Catre Cristi Vidrican
Doamna, cu pricina, a avut nevoie de marfa sa vanda.Dup'aia a avut stoc si a facut ....gat.Tu , apicultorul lui peste, trebuia sa te uiti atent la refractrometru si sa analizezi mierea si functie de temperatura.Ca...exista un tabel ce -ti spune cu cate grade de umiditate scazi daca mierea e calda.Adica cu cat mierea e mai calda cu atat scazi din umiditatea data de refractometru.
De ce noi ne-am luat refrectometru.
Prin 2004-2005, ani grei cu reducere drastica la pretul platit de procesator (< 50-60 % fata de 2003) domnul procesator (nu dau nume ca suna prost)a venit in camp si a luat poliflora.Am umplut un camion.L-am cocosat.Noi stiam sigur ca am extras numai capacit.Bloc.Trei rame au fost cu 1/2 capaceala si restul era capacit bloc.Miere gigea.Procesatorul ne suna si ne comunica ca avem umiditate peste 21.Prostii.Urmatoarea zi am sunat in Germanica si am comandat doua refractrometre cu 50 euro daraba.O caruta de bani pentru noi.Ca ... eram cu cureaua la max.Am incasat banii minus diferenta d eumiditate.
Astazi, punem refractrometru si stiu la fix ce am in butoi.
Si acum in subiect.
Apicultorii de pastoral au doua mari avantaje.
1 Au stupii in cules mai tot timpul.Se stie ca albina cu cat e mai muncita cu atat familia e mai robusta.
2 Mierea marfa predata la procesator este analizata si reanalizata.Producatorul este taxat in minus pentru fiecare rabat de la calitate.Umiditate, adaos de miere de alta sursa pentru mierea uniflora,impuritati si ceara sau albina moarta, etc sunt taxate.Despre antibiotice ...exclus.Te mananca astia la micul dejun.Ramai cu un camion de miere sa faci baie in ea

Problema noastra a fost cat pe ci sa bubuie anul trecut, cand Uniunea Europeana a cerut analiza pe miere la incarcarea cu polen modificat genetic.Mai stiti cu castravetii din Spania??? Ei bine, daca aveai 20 tone de salcam curat si in el era un graunte de polen modificat genetic de la rapita sau fructiferi, nu se exporta.Deci, o mananci pe toata cu gura ta.
Blocaj total.Analizele erau 3-5 sute de euro in Elvetia.Tampenii de la coana Europa.Procesatorii nu au mai luat nimic de pe piata pana in iunie.Nu aveam paine pe masa.Mai grav decat in 2004 cand o intrat China pe piata.
Sa vi acum si sa sugerezi ca aia din pastoral nu fac miere de calitate, este (sper) o lipsa crasa de informare.
Cat despre stiinta apiculturii, aia ce fac pastoral, aia ce traiesc de pe albina, apai aia stiu bine cu ce se mananca apicultura.Ca-i doare la buzunar orice nereusita.Astia ce fac pastoral numai ca nu stiu cum o cheama pe fiecare albina in parte, dar stiu exact cum sa tina de familii s afie sanatoase, sa faca miere vandabila an de an, sa investeasca in tehnica si material biologic, sa fie la curent cu informatia de top.
Am mai scris.
In pastoral sunt cei ce au dat cu capul. Cei ce cunosc bine de tot economia generatiilor in familia de albine si stapanesc "perfect" miscarea dupa meteo si botanica ce secreta nectar.Cei din pastoral sunt cei de volum si calitate ce iese in afara tarii.
In stationar sunt conservatorii de material biologic, conservatorii de brand local, detinatorii de tehnici rustice, patratorii de istorie.
Fiecare are locul lui.Fiecare ar trebuii sa-si cunoaca bine rolul in apicultura Romaneasca.