Asa cum rezulta din titlu ma cheama Ioana Cotolan. Sunt din Valea Ursului - Arges si... asa cum am caine da' nu-s crescator de caini, asa cum am niste legume prin gradina dar nu-s gradinar, tot asa o sa am si albine fara sa fiu apicultor.
O sa ziceti "cum asa?"... pai intai ca n-am pretentia la productii record, al doilea ca am doar 3 stupi si aia Warre si-al treilea ca habar n-am in ce ma bag
D'aia zic, pana una alta sa nu luati de buna tot ce-o sa scriu eu pe-aici, timpul o sa arate dac-am facut bine sau nu.
Totusi, de ce albine? Din doua mari motive:
1. Polenizarea gradinii, o parte din pomii fructiferi din ograda sunt cu polenizare incrucisata
2. Imi place mierea mai ceva ca la urs si as vrea sa stiu cu certitudine ca e miere din flori, produsa de albine. Desigur c-as putea s-o cumpar insa m-a speriat replica inocenta a unui amic care dupa ce mi-a adus un borcan cu miere din rezervele personale, cand i-am mai cerut (pe bani) mi-a zis: "bah, d'aia nu mai am ca e pentru familie, am de vanzare da-i altceva..." WTF???
Asa ca dupa ce-am citit toata iarna despre albine, iacata-ma-n primavara in situatia de a face o alegere, la lipsa mea de experienta calea abatelui Warre mi s-a parut mai mult decat logica. Multumesc pe aceasta cale d-lui Cernagor Nicolae (AKMM) pentru topicul de pe forum care a contat mult in luarea deciziei.
Google sa traiasca, am gasit la Bacau un domn care tocmai se pregatea sa faca 3-4 stupi Warre, m-am angajat sa cumpar 3 dintre ei si vineri (ce dandana cu transportul) stupii au ajuns acasa.
Sambata i-am sucit pe toate partile dandu-i cu ulei de in pe exterior si lasandu-i la uscat. Vremea ne-a ajutat partial in sensul ca dimineata a fost soare: lemnul si uleiul incalzite la soare s-au "maritat" de minune, dupa amiaza insa a venit o furtuna si a inceput tevatura: baga stupii-n casa sa nu-i ploua, scoate-i afara sa se mai usuce si tot asa pana spre seara.
Ieri ne-am apucat de "treburi fine":
- am facut santulete pe o parte a leaturilor pentru startere (cu un cuter ca n-am gasit alta solutie mai breaza)
- am crestat leaturile la ambele capete ca sa le putem aseza pe cuisoare
- cuisoare pe care le-am batut in falturile corpurilor cu ajutorul unui tipar (facut dintr-un capac din plactic de la o mascare de cabluri lata de 1 cm) care ne-a permis sa batem cuiele direct prin tipar fara sa mai dam semne
- am finisat cu smirghel leaturile pe 3 laturi (mai putin latura de jos, cea cu santuletul)
- am pus pe fundul podisorului o panza alba ca sa aiba in ce sa stea rumegusul
- am spalat cu apa fiarta sacii cu care vom acoperi primul cat de sus. Aici a fost o problema, am luat saci de iuta de la Obi si mi s-a parut ca au un miros ciudat, de insecticid... cand i-am bagat in apa mirosul de chimicale a devenit de nesuportat, cred c-au fost tratati cu ceva... sper sa-i fi curatat. Daca atunci cand se vor usca voi avea cea mai mica suspiciune ii bag la spalat pana o simt doar miros de iuta.
- am facut un sistem care ne permite sa prindem corpurile intre ele facandu-le astfel transportabile
- la restante trecem reductoarele de urdinis, starterele pe leaturi (o sa radeti dar n-am gasit 2-3 kile de ceara, poate nici n-am stiut unde sa caut) si picioarele stupilor. Acestea din urma vor fi musai metalice caci avem curtea plina de furnici si, ca sa le stavilim elanul, va trebui sa punem picioarele in niscaiva borcane cu apa.
Din ratiuni care ma depasesc
Cand vor fi gata, stupii vor pleca la dna Elena care mi-a promis 3 roiuri naturale dar vazand cat de "proaspeti" suntem in domeniu a decis sa instaleze ea albinele in stupi ca sa fie sigura ca nu dam chix (macar in prima faza).
Va urez o saptamana faina,
Ioana - 0724138588