Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Pagina lui Jonny_it :)

Mesajde cobi » 28 Sep 2011, 10:05

Salut Jonny_it!

La ce altitudine ai vatra?
Eu sunt undeva la 650m altitudine (zona premontana) si pot sa spun ca noaptea au scazut temperaturile sub 10gr.

Cand dai ultimul tratament cu VF?

Imi place ce vad la tine (pag personala) si nu-i o lauda ci doar o constatare a faptelor tale. :)
Spor in toate.
cobi

Mesajde jonny_it » 28 Sep 2011, 10:37

cobi scrie:Salut Jonny_it!

La ce altitudine ai vatra?
Eu sunt undeva la 650m altitudine (zona premontana) si pot sa spun ca noaptea au scazut temperaturile sub 10gr.

Cand dai ultimul tratament cu VF?

Imi place ce vad la tine (pag personala) si nu-i o lauda ci doar o constatare a faptelor tale. :)
Spor in toate.

Am 3 vetre, din care 1 mai mult sau mai putin folosita(de obicei duc roii acolo pt ca pun si culegatoare in ei); una e la peste 1000 metri, merg zilele astea pana acolo si iau GPS-ul cu mine si o sa pun pe forum altitudinea; poate si pentru ca este putin mai ferita de curenti temperaturile nu au fost sub 10 grade - am un termometru digital si pot vedea istoricul de la anumita ora ;

Ultimul tratament dupa ce iese puietul; oricum candva in octombrie, dar daca observ ca se raceste tare il fac si fara sa fie iesit tot puietul ..
jonny_it

Mesajde jonny_it » 01 Oct 2011, 20:45

Pregatire pentru iarna. Deja incepe sa fie racoare dimineata, foarte putin polen/nectar.
Pe una dintre vetre maxim 1-2 rame cu puiet(pe una este putin mai mult).

Cum pregatesc eu o familie normala pentru iarna. :lol:

jonny_it

Mesajde Bambucha » 01 Oct 2011, 21:45

"gigea" :D
16-18 kg daca mai e si naturala, mai trebuie doar rame bagate la primavara. Asa ii bibilesc si eu ( am 3,14 stupi).
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde jonny_it » 01 Oct 2011, 22:18

Bambucha scrie:"gigea" :D
16-18 kg daca mai e si naturala, mai trebuie doar rame bagate la primavara. Asa ii bibilesc si eu ( am 3,14 stupi).

Am si ceva mai bun :lol:

jonny_it

Mesajde jonny_it » 01 Oct 2011, 22:38

3,14 = PI ? :lol:
jonny_it

Mesajde jonny_it » 01 Oct 2011, 22:45

Furtisag:

Am inchis stupii cu problema 10 minute pana se linistesc hoatele si dupa aia totul este ok.

jonny_it

Mesajde jonny_it » 01 Oct 2011, 22:47

:lol:

jonny_it

Mesajde andrei_calinescu » 01 Oct 2011, 23:28

jonny_it scrie::lol:

Copil mic ce sa-i faci....
Ia sa vezi daca -l ia o albina in freza, tace malc.
Parintii au avut un ciobanesc german pana acu ceva timp.
Cand era un pic mai mare ca Piedone al tau, l-am luat la stupi. Latra, alerga, rupea tot.
La un moment dat s-a taiat filmul. Nu se mai auzea nimic.
Fusese intepat de o lunetista probabil agasata. Statea sub masa de voiaj si nu mai vroia sa iasa sub nici un chip.
Atunci a invatat un pic sa se poarte.
andrei_calinescu

Mesajde Cristian IONITA » 02 Oct 2011, 09:22

jonny_it scrie:

Am si ceva mai bun :lol:

Intrebari:

1. de ce reduci cuibul? ... daca lasi toate ramele e de rau?
2. de ce iei toate ramele la mana? dupa primele 2 e cam evident ce-o sa gasesti in continuare.
2. de ce scoti din ramele laterale? mie imi par a fi cele care contin pastura.

care este media numarului de rame pe care o sa ramana familiile peste iarna.
Mircea_63 - bosorog senil si isteric
lucky5strike - parvenit si profitor
Cristian IONITA

Mesajde jonny_it » 02 Oct 2011, 13:13

Cristian IONITA scrie:Intrebari:

1. de ce reduci cuibul? ... daca lasi toate ramele e de rau?
2. de ce iei toate ramele la mana? dupa primele 2 e cam evident ce-o sa gasesti in continuare.
2. de ce scoti din ramele laterale? mie imi par a fi cele care contin pastura.

care este media numarului de rame pe care o sa ramana familiile peste iarna.

