Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Apicultor incepator doresc cat mai multe sfaturi!

Mesajde IonutMioveni » 19 Aug 2011, 13:53

Sal'tare dorindafi :D
E bine ca ati reusit sa treceti peste si sa mergeti inainte!
Nimeni nu si-ar dori sa aiba parte de neplaceri dar asta-i viata :roll:
Numai bine!
Nascut pentru a reusi !!!
http://ionutmioveni.sunphoto.ro/
Tel.0745092353
IonutMioveni

la inceput de drum

Mesajde ionela-iuliana » 04 Sep 2011, 20:57

informatiile oferite sunt cam sarace, niste imagini mai concrete cu activitatile pe care ar trebui sa le faca un incepator ar fi ideal sa le gasim pe undeva. aveti idee?
ionela-iuliana

Mesajde soicagabriel » 29 Sep 2011, 18:44

Buna ziua tuturor. sunt su eu un apicultor in devenire as avea nevoie de ajutor. am cumparat 30 de famili de albine zilele astea ,Care ar fi prima operatie care trebuie sa o fac la albinele mele acum? am stupi cu o magazie 1/2 deasupra cu sita jos. aAstept ajutor de la cei ce ma pot ajuta :D
soicagabriel

Mesajde liviu1965 » 29 Sep 2011, 20:32

Eheheeee , cam multi de-o data.
Eu am luat 2 in primavara si inca pot sa spun ca mai am mult de invatat.
Nu dezamagi.... incepe pe forumul vechi.
Pe timpuri era un slogan ": invata,invata,invata.... da's cam multi stupi ptr. un incepator
liviu1965

Mesajde MyBees » 29 Sep 2011, 21:26

soicagabriel scrie:Buna ziua tuturor. sunt su eu un apicultor in devenire as avea nevoie de ajutor. am cumparat 30 de famili de albine zilele astea ,Care ar fi prima operatie care trebuie sa o fac la albinele mele acum? am stupi cu o magazie 1/2 deasupra cu sita jos. aAstept ajutor de la cei ce ma pot ajuta :D

Aoleu...!

Ai inceput cu o greseala, ca i-ai luat acum...

Primul lucru pe care l-as face, ar fi un tratament antivarroa. In functie de ce acarieni cad, vezi daca repeti.
Apoi as verifica rezervele de hrana, nu mai ai mult timp sa completezi daca e nevoie(daca i-ai cumparat acum, nu-i imposibil sa fie si nepregatiti)

Apoi, uiti ce am scris eu(incepator) mai sus, iei forumul vechi la puricat si pana te mai odihnesti citesti o carte, doua, trei...
Sper sa ai parte de sprijinul apicultorilor cu experienta, pentru ca ai nevoie.

Spor!
"Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life"
---
my flickr | my facebook | my pinterest | my blog | my YM: MyBees_ro@yahoo.com | my Google+
MyBees

Mesajde Adi Hodis » 29 Sep 2011, 22:08

soicagabriel scrie:Buna ziua tuturor. sunt su eu un apicultor in devenire as avea nevoie de ajutor. am cumparat 30 de famili de albine zilele astea ,Care ar fi prima operatie care trebuie sa o fac la albinele mele acum? am stupi cu o magazie 1/2 deasupra cu sita jos. aAstept ajutor de la cei ce ma pot ajuta :D

" Care ar fi prima operatie care trebuie sa o fac la albinele mele acum?" :shock:
Intrebarea asta spune atit de ... multe ...no comment ...

Acu´-i acu´ ...

PE SCURT ... inchiriaza un stupar ... ca vine iarna.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde paul » 29 Sep 2011, 22:47

Gabriel ,Doamne ajuta !Lasa ca o vei scoate la capat .Asa cum au zis colegii forumisti :1-dai caturile jos ,daca inca le mai ai pe stupi; 2-restrangi cuiburile la nr.de rame foarte bine ocupate cu albine (ar fi de preferat sa faci acesta operatiune sub supravegherea unui stupar meserias ); 3-apreciaza cat mai corect posibil cantitatea de hrana pe care o ai in stupi si treci repede la hraniri de completare 2-3 l la 3-4 zile cu sirop 2/1 invertit (reteta nea Gica ) ;4-fa de urgenta un tratament cu varachet forte si dupa 4 zile sa pui deasupra ramelor (din cuibul restrans )1(una)banda mavrirol .In mare cam astea ar operatiunile !Asa cum au aratat colegii ,ar fi foarte indicat sa faci aceste operatii sub indrumarea unui stupar cu experienta .Citeste de pe forumul vechi dar si de pe acest forum tot ce s-a scris in legatura cu operatiunea concreta pe care o ai de efectuat (de ex :"restrangerea cuiburilor ) si ia-ti notite pe care sa ti le insusesti cat mai exact. Nu in ultimul rand iti recomand sa pui intrebari pe forum pt ca sigur se va gasi cineva sa-ti raspunda ! Hai curaj ,ca vad ca ai la greu (m-ai dat pe spate cand am vazut cati stupi ti-ai luat ) :!: :!: :!:
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde horia_ch » 30 Sep 2011, 07:45

Ce ar trebui sa faci, in principiu, ti s-a spus mai sus. Daca nu ai inteles mare lucru, las-o balta si apuca-te sa faci rost urgent de bani ca sa completezi efectivul la primavara, ca poate te-or vizita domnii cu verificarea in teren. :lol: :lol: :lol:
Hai, ca orice şut... stii tu cum e cu fundu' si cu pasu'!
קֹהֶלֶת 3:11,12
horia_ch

Mesajde alt stupar » 30 Sep 2011, 08:28

fratioare... vai-vai in ce te-ai bagat... 30 de stupi si o intrebare :ugeek:
"vremuri grele"
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Re: la inceput de drum

Mesajde Adi Hodis » 30 Sep 2011, 09:26

ionela-iuliana scrie:informatiile oferite sunt cam sarace, niste imagini mai concrete cu activitatile pe care ar trebui sa le faca un incepator ar fi ideal sa le gasim pe undeva. aveti idee?

http://www.stuparitul.com/
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
Adi Hodis

Mesajde soicagabriel » 02 Oct 2011, 15:27

va multumesc tuturor ,eu sper sa ma descurc si cred ca o sa reusesc , dar nu singur ci cu ajutorul vostru .Va multumesc mult si sper sa nu va suparati pe mine ca am sa va tot intreb poate si lucruri care vi se par banale :D .stupi sunt pe 10 rame si am albine majoritatea pe 7 rame,saptamana viitoare am sa ii aduc acasa si am sa le fac tratamentul cu varachet.orce ajutor este bine venit din partea voastra acccept si critici nu ma supar .sper sa trec iarna cu bine .
soicagabriel

Mesajde soicagabriel » 02 Oct 2011, 15:45

am repetat intrebarea pentru ca nu stiam daca am reusit sa o postez pe forum .sunt nou ca membru pe forum si nou ca stupar :D .am inteles in principiu tot ce trebuie sa fac .rog nea gica daca imi poate da reteta de sirop ca nu stiu unde o gasesc ,sper sa ma familiarizez si cu scrisul si cu cautarile pe acest forum. va multumec si imi doresc sa reusesc si cred ca putin curaj si ajutorul vostru o sa reusesc.
soicagabriel

Mesajde Adi Hodis » 02 Oct 2011, 15:45

soicagabriel scrie:...orce ajutor este bine venit din partea voastra acccept si critici nu ma supar .sper sa trec iarna cu bine .

Gabi, treci peste impresiile lasate de unii dintre noi ... sincer, iti dorim binele.
In situatia ta, acum, cel mai de ajutor este un apicultor care are experientza.
Pe acest forum nu sta nimeni sa-ti dea solutia/rezolvarea unor situatii urgente ... aici discutam si adesea raspunsurile cerute intarzie ... deh, fiecare cu treburile sale.
Totodata vei vedea si invatza cum se pregateste familiile de iernat.
Fara sa mai lungim vorba, eu asa as proceda.

Va trebui sa acumulezi mult pentru a intretzine stupina deoarece una e sa incepi in aprilie cu 2 - 5 familii si alta e sa incepi cu 30, cum e mai dificil, acum in plina toamna ... maine-poimaine sintem in prag de iarna.
Te salut.
Adi Hodis

Mesajde paul » 02 Oct 2011, 16:57

soicagabriel scrie:am repetat intrebarea pentru ca nu stiam daca am reusit sa o postez pe forum .sunt nou ca membru pe forum si nou ca stupar :D .am inteles in principiu tot ce trebuie sa fac .rog nea gica daca imi poate da reteta de sirop ca nu stiu unde o gasesc ,sper sa ma familiarizez si cu scrisul si cu cautarile pe acest forum. va multumec si imi doresc sa reusesc si cred ca putin curaj si ajutorul vostru o sa reusesc.

RETETA NEA GICA :oala emailata 10 l ,5 kg zahar ,5 g.sare de lamaie , 2,5 l apa .Pui 1,1l apa in oala si inainte de a da in clocot (cand bolboroseste ), dizolvi cele 5 kg. de zahar (pe rand ),amestecand incontinuu .Separat dizolvi cele 5 g. sare de lamaie in 50 ml. de apa si adaugi in siropul de zahar .La un moment dat ,compozitia se va ridica in sus ,la fel cum da laptele in foc .Atunci mai reduci focul ,continuand sa amesteci pana cand acea spuma se lasa in jos iar compozitia fierbe cu bule dense .In acel moment adaugi apa care a mai ramas ,aprox. 1,4 l ,amesteci si inchizi focul .Aceasta este reteta pentru sirop 2/1 care se administreaza in aceasta perioada .Ar fi bine daca gasesti prin zona ta ,pe la magazinele APICOLA ,PROTOFIL ,si sa pui 17 ml. la 1l de sirop .Succes ,hai ca nu e greu .P.S. Siropul il dai seara dupa ora 18 ,si in cantitate mare 2-3 l la 3-4 zile .Vezi sa ai hranitoare de capacitate mai mare .Daca ai hranitoare mai mici ,aprox. 1 l. ,dai in fiecare seara ,cu conditia ca ceea ce ai dat in seara precedenta sa fie tras din hranitor .Inainte de a trece la administrarea siropului (cat mai repede ),restrange cuiburile ,asa incat sa fie ramele f.bine ocupate de albine (operatiunea asta trebuie facuta ...si mai repede ).
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde soicagabriel » 02 Oct 2011, 17:17

mersi adi pentru incurajari, am cumparat stupi ca am gasit la cineva care a vrut sa lichideze toata stupina asta si eu initial am vrut sa incep dupa trecerea ierni cu mai putini dar...am gasit la pret cred bun stupi astia acum si am decis sa ....cum sa zic sa imi incerc norocul.o sa citesc mult si am sa incerc sa acumulez cat mai multe cunostinte si cu putin ajutor sa trec acceasta iarna...cu respect pt.toti.
soicagabriel

Mesajde soicagabriel » 02 Oct 2011, 17:24

am notat reteta si am sa trec la fapte...ce as mai vrea sa stiu este cat timp trebuie sa fac aceasta operatie . 1.intrebare cate rame cu miere ar trebui sa am intr-un stup cu 7 rame pline cu albine( 6-7 rame pline).2.care este ordinea ramelor si de unde sa incep asezarea lor (de la urdinis in spate sau din spate catre urdinis ) ? mersi mult.
soicagabriel

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR