Ioan Guist scrie:Paul
Si tu ai dreptate si colegii au dreptate si vremea are "dreptate".
Una peste alta eu cred ca astea sunt consecintele stationarului. Vatra inchisa, una doua flori mai abundent , care pot fi injumatatite de vreme, probleme intime adunate an de an.
Intrebarea trebuie sa fie : De ce exista familii ce au dat inainte????.Ce face diferenta? Gena, ar fi o explicatie.Ar mai fi si economia generatilor de culegatoare.Ca daca o prins doua ore sau doua zile in plus la polen cu nectar, in saptamanile de ploaie nu au stat cu unghia'n gat.
De aceia cred ca pe langa stimulare , trebuie sa gandim si pastrarea unei rezerve minime in cuib.Se stie ca familia pune stop sub o anumita rezerva.Mai ales daca nu vine de afara.Nu extragem niciodata din cuib!! Nu e cazul tau Paul ,dar zic asa.Musai sa avem doua rame de rezerva....blana.
Ar mai fi si o fecundare deficitara la unele matci.Ar mai fi si o nosema latenta.
Ar mai fi si stuparul da ....nu e cazul
Hai ca le scoti tu la capat.NU dispera .
Ioane ... sa traiesti !!! La obiect , ca de obicei ...
Familiile care au dat inainte au fost mutate pe la inceputul lui martie pe o alta vatra cam la 3 km de actuala locatie deoarece proprietarul terenului unde imi tin eu stupii are o livada pe care o stropeste ! Dat fiind faptul ca "noua vatra"nu prea prezinta siguranta , ca am fost si eu nitel "comod"nu am deplasat decat aceste 3 familii !
Rezerve . Pai , cu ce-am mai stimulat in primavara , cu ce-au cules la pomi erau cam 2 rame plus coronite ! Dupa salcam ... USCAT !N-a dat nimic sau a dat numai pentru ele. Bineinteles ca n-am mai stimulat de dinainte de inflorirea pomilor ca deh , am sperat sa gust si eu o miere curata de salcam.
Fecundarea deficitara ... habar n-am !
Nosema latenta ... aici cred ca-i buba. Stuparu' lu'peste ... BUBOIUL !!!
Ce sa ascult eu de UNUL care m-o invatat in primul an de stuparie sa las pe iarna rame pline din leat in leat? ... Am pus botul la ... "miere pe jumatate de rama"ca vezi doamne sa fie celule goale in care sa se inghesuie ca pastreaza mai bine caldura ...

Ce sa ascult eu pe ALTUL care m-o invatat sa nu bag gioarse pe iarna? Eu ... ma laudam cu trabantul pe 2 rame (1 interval) care trece iarna ... Ca si concluzie, in ianuarie au ajuns pe leat. Au urmat turte, uzura, lipsa zbor de curatire, diaree ... Asa ca , stuparu'lu'peste, nosema si stropirile la livada inseamna un nou inceput ...AIA.E. !!!
Sa fii iubit si ... sa nu-ti ajunga butoaiele !!!