Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

25 familii de albine moarte

Mesajde vasi1331 » 15 Iun 2013, 08:31

va salut.mi-au murit 25 familii de albine in perioda 25 aprilie 20-25 mai 2013,de cand au inceput sa infloreasca pomii fructiferi in special prunul.la vecinul care este la o distanta de 70-100 m de mine nu au murit.am trimis probe la laboratorul sanitar veterinar si diagnosticul a fost ;SUSPICIUNE INTOXICATIE.Date anatomopatologice;trompa scoasa afara,aripi destinse asimetric in diferite pozitii de zbor,membre destinse in lateral,tremuraturi albine in fata stupului si in stup,cad albinele dupa rame.nu au avut diaree,nosemoza,varroa si nici flora bacteriana.sunt din jud vrancea com vidra,zona de deal.am nr de tel.0740097870,dati un bip si va sun eu,sau email Diaconu_Viorica_Vasile@yahoo.com pentru detalii suplimentare.VA MULTUMESC
vasi1331

Re: 25 familii de albine moarte

Mesajde amina » 15 Iun 2013, 17:09

da au adus substante chimice in stup ,apoi treptat au murit si altele ,hranindu-se cu mierea adusa ,ale tale au gasit o alta sursa de cules la care a vecinului nu s-au dus,la mine din 100 de stupi numai la unul mi-au murit ,ala probabil a cules de altundeva
amina

Mesajde kiloz » 15 Iun 2013, 22:09

Perioada de 30 de zile este foarta lunga.
Citeva intrebari:
-din cite au murit 25 de familii
-pe cite rame au fost,ce putere au avut
-numar rame de puiet,interval de albine acoperitoare,provizii de hrana ,pastura
Să fii drept şi scrie adevărul.
kiloz

Re: 25 familii de albine moarte din 25

Mesajde vasi1331 » 16 Iun 2013, 03:12

va salut.mi-au murit 25 de familii de albine din 25.familiile au fost pe cate 6-7 rame din care cinci rame cu puiet capacit,larve si oua.au avut miere si pastura chiar le-am ajutat cu sirop1/1 si protofil in cantitati mici pt a stimula matca sa oua.am trimis probe la laborator si rezultatul a fost; examen parazitologic a fost negativ pt varroa si nosema,nu s-a evidentiat flora bacteriana la puiet si la examenul toxicologic nu s-au detectat pesticide organoclorurate,organofosforice si piretroizi.diagnostic;SUSPICIUNE INTOXICATIE.am albine din anul 2005 cand am inceput cu cinci familii.nu am avut probleme de acest gen cu albinele pana acum.repet,vecinul meu are 25-30 familii de albine in viata,la o distanta de 70-100 m.
vasi1331

Mesajde Closcutz » 16 Iun 2013, 04:12

Cam trista treaba 25 din 25 = pierdere 100%. Desi primavara se intampla mai greu, sa nu cumva sa fi provocat furtisag cand i-ati stimulat. Daca nu era cules deloc si le-ati dat sirop ziua, urdinisurile n-au fost reduse, ati varsat sirop pe undeva atunci e reteta dezastrului. Nici la iernare cu condens si chiar nici la varooza netratata ca la carte nu cred ca ar pica toti deodata.
Closcutz

Mesajde alexx » 16 Iun 2013, 10:32

Eu cred ca pesticide aduse in stup polen afectat si larve hranite cu acest tip de polen
alexx

Mesajde paul » 16 Iun 2013, 10:45

Eu cred ...
Ca cineva rau intentionat le-a sprayat cu ...otrava ! Chiar pe urdinis !
Poate vecinul caruia nu i-a murit nici o familie (eliminarea concurentei)... Poate alt vecin invidios sau intepat ...
Nu se poate sa fi cules NUMAI ALBINELE TALE ceva otravitor !!!
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde un OM » 17 Iun 2013, 00:05

Albina poate fi educata, prin siropuri cu planta inflorita din acel moment sa culeaga cu preponderenta acel tip de floare. Altfel este greu de crezut ca doar ale tale sa fie mai proaste sa se intoxifice.
un OM

Mesajde kiloz » 17 Iun 2013, 23:53

Sint foarte multe lucruri necunoscute:
-cum am mai scris o perioada de 30 de zile este foarte mare ,o familie poate murii de pe o zii pe alta.
-din ce ai facut siropul ,ce cantitate de protofil ai pus,protofilul de unde ai cumparat,ce cantitate de provizii au avut,in provizii nu a fost cumva miere alterata, sau polen mucegait. In perioada respectiva a fost o schimbare de generatii,cei de iernare au murit,albinele tinere de inlocuire inca nu au iesit si familiile sau depopulat in exces,pina la pierderea totala este numai o linie subtire.
-la o intoxicare se pierd culegatoare dar majoritatea albinelor tinara si puietul ramine,sa presupunem ca in toate perioada scrisa de tine nu teai uitat in lazi ,altfel nu se poate explica pierderea famililor.Sau mai grav ,din cauza neglijentei sau a necunoasterii anumitor lucruri tu singuri ai provocat moartea familiilor.Nu se poate explica moartea famililor -mai ales ca este vorba de o luna de zile - fara contributia proprietarului stupinei.
Să fii drept şi scrie adevărul.
kiloz

Mesajde Lucian63 » 30 Iun 2013, 16:49

Poate o sursa de apa contaminata in gradina?
Lucian63

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE