Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

matca trantorita ?

Mesajde pngflorin » 29 Iun 2012, 10:36

Am urmatoarea situatie :
-vert de 11 RD, cules slab, populatie putina pt aceasta vreme.
-matca 2010, nu am vazut matca la control.
-ou 3-5 zile.
-5 rame cu puiet de trantor, miere, puiet de lucratoare, tot intercalat ca o tabla de sah, nimic compact.
-f multe botci capacite si necapacite.

Sa inteleg ca matca a ajuns la limita? Sau e bezmetic.
Ce sa fac?

Eu as proceda astfel:as scoate ramele cu puiet de trantor, miere, puiet de lucratoare, as pune doua rame cu puiet capacit, 1 miere, 1 polen, 2 botci >10 zile, as cauta matca si as elimina-o.
pngflorin

Re: matca trantorita ?

Mesajde aliuta2000 » 29 Iun 2012, 11:18

ideea e buna , dar incearca doar cu o rama de puiet tanar la inceput ca sa aiba din ce isi trage botci de salvare si apoi ajuti cu puiet capacit dupa ce ai certitudinea matcii noi /imperecheate .
A.D.
aliuta2000

Mesajde dorindafi » 29 Iun 2012, 11:23

shi daca n-o gaseshti :lol: , atunci ce faci?
in situatzia prezentata de tine scutura albinele la o distantza de 2/300m distantza de stupi , ramele cu puiet daca nu sunt capacite bagale la jet de apa shi ia cutia de acolo = desfintzarea stupului
dorindafi

Mesajde Mircea77 » 29 Iun 2012, 13:09

Ca sa fie bezmetic n-ar trebui sa fie 2-3 oua in celule ?!
Din ce ai descris tu, mai curand s-ar putea trage concluzia ca matca a murit sau a disparut din cine stie ce motiv, pentru ca spui si despre botci capacite si necapacite.
Mircea77

Mesajde teinegru64 » 29 Iun 2012, 14:45

aliuta2000 scrie:ideea e buna , dar incearca doar cu o rama de puiet tanar la inceput ca sa aiba din ce isi trage botci de salvare si apoi ajuti cu puiet capacit dupa ce ai certitudinea matcii noi /imperecheate .

Avand in vedere ca Florin nu mai e un incepator ... nu cred ca accepta matci de salvare.Fara foto nu risc un raspuns....tzeposu nu doarme. :lol:
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde aliuta2000 » 29 Iun 2012, 15:16

teinegru64 scrie:
aliuta2000 scrie:ideea e buna , dar incearca doar cu o rama de puiet tanar la inceput ca sa aiba din ce isi trage botci de salvare si apoi ajuti cu puiet capacit dupa ce ai certitudinea matcii noi /imperecheate .

Avand in vedere ca Florin nu mai e un incepator ... nu cred ca accepta matci de salvare.Fara foto nu risc un raspuns....tzeposu nu doarme. :lol:

ai dreptate!! fara foto mai putin coment
, dar daca salvezi o familie care nu e bezmetica si are ff mult trantore=> posibil lipsa doici sau fff putina , nu ii dai in ingrijire 2 rame cu puiet tanar care necesita laptisor de matca ca e posibil sa nu fie forta de munca .
am dedus ca si botcile lui sunt de salvare , dar e posibil sa fie cu oua de trantor pentru ca el a explicat ca are exagerat de mult puiet de trantore si ff putine lucratoare intre trantori .
de aceea ii dai doar o rama , si apoi il ajuti cu puiet capacit , cand totul revine catre normal , ca daca ii dai una cu puiet tanar si una cu puiet capacit gata sa iasa e posibil sa iasa puietul si sa fie bezmetic stupul si atunci nu faci decat sa iti dai singur de munca , ori asa pana sa iasa puietul tanar iti dai seama de treaba si poti sa il retragi de acolo sa il duci unde iti trebuie .
decizia ii apartine , pentru ca ceea ce discuta el acolo cu planul de salvare e crearea unui roisor , dar fara albina .(albina o da stupul lui de baza )
A.D.
aliuta2000

Mesajde pngflorin » 29 Iun 2012, 20:58

Bezmetic.
Albina incepuse sa depuna ou.
Scuturat.Repus cutia pe vechiul loc, flambat putin pereti, tuica...3 rame cu puiet capacit tabla, 2 rame cu miere, 2 botci>12-14 zile.

Asteptam rezultatul.

PS. TEIUL MERGE BETON, DUPA 15 IULIE PLEC IN MUNTE LA FANEATA.
pngflorin

Mesajde paul » 29 Iun 2012, 22:46

pngflorin scrie:
PS. TEIUL MERGE BETON, DUPA 15 IULIE PLEC IN MUNTE LA FANEATA.

Teiul merge bine aproape peste tot . Apropos ... au capacit ceva ? La mine nimic!
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde stroe » 30 Iun 2012, 21:25

dorindafi scrie:shi daca n-o gaseshti :lol: , atunci ce faci?
in situatzia prezentata de tine scutura albinele la o distantza de 2/300m distantza de stupi , ramele cu puiet daca nu sunt capacite bagale la jet de apa shi ia cutia de acolo = desfintzarea stupului

Corect! Un stup bezmetic se desfinteaza, alta varianta este pierdere de timp .
stroe

Mesajde teinegru64 » 30 Iun 2012, 21:38

stroe scrie:
dorindafi scrie:shi daca n-o gaseshti :lol: , atunci ce faci?

Corect! Un stup bezmetic se desfinteaza, alta varianta este pierdere de timp .

Gresit, asa ai sansa sa mai ai 3-4 bezmetici...10 km e distanta ideala.
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde ursulakhe » 01 Iul 2012, 10:26

Exact sunt de acord cu domnul "teinegru64"pt ca albina care si-a dezvoltat ovarele si ponteaza zboara si sa nu intre in stupi vecini locului unde a fost acesta si atunci paguba este mai mare.Bine inteles daca familia este bezmeticita
ursulakhe

Mesajde stroe » 01 Iul 2012, 10:43

ursulakhe scrie:Exact sunt de acord cu domnul "teinegru64"pt ca albina care si-a dezvoltat ovarele si ponteaza zboara si sa nu intre in stupi vecini locului unde a fost acesta si atunci paguba este mai mare.Bine inteles daca familia este bezmeticita

S-a intamplat la tine in stupina asa cava ? Ai avut un stup bezmetic si s-au bezmeticit si altii dupa ce ai scuturat ramele in mijlocul stupinii? Sunt sigur ca nu.
Stupul bezmetic se poate salva unificand cu altul sau alte mijloace dar pierzi timpul si nu merita decat pentru practica.
Nu cred ca albinele ouatoatoare vor bezmeticii cateva familii.
Albinele ouatoare vor fi omorate la intrarea intr-o familie buna iar cele primite se vor linisti intr-o familie cu matca.
stroe

Mesajde geangu » 18 Oct 2012, 14:10

Stupul bezmetic se scutura si gata. Nu renteaza pierderea de timp pt. a incerca sa l salvam, mai ales din punct de vedere al timpului pierdut, al ratei de acceptare al altei matci si al ramelor stricate. Faza ca daca l scuturi se bezmeticesc si alti stupi e pura fantezie.
geangu

Mesajde johny77 » 13 Iun 2013, 07:56

buna ziua.
am facut un roi pe 20 mai si l-am lasat sa-si traga botci de salvare (i-am lasat rama cu oua, am verificat din timp in timp, botcile erau bine).
pe 10 iunie am verificat si deja avea larve de 3 zile, oua, dar nu era compact deloc. am vazut si matca, era cam mica.
cum se poate asa repede?
pe 12 iunie m-am uitat iar, si se pare ca larvele sunt toate de trantor, in celule de lucratoare (sunt bombate capacele).
vremea a fost cam urata.
ce sa fac?
isi mai poate reveni acea matca? asa am citit in unele posturi.
sau sa iau matca si ii dau o botca, sau o rama cu oua?
asa avea nevoie urgent de un raspuns
multumesc
johny77

Mesajde aliuta2000 » 13 Iun 2013, 08:50

johny77 scrie:buna ziua.
am facut un roi pe 20 mai si l-am lasat sa-si traga botci de salvare (i-am lasat rama cu oua, am verificat din timp in timp, botcile erau bine).
pe 10 iunie am verificat si deja avea larve de 3 zile, oua, dar nu era compact deloc. am vazut si matca, era cam mica.
cum se poate asa repede?
pe 12 iunie m-am uitat iar, si se pare ca larvele sunt toate de trantor, in celule de lucratoare (sunt bombate capacele).
vremea a fost cam urata.
ce sa fac?
isi mai poate reveni acea matca? asa am citit in unele posturi.
sau sa iau matca si ii dau o botca, sau o rama cu oua?
asa avea nevoie urgent de un raspuns
multumesc

daca e cate un ou in celula inseamna ca matca e beleaua .... si daca puietul e de trantore ....
daca e asa , poti sa ii rupi gatul direct si ireversibil ca nu isi mai revine daca e trantorita si apoi ii dai o noua matca dupa o orfanizare de ore ~24 ore cel putin . asa o vor accepta mai usor , sau astepti 3-5 zile sa vezi ca sa nu isi traga botci din celulele ouate , care pot fi si de lucratoare , si daca isi trag botci ,sau au din ce sa isi traga botci , atunci nu vor accepta matca ta asa usor , ci vor trage botci din ce au
A.D.
aliuta2000

Mesajde johny77 » 16 Iun 2013, 14:48

am luat matca din stup, si dupa 12 ore am pus 2 botci, una in bigudiu, alta libera.
a doua zi, cea libera era roasa jos, nu ca si cum ar fi iesit matca, si si-au tras butci de salvare, din ce au putut, cred ca oa de trantor, ca doar aia au avut.
am scos dopul la bigudiu, si mai vad ce o sa fie.
urmatoarea solutie cred ca e sa ii dau o rama cu oua sa-si traga singura botci.
ce parere aveti?
johny77

Următorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR