de Livius » 07 Apr 2013, 18:43
Daca stam sa ne uitam cu atentie la felul cum indoaie sarma Vladimir Khomich, dupa usurinta cu care o face, se pare ca nu este sarma de inox. Spun asta pentru ca stiu din practica rezistenta sarmei din inox. Am indoit si eu deja destula sarma de inox de 3 mm diametru, si stiu ca trebuie sa depui ceva efort, nu se indoaie chiar atat de usor. Si pe site-urile frantuzesti referitoare la Warre si Delon sunt exemple de cadre de sarma, care, vizibil, nu sunt de inox. Asta inseamna ca se poate si cu sarma obisnuita de otel-carbon. Totusi este de preferat inoxul, daca se poate, pentru ca nu este chiar atat de greu de gasit sau de scump, ca sa nu merite investitia. Presupun ca un cadru de inox, odată făcut, adică îndoit corect si taiat la dimensiunea adecvată, este "pe viaţă". Adică, poate fi refolosit chiar şi dacă leatul de lemn de care este fixat s-a degradat, cu timpul. Se ia un alt leat din lemn, se montează cadrul de inox şi avem o nouă ramă tip Delon. Acesta ar fi unul dintre avantaje. Un alt avantaj este spaţiul mic ocupat în corp, mult mai mic decât un cadru din lemn. Adică sunt nişte cm cubi de spaţiu câştigaţi, spaţiu care poate fi ocupat de fagure, ce poate ingloba în masa sa sârma de inox. Pentru cei care se tem că poate ghemul de iernare va avea probleme în a trece dintr-un corp în altul, în cazul cadrului de sarma de 3 mm, iaraşi presupun că ar trebui să fie liniştiţi în acest caz. Dacă s-a întâmplat aşa cum am spus, că sârma a fost inglobată în masa fagurelui, ea nu ar avea cum să intre în contact cu vaporii de apă, deci nici condens nu ar avea cum să se facă. Tinând cont de volumul mic al cuibului, familia poate sa-şi regleze mai usor temperatura, după nevoi. Să zicem că ar fi minime condiţii de condens când albinele sunt în ghem şi temperatura în jurul ghemului este scăzută, fapt care s-ar rezolva cu podişorul absorbant (poate, nu zic că e neapărat necesar). Primăvara, cand deja se creşte puiet, temperatura în cuib este mai ridicată, implicit şi sârma de inox are temperatură mai mare, deci nu are cum să facă condens.
Simplu, practic, eficient!