Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

intretinere roiuri naturali

Mesajde ivanski » 06 Iun 2013, 19:26

Buna ziua! Pe data de 2 si 4 iunie am prins doua roiuri pe cate 3 rame fiecare.
La marginea cuibului am pus o rama cu miere capacita, dupa care am inchis cuibul cu diafragma.
Intrebare: ce altceva mai trebuie facut pentru o intretinere corecta a respectivelor roiuri?
ivanski

Re: intretinere roiuri naturali

Mesajde cristi_vidican » 06 Iun 2013, 19:45

Va trebui stimulat ca să ia avânt. Nu te zgârci aici.
Începi stimularea când matca depune ouă. Dacă e roi primar, atunci poți începe stimularea cu sirop.
Roiul natural clădește foarte bine fagurii artificiali, așa că vei lărgi cuibul cu faguri artificiali.
Bagi rama la clădit când vezi că ultima e ocupată bine de albină.
Până iese puietul depus de matcă, adică peste 21 de zile începând cu prima zi de ouat, populația roiului nu va crește. Apoi, după eclozionarea primei generații de puiet, vei vedea o creștere semnificativă.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde ivanski » 06 Iun 2013, 19:55

Multumesc pentru raspuns!
Am inteles si nu ma zgarcesc sa-i stimulez. Deci cu rame cu miere sau sirop in hranitor? Sau ambele? Asta pentru ca nu sunt sigurce fel de roi este: primar sau secundar.
ivanski

Mesajde un OM » 06 Iun 2013, 20:44

Atentie la furtisag. Mierea atrge mai mult hoatele, dar este mai buna. Depinde apoi de felul hranitorului, etanseitatea stupului (distanta la podisor, gauri in pereti) , siropul si nu in ultimul rand ora de hranire.
un OM

Mesajde jenica67 » 06 Iun 2013, 21:04

Ar fi bine sa le faci un varachet pentru inceput, si siropul sau mierea (vezi ca aici trebuie sa fie din stupina propie, sa nu bagi boli la roi) sa o dai in pungi pe rame, ca poti da la orice ora, ca nu provoaca furtisag. In hranitor, nu poti da decat seara dupa incetarea zborului albinelor.
jenica67

Mesajde delorin I » 07 Iun 2013, 06:03

Deci sanatatea de fier a roiurilor devine un mit cand e vorba de varoa? Nu de alta dar tin si eu in casa de 2 zile un roi capturat si l-am tot hranit cu miere....evident e un secundar, caci ieri dimineata am avut surpriza sa vad ca mi-au iesit un pumn de albine. Le tin intr-un corp de bunkan fara podisor si capac - pe fund am pus sita iar drept capac o bucata de plastic din acela care se foloseste sub cazi in baie! Plasticul prezenta ca model 2 santuri pe care eu le-am considerat mici. Probabil deformarea platicului in sensul de curbura , plus cele 2 santuri pe care eu le-am considerat nesemnificative, au generat un spatiu si albinele - o parte, au evadat in coltul drept al balconului! Si asa ieri dupa masa am cautat solutii! Cele din cutie sunt linistite. Cert este ca dincolo nu mi-am dat seama care e matca si e posibil sa fi fost vreo 8...Oricum acum trebuie sa dau acest roisor inca o data, din lipsa de solutii de transport! Intre timp incerc sa-i dau sirop peste plasa de capac pe care i-am pus-o ieri ca sa evit situatiile neplacute!
Sezi bland si continua! NU moare Moldovanul cand vrea Mayasul!

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde Mircea_63 » 07 Iun 2013, 07:49

Delorin, n-are legatura cu miturile. Un stup bolnav nu roieste, dar nu privi varroua ca pe boala ci ca pe o infestare cu paraziti externi.
Uneori poate roii tocmai pentru ca nu mai suporta infestarea masiva cu varroua.

Varroua sta pe albina si in celulele cu larve sau puiet. Roiul natural nu are in prina faza, nimic in celule deci v. se afla doar pe albine. Un tratament aplicat acum ii scapa de v.

Gandeste-te ca e ideal tratamentul atunci cand varroua nu are scapare. Altfel...faci tratament, dar cei din celule supravietuiesc...peste 7 zile repeti tratamentul inainte ca cei iesiti din celule sa apuce sa depuna alte oua.
Asadar, momentul ideal pentru tratament este tocmai cel in care nu ai urmasi, deci nici varroua, in celule.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR