Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

rog...o parere !!!

Mesajde paul » 07 Iun 2013, 22:13

Efectiv ma depaseste situatia ...
Habar n-am ce se intampla dar familiile mele in marea lor majoritate ... bat pasul pe loc, ba mai rau, am impresia ca slabesc pe zi ce trece!
Pe scurt ... cei care in aprilie aveau 2 rame cu puiet , acum au tot ... 2 rame ! :evil: Cei care aveau 4 , acum ... tot 4 ! Vreo doua familii s-au dezvoltat la capacitate ! Atat ! In rest ... jale si amaraciune :evil:
Am tinut familiile stranse . Nici un rezultat .Le-am lasat mai in larg ... nici un rezultat . Le-am dat sirop . Unele dintre ele nici macar nu s-au atins de el .
Habar n-am ce-i de facut !
Un sfat sau mai multe mi-ar prinde foarte bine ... Please !!!
Am scris in aceasta pagina cunoscand faptul ca sunteti mult mai indulgenti si intelegatori cu incepatorii ! 8-)
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Re: rog...o parere !!!

Mesajde Mircea_63 » 07 Iun 2013, 22:49

Paul, stii cum stau cu experienta. ;) Totusi...

Schimba matcile! Daca n-ai miere de dat la angrosisti, fumidil. Daca tot nu e mult puiet, trage-i si un varachet, ca nu strica.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde un OM » 07 Iun 2013, 22:55

In afara problemelor banuite, ceva cules este in zona? De la ce anume?
un OM

Mesajde paul » 07 Iun 2013, 23:32

Mircea_63 scrie:Paul, stii cum stau cu experienta. ;) Totusi...

Schimba matcile! Daca n-ai miere de dat la angrosisti, fumidil. Daca tot nu e mult puiet, trage-i si un varachet, ca nu strica.

Mircea ... de multe ori o teorie bine structurata, bate experienta !!!
La treaba cu schimbatul matcilor m-am gandit si eu .Sper sa gasesc pe undeva , ceva mai de calitate .
Miere n-am nici macar cat sa pun in ochi la un soarece . :evil: Fumidil ... nu stiu unde sa gasesc.
Am o familie beton pe 20 de rame full cu albina din care 11 rame erau cu puiet saptamana trecuta (marti). I-am tot bagat sirop si trag nadejde sa intre in friguri . Daca am botci ii aplic o diviziune "mortala"in vreo 7-8 nuclee pe o rama cu puiet incadrata de 2 rame cu miere si pastura ... Astept sa se imperecheze reginele si apoi schimb "defectele"!
Multumesc frumos pentru sfaturi !!! Domn ca ... INTOTDEAUNA !!!
Ultima oară modificat de paul pe 07 Iun 2013, 23:39, modificat 1 dată în total.
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde paul » 07 Iun 2013, 23:38

un OM scrie:In afara problemelor banuite, ceva cules este in zona? De la ce anume?

Cules este . Din hranitor ... :evil: Sau ... apa de ploaie . Ploua aproape neintrerupt de ... 3 saptamani . Balteste apa sub stupi ... Astazi nu m-am putut apropia de stupi fara cizme de cauciuc . Nu mai spun ce m-am innamolit ... Naspa rau de tot.
paul

Mesajde Trantorul@ » 08 Iun 2013, 11:45

Totusi stai bine ca nu or regresat..
Daca nu intra polen constant si pe langa si ceva nectar ce dezvoltare vrei sa ai la familiile mai slabe ? ( la mine de 3 saptamanii ploua aproape intr-una si temp de max 15 grade) , daca ai conditiile astea indeplinite( adica daca intra polen constant si ceva nectar) mai departe te gandesti ca nu-s matcile de calitate , ca sunt napadite de paduchi , viroze ...
La mine anul trecut dupa salcam aveam minus o rama de puiet in toate familiile fata de ce aveam inainte de salcam , albinele noastre maidaneze daca nu intra ce trebuie mai dau si inapoi nu numai inainte ca altele ...(nici macar nu stiu ce gust o avut salcamul anul trecut :lol: ).
Nu strica stupu bun , ala ai grija de el ca ii unu dintre ce-i recordisti , si cel mai bine ii sa ai matci din schimbare linistita din el nu de roire , sa-l lasi in pace pana schimba el linistit si sa-l urmaresti cum se comporta in toti acesti ani (adica pana se epuizeaza matca) ....
Nu mai sunt vremurile ce erau ... spor .
Sa gandeasca altii pentru noi!!!
Ne meritam soarta cu varf si indesat!!!
Un pierde vara!!!

