Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: COLONIA PERFECTA, ECHILIBRUL SUB PRAGUL DE ROIRE.

Mesajde Mircea_63 » 16 Iun 2013, 09:23

Da trantore@, prieteneste...nu te sfii ca tin la tavaleala , doar sa ai simtul umorului :D

Auzi, zici acolo ca albina ta blocheaza cuibul, apoi mai zici ca tu nu scoti un strop de miere din cub. Asta mie imi da cu vigula.

Zici ca n-ai mostenit stupii! Nah si? Rupe mâţa si lasa tu. Sper ca nu sunt de condamnat daca mi-a lasat tata ditamai stupina. ;)

Selectie? Trage matca din cel care iti pare cel mai bun. Lichideaza trantorii din cei mai roitori. In ultima instanta, cumpara odata niste matci si vezi cum se comporta.

Daca nu tine vremea cu noi...aiaie. In schimb daca zona melifera nu te ajuta si totusi vrei sa te ocupi serios de stuparit...pastoralul e singura solutie. Banii? :( ...hai sa nu vorbim de funie in casa spanzuratului, dar nici D-zeu n-a facut lumea intr-o zi.

Ori sunt eu prea optimist, opri tu esti prea pesimist. Spor in toate!
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde paul » 16 Iun 2013, 09:41

Mircea_63 scrie: In ultima instanta, cumpara odata niste matci si vezi cum se comporta.

Ar mai fi necesara o mica precizare ... ATENTIE DE UNDE SI DE LA CINE CUMPERI MATCI !!!
Personal, am fost MULT MAI MULTUMIT de matcile de salvare cumparate odata cu roiii de la un mos decat de cele cumparate !!!
Mirceo ..."in dar ati primit, in dar sa dati"! Nu dai si tu cuiva ceva din ..."marea mostenire"??? :lol:
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde Mircea_63 » 16 Iun 2013, 09:46

Sa traiesti frate! Nu degeaba mi-e mie drag de tine. Dau o bere si jumate din stupii mosteniti! :D
Mircea_63

Mesajde paul » 16 Iun 2013, 10:15

Mircea_63 scrie: Dau o bere si jumate din stupii mosteniti! :D

Ma copleseste generozitatea ta !!! 8-)
Iti trimit adresa pe MP ??? :lol:
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde Mircea_63 » 16 Iun 2013, 10:32

Primul venit, primul servit!
Mircea_63

Mesajde Trantorul@ » 16 Iun 2013, 12:22

Mircea_63 scrie: Auzi, zici acolo ca albina ta blocheaza cuibul, apoi mai zici ca tu nu scoti un strop de miere din cub. Asta mie imi da cu vigula.

Zici ca n-ai mostenit stupii! Nah si? Rupe mâţa si lasa tu. Sper ca nu sunt de condamnat daca mi-a lasat tata ditamai stupina. ;)

Selectie? Trage matca din cel care iti pare cel mai bun. Lichideaza trantorii din cei mai roitori. In ultima instanta, cumpara odata niste matci si vezi cum se comporta.

Daca nu tine vremea cu noi...aiaie. In schimb daca zona melifera nu te ajuta si totusi vrei sa te ocupi serios de stuparit...pastoralul e singura solutie. Banii? :( ...hai sa nu vorbim de funie in casa spanzuratului, dar nici D-zeu n-a facut lumea intr-o zi.

Ori sunt eu prea optimist, opri tu esti prea pesimist. Spor in toate!

Daca citeai putin mai atent vedeai ce fac io cu ramele blocate cu miere din cuib ca am scris , asa ca nu o sa-ti dea deloc cu virgula.

Nu e nimeni de condamnat ca a mostenit ceva norocu lui, mai pe romaneste am zis chetia asta sa se inteleaga ca io m-am dat cu capu de toate problemele singur , asta era ideea.

Poate nu m-am facut eu inteles da am spus cati stupi or blocat , la nr. ma invarteam + - 100 acu am -100 , deci credema ca nu tre sa cumpar matci , din ce am scris io cu gheorge , ion . .. vad ca nu ai inteles ca io muncesc degeaba cu distrugerea trantorilor din cele ce nu sunt ok , pentru ca in zona mea sunt numai gheorghe si ioni batuti in cap( ca si in toate zonele din tara mai multi sau mai putini)!!!

Despre optimism si pesimism ..... ce sa-ti zic decat sa nu scoti nici un gram de miere da sa trebuiasca sa completezi macar la vreo 70 fam. rezervele pentru iernare in proportie de 80 - 90 % , sa nu mai vb de stimularea din primavara , tratamente ... si asta vreo 2 ani la rand sa simti din plin profitul din apicultura :lol: (nu vreau sa fiu rau).

Numa bine .
Sa gandeasca altii pentru noi!!!
Ne meritam soarta cu varf si indesat!!!
Un pierde vara!!!

Sa fi domn ii o intamplare, sa fii om ii lucru mare!!!
Trantorul@

Mesajde Mircea_63 » 16 Iun 2013, 12:28

Trantore@ tre` sa plec, da asa pe fuga iti spun: lasa incrancenarea deoparte si zambeste. Maine va fi mai rau!

Toti avem probleme! Te-am citi cu atentie. Tocmai d`aia incercam sa te incurajez...citeste si tu la fel!

Duminica placuta, ma duc la munca!
Mircea_63

Mesajde csabio » 16 Iun 2013, 22:02

Deci, domnilor exista sau nu familii de albine care nu intra in friguri dupa culesul de salcam(fara interventia stuparului).Sunt care stau blande tot anul fara botci de roire indiferent de cules sau lipsa de cules?
De ce albinele fac miere? Fiindca au regina,daca aveau presedinte faceau un r...t ;)
csabio

Mesajde un OM » 16 Iun 2013, 23:24

Daca in baza melifera ai dupa salcam ceva amorpha, imediat apoi ceva tei, dupa care esti intr-o mare de floare si dai cu nasul intr- mare de faneata, ai speranta unor familii care ar putea sau nu sa se gandeasca la roit, daca stuparul nu baga dalta la anumite momente. ALTFEL NU !
un OM

Mesajde florinapi » 17 Iun 2013, 23:43

Da,se poate,exista familii care nu roiesc dupa salcam,dar trebuie sa existe un echilibru in stup.Acum nu vreau sa intru in amanunte,poate alta data,cand avem timp mai mult.
Despre selectie se vorbeste mult,dar putini pot sa o faca,uni din ne stiinta,altii din lipsa de resurse.Ce se face acuma la noi la nivel de selectie,este o...bascalie,dar piata permite.
Ca in orisi ce domeniu,sfaturile verificate in practica sunt bie venite,in rest...discutii.
,,Morala fara expertiza este naiva,iar uneori poate fi chiar periculoasa."

Puteti vedea albumul pe foto pe SunPhoto aici : http://florinapi.sunphoto.ro
florinapi

Mesajde B.K » 18 Iun 2013, 21:55

florinapi scrie:Da,se poate,exista familii care nu roiesc dupa salcam,dar trebuie sa existe un echilibru in stup.Acum nu vreau sa intru in amanunte,poate alta data,cand avem timp mai mult.
Despre selectie se vorbeste mult,dar putini pot sa o faca,uni din ne stiinta,altii din lipsa de resurse.Ce se face acuma la noi la nivel de selectie,este o...bascalie,dar piata permite.
Ca in orisi ce domeniu,sfaturile verificate in practica sunt bie venite,in rest...discutii.

Ma intreb oare ce selectie faceau bunicii nostrii , cei care au facut apicutura o viata intreaga. Aveau matci selectionate si marcate??....hai sa fim seriosi
Atitudinea creeaza viitorul !!! Facebook : https://www.facebook.com/viorel.bk
B.K

Mesajde aliuta2000 » 19 Iun 2013, 08:28

BeeeK scrie:
florinapi scrie:Da,se poate,exista familii care nu roiesc dupa salcam,dar trebuie sa existe un echilibru in stup.Acum nu vreau sa intru in amanunte,poate alta data,cand avem timp mai mult.

Ma intreb oare ce selectie faceau bunicii nostrii , cei care au facut apicutura o viata intreaga. Aveau matci selectionate si marcate??....hai sa fim seriosi

se facea si atunci selectie .... fi fara grija
A.D.
aliuta2000

Mesajde italianu » 19 Iun 2013, 09:28

BeeeK scrie:

beek-ule te imtreb cite sute de familii reusesti sa ,,duci” tu fara selectie si marcare a matcilor?
Intelepciunea vine (o)data cu virsta,...dar nu la toti!
italianu

Mesajde B.K » 19 Iun 2013, 11:07

Depinde ce vrei de la albine , daca vrei doar sa ai albine in curte poti s-o faci fara probleme , daca vrei productii trebuie selectie la sange , doar ca, asa cum spune un coleg mai sus, atata timp cat vor exista pe langa noi alti "apicultori" cu 2-3 stupi care vrea sa-i inmulteasca dupa cum ii duce capul , incercarea noastra de selectie de multe ori e in zadar. Cunosc apicultori din zona mea , mici intr-adevar , care n-au dat bani pe o matca selectionata in viata lor, ii vezi prin copaci toata vara . Multa sanatate !!!
B.K

Mesajde Mircea_63 » 19 Iun 2013, 11:26

BeeeK scrie:Depinde ce vrei de la albine , daca vrei doar sa ai albine in curte poti s-o faci fara probleme , daca vrei productii trebuie selectie la sange , doar ca, asa cum spune un coleg mai sus, atata timp cat vor exista pe langa noi alti "apicultori" cu 2-3 stupi care vrea sa-i inmulteasca dupa cum ii duce capul , incercarea noastra de selectie de multe ori e in zadar. Multa sanatate !!!

Nu e in zadar...matca e in mana ta chiar daca trantorii nu. Nimic nu te impiedica sa si cumperi matci de calitate, iar daca te ocupi de stuparit, cand cauti o vatra te uiti ce ai in jur.
Pe langa asta...nu astepti totul numai de la soiul albinei. Selectia este importanta, dar nu sta totul numai in selectie iar stuparul e de flori de mar, stupar.

Evident, pe stationar poti sa ai albina minune si nu poti depasi limita...de unde nu-i...nu poti cere. (ma refer la albine, nu la tine :D sa nu intelegi gresit colega)

Cand ai stupi si mijloace de pastorit, e de presupus ca faci fata sa agonisesti -fie si inchiriat locul- o vatra potrivita pentru inmultiri. Nu spun ca e usor, dar se poate daca vrei.

Era un slogan: "Cine vrea, gaseste mijloace, cine nu, gaseste scuze."

Fara doar si poate, e vorba de munca multa si de bani multi, dar cum majoritatea de pe forum declara ca nu urmareste profitul ci doar dragostea de albina ii mana in aceasta ocupatie...ce mai conteaza atat de mult productia. Pentru casa e suficient!
Mircea_63

Mesajde B.K » 19 Iun 2013, 12:10

Mircea_63 scrie:
BeeeK scrie:Depinde ce vrei de la albine , daca vrei doar sa ai albine in curte poti s-o faci fara probleme , daca vrei productii trebuie selectie la sange , doar ca, asa cum spune un coleg mai sus, atata timp cat vor exista pe langa noi alti "apicultori" cu 2-3 stupi care vrea sa-i inmulteasca dupa cum ii duce capul , incercarea noastra de selectie de multe ori e in zadar. Multa sanatate !!!

Nu e in zadar...matca e in mana ta chiar daca trantorii nu. Nimic nu te impiedica sa si cumperi matci de calitate, iar daca te ocupi de stuparit, cand cauti o vatra te uiti ce ai in jur.
Pe langa asta...nu astepti totul numai de la soiul albinei. Selectia este importanta, dar nu sta totul numai in selectie iar stuparul e de flori de mar, stupar.

Evident, pe stationar poti sa ai albina minune si nu poti depasi limita...de unde nu-i...nu poti cere. (ma refer la albine, nu la tine :D sa nu intelegi gresit colega)

Cand ai stupi si mijloace de pastorit, e de presupus ca faci fata sa agonisesti -fie si inchiriat locul- o vatra potrivita pentru inmultiri. Nu spun ca e usor, dar se poate daca vrei.

Era un slogan: "Cine vrea, gaseste mijloace, cine nu, gaseste scuze."

Fara doar si poate, e vorba de munca multa si de bani multi, dar cum majoritatea de pe forum declara ca nu urmareste profitul ci doar dragostea de albina ii mana in aceasta ocupatie...ce mai conteaza atat de mult productia. Pentru casa e suficient!

Pai stii care e paradoxul Mircea_63 , ca nimeni nu urmareste profitul , numai ca sunt familii de oameni care traiesc numai din asta , evident cu un numar mare de stupi. Hobyy , hobby ...dar dragostea trece prin stomac. Eu zic ca trebuie sa fim multumiti cu ce avem si sa nu ne mai vaitam din orice pozitie.
B.K

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR