M-am ocupat de acea familie de albine ca de un copil. Era ca un simbol pentru mine.
De Florii m-am dus cu familia la taica-miu, sa sarbatorim impreuna.
Taica-miu avea niste invitati pe care nu-i stiam...o doamna si-un domn.
Si am zis sa socializez...o tigare, o cafea...una alta.
Domnul, la vre-o 60 de ani, se uita la mine de parca ar fi vrut sa-mi spuna ceva...
Imi zice:
-Florine, am inteles ca ai avut albine?...
-Da, dar nu a fost sa fie. De ce intrebati?Omul avea 65 de familii de albine, camion-pavilion...etc.
I-am zis ca tare mult as vrea, daca se poate, sa-l pot ajuta cu tot ce se poate face intr-o stupina in pastoral. Vroiam neaparat sa vad ce inseamna pastoralul.
Omul imi zice ca asta voia sa-mi propuna. Sa merg cu el in pastoral, sa-l ajut cu tot ce are nevoie ca si munca, ca el nu prea mai face fata(oaresce probleme medicale). In schimb imi asigura transportul pentru 15-20 de stupi-pe culoarul pavilionului.
Bun. Am stabilit urmatoarea intalnire la el in stupina si am intrat in paine ca sa zic asa. Era la 20 de km de mine, faceam naveta zilnic.
In prima faza l-am ajutat cu tot ce presupune pregatirea pentru plecarea in pastoral....munca necalificata-carca. Curatat cutii, chituit, reparat, vopsit, flambat cutii, carat, curatat rame...etc.
La un moment dat m-a rugat sa-l ajut la transvazat familiile din lazile de peste iarna in cutiile puse la punct.
Era in aprilie 2012.
Era foarte suparat de starea familiilor de albine...foarte slabe, depopulare masiva. Concluzia lui a fost ca o cauza principala ar fi o fabrica de prelucrat fructe din zona.
Din cele 65 de familii a unificat pana a ajuns la 30 de familii.
In cateva zile am finalizat pregatirile de deplasare si a mutat stupii intr-o zona unde e salcam II.
Omul era foarte suparat. Nu m-a mai cautat.
Mi-am zis ca asta e....voi merge mai departe incercand sa fac un pastoral cat de cat. Deja arvunisem 15 familii de albine de la un apicultor din zona. Abia am gasit sa cumpar, se apropia salcamul...apicultorii nu mai vindeau.
In ziua in care trebuia sa iau familiile de albine in cutiile mele de 15 feluri, ma suna nea Bebe(apicultorul despre care vorbeam).
-Hai Florine, ce faci? C-a inflorit salcamul!...Era 9 mai 2012.
-Pai stai nene ca mesteresc la cutii...-Lasa ca-ti dau eu cutii bune imprumut pan' la toamna.In dimineata aia m-am dus repede de-am luat cutiile de la el si pana la pranz erau deja populate cu familiile de albine arvunite. Am achitat si am asteptat seara sa intre culegatoarea. A doua zi dimineata eram cu 17 stupi(15 cumparati+1bonus la tranzactie+
familia nemuritoare) la salcam II.