Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

"Capcana" ROI. Stupi lasati goi si cu rame vechi.

Mesajde badguy_goodguy » 14 Iun 2013, 23:51

POVESTEA UNUI STUPAR:
A primit in dar 1 familie de albine, din care a facut 10 in primul an. I-au murit toate in iarna (cum era de asteptat, mai ales din lipsa experientei).
A lasat lazile, cu ramele in el intr-o sura*. Intr-o zi de vara a venit nevasta lui la el spunand ca e plin de albine in lazi. S-a dus sa-i vada si nu mirat a fost cand a descoperit ca in toate cele 10 lazi erau niste familii frumoase de albine :)

sura* = aici in ardeal, avem un fel de anexa agricola unde tinem fanul. Are doar acoperis si grinzi de sustinere, fara pereti.

As dori parerea (si nu numai a lor) a celor ce au incarcat sa lase 2-3 stupi, goi si cu rame vechi, (cu urdinisul fata in fata cu famiile de pe vatra ?! ) pentru ca eventualii roi dezertori sa se aseze fix in respectiva lada?

Unde trebuiesc puse lazile ? La umbra sub ceva pom ?

Banuiesc ca un roi natural nu prea are multe optiuni in ziua de astazi... cel putin in zona mea nu vede el busteni seculari cu diametru de cativa metri, eventual ceva salcam cu diametru de 10 cm maxim.... deci ...
badguy_goodguy

Re: "Capcana" ROI. Stupi lasati goi si cu rame vechi.

Mesajde liviutzbogos » 14 Iun 2013, 23:56

Am mai auzit sa intre cate un roi intr-o lada goala, lasata pe langa celelalte pline. Nu stiu cat de adevarat e, dar "probabil e posibil". Dar chiar toate 10 lazile sa se populeze singure parca e prea pescareasca povestea :lol:
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

Mesajde cristi_vidican » 14 Iun 2013, 23:59

Am văzut și eu cu ochii mei faptul acesta, adică într-o ladă cu rame să intre roiul.
După ce bunicul a murit, stupii lui au picat pe mâna ginerelui și a nepoților, care n-au avut grijă de ei și în prima iarnă toți au murit.
Lăzile au rămas pe loc și primăvara, în 2 au intrat roi. S-au dezvoltat în familii și în primăvara următoare i-am sfătuit că ar câștiga mult mai mult dacă i-ar vinde și așa au făcut.
Unchiu, a crezut că schema va ține în fiecare an, dar de atunci niciodată n-a mai pățit să intre vreun roi. Când merg pe la ei prin grădină, văd și acum lada pusă la capturat roi. :lol:
Ce-i drept, în zonă era un stupar cu vreo 30 de stupi, la care roiau toți stupii, dar care după o iarnă s-a ales cu 1 stup. Așa că așteaptă toată lumea din zonă să-i crească bătrânului nr de stupi.
La mine n-a intrat niciodată, deși mereu am lăzi goale prin stupină. Ce-i drept, ai mei nu prea apucă să vadă creanga.
Povești din astea sunt foarte multe.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde cristi_vidican » 15 Iun 2013, 00:00

liviutzbogos scrie:Am mai auzit sa intre cate un roi intr-o lada goala, lasata pe langa celelalte pline. Nu stiu cat de adevarat e, dar "probabil e posibil". Dar chiar toate 10 lazile sa se populeze singure parca e prea pescareasca povestea :lol:

Apicultorii sunt frați buni cu pescarii și vânătorii. :lol:
Unii sunt chiar toate 3 la un loc. :lol:
Îți dai seama câte a văzut un astfel de om la viața lui.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde badguy_goodguy » 15 Iun 2013, 00:01

Totusi roiesc destul de multi stupi...acuma toata lumea are albine. Unde se duc aceste albine? pentru ca dupa ce parasesc creanga parca intra "in pamant" Nimeni nu mai aude de ele?!

Astazi am avut mai multe timp liber, asa ca m-am dus intr-o hala parasita, m-am uitat pe acolo nimic.La o fabrica parasita nimic. La cateva case parasite, nimic.
badguy_goodguy

Mesajde Florin Dobre » 15 Iun 2013, 00:05

Mi s-a intamplat sa-mi intre un roi intr-o lada veche fara rame. Lazile erau stivuite intr-o magazie cu geamul deschis.
Dar 10 roi in zece lazi....hmmm....ce vis frumos :lol:
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde liviutzbogos » 15 Iun 2013, 00:09

badguy_goodguy scrie:Totusi roiesc destul de multi stupi...acuma toata lumea are albine. Unde se duc aceste albine? pentru ca dupa ce parasesc creanga parca intra "in pamant" Nimeni nu mai aude de ele?!

Astazi am avut mai multe timp liber, asa ca m-am dus intr-o hala parasita, m-am uitat pe acolo nimic.La o fabrica parasita nimic. La cateva case parasite, nimic.

Bees hunting, cum s-ar spune :lol: poate ca de pe acea creanga ajung in alt pom de unde le ia unul ca mine (primul roi l-am luat dintr-un nuc din mijlocul campului). Sau gasesc cate o gaura unde intra, exemple am cateva: o gaura in zid (am postat un clip pe pagina mea), locasul de la roloul ferestrelor (m-au invadat intr-un an, pe atunci eram mic si nu stiam cu ce se mananca mierea) etc.
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

Mesajde MyBees » 15 Iun 2013, 00:24

Anul trecut am avut si eu roinite cu rame prin copaci mai multe decat fructe. Cand un roi s-a asezat la cca, 40 de cm. de sub roinita mea capcana, am renuntat instant la aceasta idee.
Am pus pe undeva si o poza, nu stiu daca reusesc acum sa o gasesc ca am o conexiune de rahat aici. Poate revin.

Sunt convins ca albina, atunci cand roieste, isi cauta instinctual si un alt areal, nu se aseaza ca bolanda, la doi metri de vechiul stup...

Asa ca, fir intins! :lol:
"Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life"
---
my flickr | my facebook | my pinterest | my blog | my YM: MyBees_ro@yahoo.com | my Google+
MyBees

Mesajde alt stupar » 15 Iun 2013, 14:05

MyBees scrie:Sunt convins ca albina, atunci cand roieste, isi cauta instinctual si un alt areal, nu se aseaza ca bolanda, la doi metri de vechiul stup...

cam asta e !
iar cand, accidental, pe o vatra cu 100 de stupi ai o lada goala si-ti intra un roi in ea... fi convins ca roiul ala are o problema - matca !
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde filip » 15 Iun 2013, 17:00

Anul acesta este al doilea an cand pe aceiasi locatie {prispa unei case vechi} intra roi in lada.In primul an am pregatit o lada sa fie la indemana ,anul asta am incercat din nou.Acum am pus alta lada pe aceiasi locatie :roll:
filip

Mesajde CORNEL V. » 15 Iun 2013, 19:51

MyBees scrie:Anul trecut am avut si eu roinite cu rame prin copaci mai multe decat fructe. Cand un roi s-a asezat la cca, 40 de cm. de sub roinita mea capcana, am renuntat instant la aceasta idee.
Am pus pe undeva si o poza, nu stiu daca reusesc acum sa o gasesc ca am o conexiune de rahat aici. Poate revin.

Sunt convins ca albina, atunci cand roieste, isi cauta instinctual si un alt areal, nu se aseaza ca bolanda, la doi metri de vechiul stup...

Daca le faceai si ceva descantece,iti intrau ;)
CORNEL V.

Mesajde BeesDream » 15 Iun 2013, 21:07

Eu am de 12 ani vecini apicultori ca doar de la ei am si furat pasiunea si nu am vazut in viata mea un roi pe o creanga in pom dar sa intre in lada... :lol: Mi se par si mie pescaresti povestile astea mai ales cea cu 10 lazi :lol: :lol:
my facebook | my YM: bees.dream@yahoo.com
BeesDream

Mesajde CORNEL V. » 15 Iun 2013, 21:12

Si daca nu ai vazut inseamna ca nu se poate? :o
CORNEL V.

Mesajde BeesDream » 15 Iun 2013, 21:17

CORNEL V. scrie:Si daca nu ai vazut inseamna ca nu se poate? :o

Nu am spus ca nu se poate, am spus doar ca mi se par cam pescaresti mai ales cea cu 10 lazi :lol: Povestea cu 10 lazi cu 10 familii in ele asa din senin mi se pare prea aberanta :shock:
BeesDream

Mesajde Mircea_63 » 15 Iun 2013, 22:10

Te-ai chinuit sa faci roi...BD-uleee, lasai lada goala si veneau singure! :lol:

Nu sunt pescaresti! Ca or fi fost 10 sau mai putine, asta....o fi, dar si eu am auzit adesea asemenea povesti. Tot asa, omul renuntase la stuparit, ca i-au murit peste iarna, ocupat cu serviciul, venea rar la sat.
Mai tarziu s-a trezit cu albine in cateva lazi si a socotit ca e un semn. Asa ca a luat-o de capat.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde BeesDream » 15 Iun 2013, 22:13

Mircea_63 scrie:Te-ai chinuit sa faci roi...BD-uleee, lasai lada goala si veneau singure! :lol:

Nu sunt pescaresti! Ca or fi fost 10 sau mai putine, asta....o fi, dar si eu am auzit adesea asemenea povesti. Tot asa, omul renuntase la stuparit, ca i-au murit peste iarna, ocupat cu serviciul, venea rar la sat.
Mai tarziu s-a trezit cu albine in cateva lazi si a socotit ca e un semn. Asa ca a luat-o de capat.

Atunci sa vezi ce-mi umplu si eu curtea cu lazi goale sa nu mai cumpar ca prostul familii si roiuri ca vin ele singure :lol: :lol: :lol:
BeesDream

Următorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE