 rame de acoperire miere si pastura..
Sezi bland si continua! NU moare Moldovanul cand vrea Mayasul!

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde proapis13 » 02 Iun 2013, 10:43

Daca asi fi in locul tau iata cum asi proceda in situatia asta;
Cele 20 de fam le-asi...tripla dupa care le-asi face bani vinzandu-le ca roi
Sunt sigur ca reginele ce abia le astepti sa eclozioneze sunt mat bio din aceeasi stupina
Cu banii obtinuti asi cumpara fam de valoare cu mat biologic verificat
iar la anul in perioada asta asi face bani nu m-asi chinui sa scot albinele din frigurile roitului

Vezi ca avem un coleg pe forum care zilele trecute cauta disperat sa cumpere numai fam roitoare

P.S.Cele scrise mai sus sunt o parere personala ci nu o lege universal valabila
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde octav88 » 02 Iun 2013, 16:59

Intreb si eu... la 60 de familii banuiesc ca nu este primul an in ale albinelor... 1/3 din familii sa intre in friguri... da ce s-a intamplat sau vremea fuse de vina?
octav88

Mesajde popik50 » 02 Iun 2013, 17:53

FlorinBee scrie:E important sa mentionezi de care botci sunt. Una e situatia daca sunt de salvare si alta de roire :)

Cum sa fie botci de salvare in 20 de cutii :lol: . Doar nu a omorat toate matcile :D
popik50

Mesajde FlorinBee » 02 Iun 2013, 18:46

popik50 scrie:
FlorinBee scrie:E important sa mentionezi de care botci sunt. Una e situatia daca sunt de salvare si alta de roire :)

Cum sa fie botci de salvare in 20 de cutii :lol: . Doar nu a omorat toate matcile :D

Stiu cazuri de mari rau :lol:
Eu in situatia ta as diviza fiecare fam in 2 chiar 3, dupa putere. O rama de puiet cu botci, 2 rame de miere acoperite cu albine si scutur o rama. Asa esti sigur ca nu mai roiesc ca le-ai luat toata puterea si fiecare roi cu norocul lui, daca nu gasesti matca.. Ala care ramane cu matca sigur nu mai roieste ca nu mai are putere si o sa roada singur botcile.
FlorinBee

Mesajde Dr.Faith » 02 Iun 2013, 21:11

Domnul sa va rasplateasca pentru ajutor.multumesc
Nu sunt in primul an,sunt in al doilea.
exact ceea ce mi-ati sugerat am si facut.am impartit fiecare stup in 2 unitati cat se poate de egale, avand grija ca in fiecare stup sa ramana cate o botca.

pe batrana regina nu aveam cum sa o gasesc....sunt nemarcate reginele , din pacate....

nu stiam ca la aceasta operatie,datorita puterii slabite ale familiei,nu va mai pleca batrana cu alaiul.e 100% acurata info?

sa inteleg,deci ca nu vor mai pleca batranele?asta inseamna ca intr o parte voi avea regina noua in curand, iar in cealalta tot pe baba roitoare?
Dr.Faith

Mesajde un OM » 02 Iun 2013, 22:41

Roitoare va fi si in cutia cu cea veche si cu cea noua.
Acum este momentul sa cauti si sa stii pe unde ai matcile batrane. Vei avea nevoie sa cunosti provenienta matcii spre toamna.
un OM

Mesajde Dr.Faith » 03 Iun 2013, 06:58

prin "batrana", m am referit la regina batrana, nu la albina batrana.
despre ea intrebam daca nu va mai roi, acum ca am ciuntit puterea familiei.
Dr.Faith

Mesajde Mircea_63 » 03 Iun 2013, 08:26

Domnule, ideal ar fi sa gasesti matca batrana si sa-i faci de petrecanie. Una singura sa gasesti, ii sucesti gatul si o pui intr-o cutie de chibrite. Pui cutia pe o rama la alt stup la care vrei sa-i gasesti matca. Peste 10-15 minute vei gasi si matca aia langa cutia de chibrite. Ia timp, e drept, dar daca n-o gasesti altfel...aiaie.

Care-i logica? Scapi de matci batrane, care la anul vor face acelasi lucru: vor cauta sa roiasca. In plus, o matca batrana nu mai are acelasi sfung ca una tanara. Ia sa vezi cea tanara, dupa ce a eclozat si s-a imperecheat cum isi face curul mitraliera si umple ramele cu puiet. In schimb de cea batrana tragi cu stimulari si treaba nu se ridica la nivelul asteptarilor.

2. Fa roii mici ca sa fii sigur ca nu pleaca nimic. Posibil daca ai doua botci, sa o apuce pe una plecatul. Cazul fericit e acela in care ies doua si se bat, iar in final ramane cea mai puternica in stup. Dar nefericit daca una pleaca cu o parte din popor.

3. Dupa ce a inceput ponta (deci matca s-a imperecheat si s-a pus pe treaba), Nu-i lasi asa mici si slabi. Acum iei rame cu puiet capacit din ceilalti stupi si ii ajuti. Sa ai tu cutii destule, ca intrii in toamna cu 100 lejer.

4. In toamna, cei care vezi ca merg slab, ii unifici, dar nu unifici doi slabi ci unul slab cu o familie bunicica.
Doi slabi, poate insemna doua matci modeste. Unifici si tot ramai cu o matca slaba. Asa ramai cu matcile bune si intrii in iarna cu familii bune.

5. La anu` te straduiesti sa produci matci pentru stupina ta, luand de prasila din stupii care nu au avut chef de roit. Si acolo, alegi din stupul care ti-a placut cel mai mult cum merge. Pe astia ce-i faci acum, roitori, ii notezi si nu tragi urmasi din ei.

1001. Daca n-ai lazi si n-ai alta posibilitate, rupi la botci saptamanal, pana le trece...
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde Gabysgg » 03 Iun 2013, 08:35

Colegul OM vroia sa spuna ca ar trebui sa verifici toti stupi si sa ii identifici pe cei cu matcile batrana sa ai evidenta lor sau sa le omori si sa lasi botci pentru a avea numai regine tinere (motivul ca acum este mult mai putina albina in stup si teoretic poti vedea matca mai usor ),despre botci sa nu lasi mai mult de doua si daca se poate cu varste diferite ,deoarece daca ies mai multe odata pot chiar sa roiasca si "roi" :)
Gabysgg

Mesajde Bambucha » 03 Iun 2013, 08:55

Dr.Faith scrie:Nu sunt in primul an,sunt in al doilea.
exact ceea ce mi-ati sugerat am si facut.am impartit fiecare stup in 2 unitati cat se poate de egale, avand grija ca in fiecare stup sa ramana cate o botca.
pe batrana regina nu aveam cum sa o gasesc....sunt nemarcate reginele , din pacate....
nu stiam ca la aceasta operatie,datorita puterii slabite ale familiei,nu va mai pleca batrana cu alaiul.e 100% acurata info?
sa inteleg,deci ca nu vor mai pleca batranele?asta inseamna ca intr o parte voi avea regina noua in curand, iar in cealalta tot pe baba roitoare?

Ei bine, in acele unitati unde matca batrana a ramas, albinele se vor pregati de roiala. Chiar si celelate vor roi, deoarece garantat a ramas mai mult de o botca! Ruperea botcilor nu le va potoli odata intrate in friguri.
"Ce faci in aceasta situatie?"
-Se cauta matcile batrane si se elimina.
-Se formeaza roi de max 3 rame cu o singura botca capacita (2 puiet,1 miere/pastura). Dupa 14 zile se verifica prezenta pontei si se adauga rame.
-In toamna (septembrie) se unifica tot ce este sub 4 intervale.
-La general se elimina toate matcile provenite din botci de roire si se inlocuiesc cu matci ce prezinta instict de roit redus. Si important: lucrarile in stupina se fac la timpul potrivit! daca nu se munceste albina vor roi si matcile milka! Daca este indeplinit si acest lucru, cazurile izolate se trateaza prin solutia radicala (roi la pachet cu matca noua).

Spor maxim,

PS: cam multi 60 asa din prima 8-) s-au sarit cumva etape?
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde delorin I » 03 Iun 2013, 09:58

Un business la moda :?: :?: :?: O fi facut in stupii minune?
Sezi bland si continua! NU moare Moldovanul cand vrea Mayasul!

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde FlorinBee » 03 Iun 2013, 12:45

Eu cred ca daca divizezi familia in 2, chiar 3 si le dai in locul ramelor luate, rame la crescut nu le mai arde de roit. Principalul factor care declanseaza roitul este lipsa spatiului, odata ce le-ai facut spatiu si le-ai dat de lucru nu mai roiesc.
FlorinBee

Următorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE