ignatov andrei scrie:Exista o gama de pesticide si fungicide, care se aplica impreuna la tratamente (primavara in special la pomi fructiferi). Modul lor de atac asupra daunatorilor este acela ca le "bulverseaza" viata. Nu se mai pot orienta, organiza etc. Albinele nu sunt afectate in mod evident, in timpul culesului la pomi, dar se observa mai tarziu ca familii cu foarte mult puiet, cu aspect compact, nu se dezvolta. Culesul de polen fiind abundent, se creaza rezerve care sunt consumate pe parcursul sezonului. Asa ca, toate generatiile sunt afectate! In functie de cantitatea de polen infestat acumulata in faguri, stupii vor fi goi in vara sau prin octombrie-noiembrie. Cine observa acest fenomen, este bine sa duca pastura la laborator si apoi sa asculte "zicerile" referitoare la CCD! Dar sunt unii care au polen recoltat si ar trebui sa-l arunce asa ca...
Acest fenomen a fost sesizat in Romania prin anii 1993-1994, dupa ce "s-au lamurit" pomicultorii nostri de "eficienta" substantelor din afara!
Folosindu-se aceste produse, s-a observat ca insectele polenizatoare si fluturii, nu sunt afectate (scrie si pe ambalaje).
Dar nu s-a luat in calcul ca unele insecte fac depozite de nectar si polen. Producatorii de substante au "lamurit" lumea ca sunt bune si nu dauneaza "celor folositoare", iar acum, la nivelul cifrelor de afaceri, este greu sa se recunoasca ca au "zapacit" si apicultura!
Acest fenomen este similar cu "extraordinarele" produse pentru "sanatatea omului", dar care s-au dovedit in timp ca fiind foarte nocive (cu efecte ascunse).
Ale mele au disparut la sf lu Iulie, m-a durut ingrozitor, nu am putut sa le fac nimic ( nu a fost varroua !!! ), doar sa-i desfiintez si sa reorganizez ce mai aveam ... in 2 saptamani si un pic am mai ramas cu cate o rama din 9-10 ( la unii )
- nu am inmultit excesiv la 27 de familii am facut doar 5 roiuri
- din 32 am desfiintat 7 si am transferat albina la altii , de 2 mi s-a facut mila si i-am lasat asa.. deci pierderea in mijlocul veri e de 30 % din nr stupilor, dar de albina nu mai zic
- disparitia atator albine a lasat puiet neacoperit, (eu i-am strans cat am putut) ramele cu puiet nu am avut unde sa le bag ca toti erau slabiti, asa ca am inceput sa am probleme cu moliile, nu ceva exagerat, dar suficient cat sa te dispere
- disparitia a inceput exact cand au dat matasurile la porumbi si au inceput sa aduca polen de la ei
- anu acesta majoritatea fermierilor au folosit ingraseminte lichide ( din cate am citit pe un prospect, sper sa nu ma insel are rol si de insecticid )
- nu sunt singurul afectat, in toamna am vazut o stupina decimata, dintr-un vagon plin in primavara mai erau cateva cutii si de acolo zburau cateva muste, weekendul trecut am vazut pe cineva din comuna alaturata cum isi stivuia cutiile...
- depopularea asta uriasa m-a lasat fara lucratoare, iar consumul de miere a fost urias, noroc ca am avut foarte mult timp liber si am stat pe ele
- rezervele de iarna le-am avut aproximativ 80% salcam
- am bagat in iarna 25 de familii, am pierdut doar una ( dintre cele, de care mi-a fost mila )
- asta e al 10 lea an ca de apicultor si asa ceva nu am mai vazut in viata mea.
- daca nu as fi observat la timp, azi cred ca daca mai aveam un stup as fi fost norocos...
-
,, Nu e problema mea ce cred oamenii despre mine . Eu sunt ceea ce sunt și fac ceea ce fac . Nu astept nimic și accept totul . Si asta face viața mult mai usoara ''