Sa fi domn ii o intamplare, sa fii om ii lucru mare!!!
Trantorul@

Mesajde proapis13 » 08 Iun 2013, 13:20

paul scrie:Efectiv ma depaseste situatia ...... cei care in aprilie aveau 2 rame cu puiet , acum au tot ... 2 rame ! :evil: Cei care aveau 4 , acum ... tot 4 ! Vreo doua familii s-au dezvoltat la capacitate !

In mod normal toate fam si roiurile de anul trecut ar trebui ca la data asta sa fie intre 7 si 9 rame cu puiet de toate varstele :!:
Cel putin asa sunt la mine,ce trebuie facut acum???? cand cumperi mat bio ai grija ce cumperi si fereste-te sa inmultesti ce ai in stupina
Schimbi reginele si la anul mai vorbim
In cel mai fericit caz poate ca ai babaciuni de 2-3 ani si au cam terminat gloantele
Nu mai departe de ieri am schilodit si eu una alba si alta....albastra
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde Ioan Guist » 08 Iun 2013, 15:11

Paul
Si tu ai dreptate si colegii au dreptate si vremea are "dreptate".
Una peste alta eu cred ca astea sunt consecintele stationarului. Vatra inchisa, una doua flori mai abundent , care pot fi injumatatite de vreme, probleme intime adunate an de an.

Intrebarea trebuie sa fie : De ce exista familii ce au dat inainte????.Ce face diferenta? Gena, ar fi o explicatie.Ar mai fi si economia generatilor de culegatoare.Ca daca o prins doua ore sau doua zile in plus la polen cu nectar, in saptamanile de ploaie nu au stat cu unghia'n gat.
De aceia cred ca pe langa stimulare , trebuie sa gandim si pastrarea unei rezerve minime in cuib.Se stie ca familia pune stop sub o anumita rezerva.Mai ales daca nu vine de afara.Nu extragem niciodata din cuib!! Nu e cazul tau Paul ,dar zic asa.Musai sa avem doua rame de rezerva....blana.
Ar mai fi si o fecundare deficitara la unele matci.Ar mai fi si o nosema latenta.

Ar mai fi si stuparul da ....nu e cazul :P

Hai ca le scoti tu la capat.NU dispera .
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde paul » 08 Iun 2013, 18:21

Trantorul@ scrie:Totusi stai bine ca nu or regresat..
Daca nu intra polen constant si pe langa si ceva nectar ce dezvoltare vrei sa ai la familiile mai slabe ? ( la mine de 3 saptamanii ploua aproape intr-una si temp de max 15 grade) , daca ai conditiile astea indeplinite( adica daca intra polen constant si ceva nectar) mai departe te gandesti ca nu-s matcile de calitate , ca sunt napadite de paduchi , viroze ...
La mine anul trecut dupa salcam aveam minus o rama de puiet in toate familiile fata de ce aveam inainte de salcam , albinele noastre maidaneze daca nu intra ce trebuie mai dau si inapoi nu numai inainte ca altele ...(nici macar nu stiu ce gust o avut salcamul anul trecut :lol: ).
Nu strica stupu bun , ala ai grija de el ca ii unu dintre ce-i recordisti , si cel mai bine ii sa ai matci din schimbare linistita din el nu de roire , sa-l lasi in pace pana schimba el linistit si sa-l urmaresti cum se comporta in toti acesti ani (adica pana se epuizeaza matca) ....
Nu mai sunt vremurile ce erau ... spor .

@Trantorul ... te salut !!!
Hai sa le luam ...ïnsetisor":
-polen a mai intrat pentru ca nu a plouat incontinuu. Au mai fost ferestre de zbor de cateva ore pe zi iar temperaturile au fost in jur de 20-21C. La salcam cele mai bune familii au progresat , de la 5-6 rame cu puiet inainte , la 7-8... dupa ! Numai ca gioarsele au ramas ... la fel ! Nimic in plus, nimic in minus :evil: Si asa se prezinta si acum !
Stupul ala bun cred ca se pregateste de roit deoarece chiar azi cand i-am controlat pe toti am constatat ca avea pe fiecare rama cu puiet cate 4-5 potirase . Inseamna ca urmeaza ... marea divizare!
Multumesc frumos pentru sfaturi !
Sa traiesti !!! :P
LE ...rog un moderator sa stearga mesajul precedent . Nu mi-o iesit ... transmiterea . :( Nici net-ul asta nu mai e ce-o fost ... :)
paul