Raspunsuri: :)

1. In corpul de sus, unde o sa urce albina dupa ce consuma ce mai este jos este bine daca este redus cuibul, iernarea este mult mai usorara. Asta o spun din proprie experienta dupa ce am vazut diferenta intre familiile iernate cu toate ramele sus(11) si familile unde am restrans cuibul; in plus primavara de dezvolta ceva mai bine si mai repede. Daca tinem cont si zona unde sunt(jumatate de an este iarna) probabil o sa imi dai dreptate.

2. O data pe an iau toate ramele la mana, de obicei toamna, atunci este mai mult timp liber, nu mai sunt alte lucrari, etc ..
de ce?
a) Elimin toate ramele vechi sau cu celule de trantori.
b) Nu las in centrul cuibului rame noi pentru ca acolo o sa fie primul puiet primavara.
c) S-a mai intamplat sa gasesc familii cu 7-8 rame pline cu miere si 1 rama aproape goala in centrul cuibului. Cu toate ca o astfel de familie trece usor iarna pentru ca ramele care sunt langa rama respectiva sunt pline in primavara are o problema. Primavara nu verific toate familiile, verifica 1-2-3 prin sondaj sa vad cum evolueaza si atat; nu verific primavara pentru ca este mult mai daunator pentru ele(atunci este mai rece, apar primele suprafete cu puiet, zona de munte = probleme).
d) Trebuia sa va arat cum arata o familie in aceasta perioada, nu puteam altfel decat ridicand ramele. :)

3. Minim 4 intervale; majoritatea sunt pe 6-7 intervale si cateva pe 8-9 intervale - aproximativ
jonny_it

Mesajde Cristian IONITA » 02 Oct 2011, 17:17

am inteles, multumim de observatie

din pateticile mele incercari de a lucra cu ME am gasit ca e cam obositor (si costisitor) sa reduc numarul de rame, daca reduc numai sus (ceea ce ar fi oki) risc ca in primavara sa-mi creasca fasii in spatiul gol, daca reduc si sus si jos ma apuca disperarea ca e de munca, adaugam costul diafragmelor (atat achizitie cat si transport si depozitare cand nu le tii in stupi), pur si simplu am hotarat sa las toate 10 rame cat mai pline de miere capacita, albinele or sa-si faca cuib doar pe 6-7 din 10 dar cele ramase vor fi foarte utile in primavara, sa sparg cuibul cu ele.
Mircea_63 - bosorog senil si isteric
lucky5strike - parvenit si profitor
Cristian IONITA

Mesajde Bambucha » 02 Oct 2011, 17:58

Cristian IONITA scrie: pur si simplu am hotarat sa las toate 10 rame cat mai pline de miere capacita, albinele or sa-si faca cuib doar pe 6-7 din 10 dar cele ramase vor fi foarte utile in primavara, sa sparg cuibul cu ele.

Intreb si eu:
La dadant tot pe 10 rame formezi cuibul? Strangerea cuibului are rol de a avea consum economic de hrana, cu minimalizarea pierderilor din coaja ghemului+ marele avantaj in prima parte a primaverii de mentinere a caldurii fara uzura prea mare atunci cand e nevoie de puiet ca niciodata. Cele 16-18 kg de miere asigura consumul pana in aprilie-mai, multi fac greseala sa lase mai putin trec cu bine iarna si se trezesc cu familii moarte in martie..
Ca este foarte multa manopera si mult efort de acord, insa la nivel de hobby se obin cele mai bune rezultate astfel.
De la un 40-50 de familii in sus trebuie schimbata optica diametral opus fiindca timpul=bani.
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde jonny_it » 03 Oct 2011, 10:21

Cristian IONITA scrie:am inteles, multumim de observatie

din pateticile mele incercari de a lucra cu ME am gasit ca e cam obositor (si costisitor) sa reduc numarul de rame, daca reduc numai sus (ceea ce ar fi oki) risc ca in primavara sa-mi creasca fasii in spatiul gol, daca reduc si sus si jos ma apuca disperarea ca e de munca, adaugam costul diafragmelor (atat achizitie cat si transport si depozitare cand nu le tii in stupi), pur si simplu am hotarat sa las toate 10 rame cat mai pline de miere capacita, albinele or sa-si faca cuib doar pe 6-7 din 10 dar cele ramase vor fi foarte utile in primavara, sa sparg cuibul cu ele.

Ai perfecta dreptate, este mult mai simplu sa lasi toate ramele. Si eu le lasam asa de multe ori. Totusi mult mai bine ierneaza cand ai strans putin cuibul.
Sa facem un calcul simplu: filmuletul are 3 minute, sa zicem ca imi ia 5 minute pentru fiecare familie sa o aranjez toamna: 5 x 60 = 300 / 60 = 5 .. adica imi trebuie 5 ore pentru fiecare 60 de familii; din experienta proprie iti pot spune ca nu trebuie chiar atat pentru ca unele se fac mai repede(in special familiile mai puternice).

Da, eu toamna fac o lucrare in plus fata de tine care lasi toate ramele. Totusi chiar daca la mine primul zbor de curatire o sa fie prin martie garantez ca mai am familii mai puternice decat daca le lasam pe 10-11 rame. Primavara doar completez cu rame(garantez ca fac 100 de familii pe zi) .. si cam atat.

Inca ceva: reduc ramele doar sus, jos raman toate; acolo eu am scos si rame de jos pentru ca erau cu celule de trantori/rame vechi; in mod normal daca am scos rame completez cu rame sa fie plin.

La ME mai ai un avantaj: toata vara nu trebuie sa stai prin copaci si asta fara prea mari eforturi.
jonny_it

Mesajde jonny_it » 03 Oct 2011, 10:35

Bambucha scrie:Intreb si eu:
La dadant tot pe 10 rame formezi cuibul? Strangerea cuibului are rol de a avea consum economic de hrana, cu minimalizarea pierderilor din coaja ghemului+ marele avantaj in prima parte a primaverii de mentinere a caldurii fara uzura prea mare atunci cand e nevoie de puiet ca niciodata. Cele 16-18 kg de miere asigura consumul pana in aprilie-mai, multi fac greseala sa lase mai putin trec cu bine iarna si se trezesc cu familii moarte in martie..
Ca este foarte multa manopera si mult efort de acord, insa la nivel de hobby se obin cele mai bune rezultate astfel.
De la un 40-50 de familii in sus trebuie schimbata optica diametral opus fiindca timpul=bani.

Am organizat astfel cand aveam si 144 de familii si lua cam 2 zile. 2 zile ca sa pot sta linistit iar in primavara sa am 1-2 rame de puiet in plus .. probabil merita.

Tot legat de me trebuie sa tinem cont ca si dadant-ul si ME-ul(langstroth) au inceput sa fie folositi pe la 1850 - 1860. Totusi daca ne uitam putin prin SUA, China, Australia, Brazilia, Noua Zeelanda, Argentina si alte cateva tari cu apicultura dezvoltata nu prea vedem dadant, de ce?

Cel putin in SUA vad mai multi MER(care este un model relativ nou) decat dadant.
In SUA/Australia imaginea deja e clasica: ME vopsiti in alb peste tot :lol:
jonny_it

Mesajde jonny_it » 03 Oct 2011, 11:00

Omul cat traieste invata. :lol:
Fişiere ataşate
DSC03629.JPG
jonny_it

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?