Colegii, daca albinele erau atat de gingase, dispareau de mult. Gasesc ele o cale sa se imperecheze, diferenta insa va fi ca in loc de performanta, asigura doar supravietuirea. Se imperecheaza mai tarziu, va fi o matca de anduranta redusa, iar albinele o vor schimba cu prima ocazie, ori noi ne dorim matci performante. Si albinele isi doresc tot matci performante! Ca d-aia le schimba.
Personal cred (n-am fost inca in situatia asta), ca numai in cazuri exceptionale matca nu va reusi sa se imperecheze. Un trantor sa gasesca... Desigur, asta nu inseamna o imperechere "performanta", ca aceea in care e o batalie si selectie intre baieti, iar matca se intoarce acasa cu "dopul" pus, ca semn al reusitei depline. Cucona tot va face niste oua, iar albinele se vor grabi sa traga botci de SL.
La urma urmei insa, ce-i de facut cand ai un stup in asemenea situatie?
- ideal ar fi sa ai propria crescatorie de matci si ...vine alta in locul ei, care pana la urma prinde o fereastra de timp frumos si se va imperechea. Intre timp ajuti stupu cu rame de puiet de la ceilalti.
- ii dai pur si simplu rame cu puiet capacit si necapacit, larve... iar daca e cazul isi trag ele alta matca. De salvare, dar...le salvezi.
-unifici.
Si "mai ideal" (unde esti Prutene?)... sa schimbi matcile doar cu matci gata imperecheate.
Chiar si cand ai organizat totul perfect, constati ca lucrurile merg pe dos. Nu ramane decat sa fii pregatit sufleteste si... sa mergi inainte.
Cand ai multi, e doar statistica. Cand ai putini...doare rau.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)