Mesajde paul » 08 Iun 2013, 18:34

proapis13 scrie:In mod normal toate fam si roiurile de anul trecut ar trebui ca la data asta sa fie intre 7 si 9 rame cu puiet de toate varstele :!:
Cel putin asa sunt la mine,ce trebuie facut acum???? cand cumperi mat bio ai grija ce cumperi si fereste-te sa inmultesti ce ai in stupina
Schimbi reginele si la anul mai vorbim
In cel mai fericit caz poate ca ai babaciuni de 2-3 ani si au cam terminat gloantele
Nu mai departe de ieri am schilodit si eu una alba si alta....albastra

Mariane ... sa traiesti !!!
Drept ii ... ce spui ! Am si eu vreo 3 familii care au acum intre 7 si 10 rame cu puiet ! Dar mai am si vreo 2 care au 2 rame cu puiet , vreo 2 care au cate 4 ... :o Precizez ca 2 regine , una are 2 rame cu puiet si una are 4 , sunt cumparate anul trecut, ca deh, m-am chitit eu ca nu-i bine sa ma inmultesc cu maidanezele mele care mi-au dat peste 20 kg. de miere la tei :evil: Asa ca ...
Nu mai am nici o babaciune !Toate sunt "bunaciuni"de asta vara ! :evil:
Sa fii iubit !!!
paul

Mesajde proapis13 » 08 Iun 2013, 19:07

paul scrie:
proapis13 scrie:Precizez ca 2 regine , una are 2 rame cu puiet si una are 4 , sunt cumparate anul trecut, ca deh, m-am chitit eu ca nu-i bine sa ma inmultesc cu maidanezele mele care mi-au dat peste 20 kg. de miere la tei :evil: Asa ca ...
Nu mai am nici o babaciune !Toate sunt "bunaciuni"de asta vara ! :evil:
Sa fii iubit !!!

Singura explicatie este ca nu s-au imperecheat corespunzator;
vezi anul trecut si hrana administrata reginelor inainte si dupa eclozionare in unele zone a fost deficitara
inca ceva,albina noastra autohtona chiar si stimulata e programata genetic sa ajunga la maximul dezvoltarii undeva la tei
daca o luam prea tare cu hrana proteica din iarna riscam sa cumparam scara intre rapita si salcam
daca iti prisoseste cumva atinge-ma si pe mine cu o nepoata de maidaneza de-aia de face 20 de kg de miere de tei
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde paul » 08 Iun 2013, 19:15

Ioan Guist scrie:
Paul
Si tu ai dreptate si colegii au dreptate si vremea are "dreptate".
Una peste alta eu cred ca astea sunt consecintele stationarului. Vatra inchisa, una doua flori mai abundent , care pot fi injumatatite de vreme, probleme intime adunate an de an.

Intrebarea trebuie sa fie : De ce exista familii ce au dat inainte????.Ce face diferenta? Gena, ar fi o explicatie.Ar mai fi si economia generatilor de culegatoare.Ca daca o prins doua ore sau doua zile in plus la polen cu nectar, in saptamanile de ploaie nu au stat cu unghia'n gat.
De aceia cred ca pe langa stimulare , trebuie sa gandim si pastrarea unei rezerve minime in cuib.Se stie ca familia pune stop sub o anumita rezerva.Mai ales daca nu vine de afara.Nu extragem niciodata din cuib!! Nu e cazul tau Paul ,dar zic asa.Musai sa avem doua rame de rezerva....blana.
Ar mai fi si o fecundare deficitara la unele matci.Ar mai fi si o nosema latenta.

Ar mai fi si stuparul da ....nu e cazul :P

Hai ca le scoti tu la capat.NU dispera .

Ioane ... sa traiesti !!! La obiect , ca de obicei ... :P
Familiile care au dat inainte au fost mutate pe la inceputul lui martie pe o alta vatra cam la 3 km de actuala locatie deoarece proprietarul terenului unde imi tin eu stupii are o livada pe care o stropeste ! Dat fiind faptul ca "noua vatra"nu prea prezinta siguranta , ca am fost si eu nitel "comod"nu am deplasat decat aceste 3 familii ! :?
Rezerve . Pai , cu ce-am mai stimulat in primavara , cu ce-au cules la pomi erau cam 2 rame plus coronite ! Dupa salcam ... USCAT !N-a dat nimic sau a dat numai pentru ele. Bineinteles ca n-am mai stimulat de dinainte de inflorirea pomilor ca deh , am sperat sa gust si eu o miere curata de salcam.
Fecundarea deficitara ... habar n-am !
Nosema latenta ... aici cred ca-i buba. Stuparu' lu'peste ... BUBOIUL !!!
Ce sa ascult eu de UNUL care m-o invatat in primul an de stuparie sa las pe iarna rame pline din leat in leat? ... Am pus botul la ... "miere pe jumatate de rama"ca vezi doamne sa fie celule goale in care sa se inghesuie ca pastreaza mai bine caldura ... :| Ce sa ascult eu pe ALTUL care m-o invatat sa nu bag gioarse pe iarna? Eu ... ma laudam cu trabantul pe 2 rame (1 interval) care trece iarna ... Ca si concluzie, in ianuarie au ajuns pe leat. Au urmat turte, uzura, lipsa zbor de curatire, diaree ... Asa ca , stuparu'lu'peste, nosema si stropirile la livada inseamna un nou inceput ...AIA.E. !!!
Sa fii iubit si ... sa nu-ti ajunga butoaiele !!!
paul

Mesajde paul » 08 Iun 2013, 19:32

proapis13 scrie:daca iti prisoseste cumva atinge-ma si pe mine cu o nepoata de maidaneza de-aia de face 20 de kg de miere de tei

Mariane ... au fost peste 20 kg. in conditiile in care nu am mai avut caturi sa le pun in cap !!! Umplusera ambele caturi de 1/2 plus vreo 3 rame in cuib si nici macar nu m-o dus capu'sa extrag mierea necapacita si sa le dau front de lucru . Si teiul argintiu abia incepuse sa se deschida ...
Pai ce nepoate sa mai am ca mosul de la care am cumparat eu primele familii facea roi cu regine de salvare ! Si alea nu-s bune !!!... 8-) :lol: Ca acum mi-am luat regine ... "selectionate" ;)
paul

Mesajde Ioan Guist » 08 Iun 2013, 19:43

Nici-un an nu-i ca alalalt.Se mai aseamana pe ci pe colo, da...asta e ce ne prinde.Ca nu-i la indigo si nu ne plictisim.Nu e rutina.
Si eu am iernat familii mici catre...nuclei.Nu am asteptat de la ele nimic insa.Doar o regina cu albina in primavara.Acum e ...la numar.In toamna e familie.
Facem tot felul si incercam toate variantele.Invatam in fiecare an si dam cu capul una-n 'truna.Viata.

Familile mici trebuie gadilite.Asigurat cules.Asigurata hrana.Egalizat intre ele.Vazut ce matca merge dar care nu are acoperire.Luat de la aia care o luat-o ca "nesimntita" inainte si ajutata aia ce nu are popor.Dupa doua luni poate dam inapoi ce am luat.Mutate rame.Intoarse.Are mancare nu are albina? Rocada cu alalalt.Nu stam.Cand nu facem miere, facem albina din toate lazile.

Cand facem miere insa, umplem cu albina inainte de primul cules si nu mai umblam pana la final.Numai la miere si plimbat.

In orice stupina gasim stupi foarte buni si stupi f rai.Tot felul de cauze. Importanta este procentul de familii ce alcatuiesc media.Ca ...astia sunt baza.

Numai bine.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde Trantorul@ » 08 Iun 2013, 20:16

Pot sa apara potirase dar nu este obligatoriu sa si roiasca , ia si inmulteste din recordisti tai care ii ai 1, 2, 3 ... ca si ce cumperi max 10% sunt recordiste in cel mai fericit caz restu ... si mai poti sa prinzi si numa gioarse din tot ce cumperi si ce o sa cresti tu la fel or sa fie daca ai procent de 10% sa fii multumit ( astea cu recordiste intra in categoria celor care nu tre sa le ajuti ,, prepari '' si in salcam daca te lasa vremea sa umple cel putin 9 -10 rame 1/1 dadant ) restul faci din 2 unu si cu unu culegi si unu il treci in categoria familii ajutatoare ...
Eu nu am cumparat nici un fel de material genetic , asa ca ia si inmulteste din aia care ii vezi cu ochi tai cum evolueaza ca se poate....
Sa gandeasca altii pentru noi!!!
Ne meritam soarta cu varf si indesat!!!
Un pierde vara!!!

Sa fi domn ii o intamplare, sa fii om ii lucru mare!!!
Trantorul@

Mesajde jenica67 » 09 Iun 2013, 20:23

Daca aia care nu progreseaza deloc, au stat pe vatra si aia care stau bine, au fost deplasati, s-ar putea sa ai polen cules de la pomii care au fost stropiti si folosindu-l albinele, mereu ai avut mortalitate si deci regres. Este o ipoteza. Poate ar fi bine sa scoti ramele cu pastura si miere, sa le dai rame cu pastura si miere din stupii puternici, sa vezi daca se va intampla vre-o schimbare.
jenica67

Următorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR